Megöli a bitcoint a Bitcoin NFT láz?

Egyre drágábbá válhatnak a bitcoin tranzakciók az új Bitcoin NFT láz miatt. Miközben van, aki már a vészharangot kongatja, más elemzők újabb ritkán látott optimista jelet fedeztek fel a grafikonon.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Zöld utat kapott az európai digitális tárca, amely fő felhasználási területe az EU-ban a köz- és magánszolgáltatásoknál történő azonosítás lesz. Ez egy olyan online identitás, amelyet az európai intézmények biztosítanak és kezelnek, és amely tartalmazza a polgárok összes személyes adatát. Többek között az adóbevalláshoz, bankszámlanyitáshoz és szállodai bejelentkezéskor kell majd a tárcát használni az európaiaknak, feltehetően valamikor 2024 után.

A csődbe került kriptohitelező Celsius közleménye szerint újraindítja a kifizetéseket a jogosult felhasználói számára. A platform a tervek szerint emailek és alkalmazáson belüli értesítések használatával fogja felvenni a kapcsolatot a személyekkel. Azonban pontos időpontot nem közöltek a kifizetések újbóli elindítását illetően. Továbbá azt is megtudhattuk, hogy a lehetőség előszőr csak az Egyesült Államokban élő ügyfelek számára lesz elérhető, a nemzetközi felhasználóknak pedig további bírósági döntésekre kell várniuk.

Bitcoin NFT az új hype, de mivel jár mindez?

Sok a zaj és a kérdés mostanában az Ordinal Inscriptions kapcsán, amivel Bitcoin NFT-ket lehet létrehozni.

Az ordinal számsorok nem helyettesíthető tokenek (NFT), amelyeket a Bitcoin blokkláncon helyeznek el. Bár a technológia már egy ideje adott volt az elmúlt hetekben kapta fel a témát a kriptoközösség, ahogy megjelentek az első százezer dollár feletti értékű NFT-k.

A ügy támogatói úgy vélik, hogy az Ordinal Inscriptions jelentős változást idézhet elő a bitcoin közösségben, és javíthatja az NFT-k mögötti technológiát. De vajon ez végül jó vagy rossz lesz a bitcoinnak?

Növekvő blokkméret, dráguló tranzakciók

Amit egyelőre látunk az nem túl pozitív. A statisztikák azt mutatják, hogy a 3 MB-nál nagyobb blokkok egyre gyakoribbak. A trend 2023. február 1-én indult, amikor az amerikai Luxor kibányászta a Bitcoin blokklánc eddig valaha mért legnagyobb blokkját. A rekordot jelentő blokk (774 628. számú), amely 3,96 MB méretű volt.

Az egyik direkt következménye a satoshik NFT-sítésének a Bitcoin blokkláncán, hogy emelkedésnek indult a BTC-tranzakciók bányászdíja. Hiszen lényegében a digitális mementók az eredetileg használatra tervezett bitcoin tranzakciókkal versenyeznek a véges blokkonkénti tárhelyért. A bányászok pedig azokat a tranzakciókat részesítik előnyben, amelyek magasabb sats/KB összeget fizetnek, hogy bekerüljenek a következő blokkba.

A Glassnode február 13-i jelentésében kifejtette, hogy a Bitcoin 14 éves történetében először fordult elő, hogy a hálózati aktivitás egy részét nem peer-to-peer monetáris Bitcoin (BTC) átutalásokra használják.

Bitcoin NFT jövője

Sok vita volt arról a múltban is, hogy jól használják-e a blokkterületet. A kihívás az, hogy ahogy egyre több ordinal kerül fel a blokkláncra, úgy nő a bitcoin tranzakciók költsége is. Kérdés, mire fordítsuk a blokkokat? Kiscicás képek NFT-ként való megörökítésére vagy pénzügyi tranzakciók validálására.

A jelenleg kialakulóban lévő helyzet ugyanis, ha továbbra is ebbe az irányba halad, megkérdőjelezheti a bitcoin, mint pénzeszköz használatát. Minden satoshinak egyenlőnek kell lennie, ahhoz, hogy pénzként tudjuk használni, egyébként elvesztítheti a bitcoin ezt a tulajdonságát.

Példaként itt vannak a gyűjthető pénzérmék. Míg egy cent névértéke pontosan egy cent lehet, a kialakítás és a pénzverés évszáma egyes szemlélők szemében jóval nagyobb összegre értékelhet egy cent érmét.

Végső soron a piac dönt róla, hogy ez miként alakuljon a jövőben. Azonban akár újrakezdődhet a beszélgetés egy soft vagy hard fork kérdése kapcsán, ha az ordinálok kellően megosztják a közösséget.

Ritkán látott bikapiaci jel jelent meg a grafikonon

Néhány elemző szerint egy igen pozitív alakzat jelent meg a bitcoin grafikonján. Olyan pozitív, ami már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Mohit Sorout kriptopiaci elemző jelentette, hogy a dollárköltség átlag (DCA) mutató ismét brutális emelkedést vetít előre.

A vételi jelek ritkák, Sorout mindössze három hasonló pillanatot talált a Bitcoin története során, amelyek mindegyike komoly BTC áremelkedést hozott. 2015-ben 74x, 2019-ben 1,6x, 2020-ban pedig 6,4-szeres növekedést zsebeltek be azok, akik a mutató alapján kereskedtek.

Most pedig negyedik alkalommal jelez a mutató, amit az elemző, csak simán „minden bikapiaci jelzés anyjaként” emleget.

A DCA, vagyis a dollárköltség alapú átlagolás olyan befektetési stratégiára, amelynek során a vevő fix fiat összegű tőkét allokál a befektetésre, hogy meghatározott időközönként kitettséget szerezzen egy eszközzel szemben. Ez lehet heti 10 dollár értékű bitcoin vásárlás, amely révén akkor is vásárol a vevő, ha fenn és ha lenn van a piac.

A DCA-mutató egy olyan hipotetikus DCA-stratégia relatív jövedelmezőségét méri, amely napi 1 dollár vásárlást foglal magában egy éven keresztül. Amint átlép a nyereséges területre, amelyet 365-ösnek jelölnek a skálán, történelmileg elkezdődtek a nagy bikapiacok. Kivéve 2022 közepét, amikor a 365 feletti elmozdulás később megfordult, és a BTC/USD megkezdte útját többéves mélypontra, 15 600 dollár közelébe. Így mint minden mutatót, ezt is érdemes fenntartásokkal kezelni.

A Bitcoin bikafutás jelei ugyanis még nem mutatnak mindenirányból felfelé. Az egyhetes diagramon az 50 napos és 200 napos mozgóátlagok éppen ebben a hónapban alkottak először halálkeresztet – ami már a nevéből eredően is nem sok jót tartogat.

Jelenleg a 22 800 dolláros szint az a kulcsfontosságú terület, amit meg kell tartania a bitcoinnak, ha a BTC/USD grafikonon a következő magasabb mélypont (HL) megjelenését várjuk.

Másik oldalon pedig a Binance BTC/USD ajánlati könyve 25 600 dollárig terjed az ellenállás a kereskedők körében – ez az a szint, ami felett már kevésbé kötnek megbízásokat a kereskedők.

Az emberek megragadtak az elmúlt 18 hónap gondolkodásmódjában, és emiatt csak további visszaesésre számíthatnak. Ez lehet az oka annak, hogy folyamatosan short oldalon állnak.

Altcoin hírek

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje egy alternatív stabilcoin felé fordult a Paxos és a Binance USD (BUSD) elleni fellépést követően. Paxos Trust ellen a hét elején eljárást kezdeményezett a new yorki Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma felszólítva a céget, hogy ne hozzon forgalomba új BUSD coinokat. A hír bejelentésének hatására elszakadt az árfolyam az 1:1 USD váltó aránytól.

Az ügy nyertese a True altcoin lett végül, melynek árfolyama kilőtt, mert a Binance áttért a True USD (TUSD) kibocsátására, válaszul a saját stablecoin BUSD-je elleni amerikai szabályozási fellépésre.

Február 16-án a világ legnagyobb kriptotőzsdéje 50 millió TUSD-t vert a blokklánc sleuths szerint. A True USD 2018-ban indult, és az év májusában került a Binance-re.

A TUSD a hatodik legnagyobb stabil érme, de az ökoszisztéma aprópénze, piaci részesedése azonban 973 millió dolláros forgalommal kevesebb, mint 1%. Az idei év eleje óta a TUSD keringő ellátása 29%-kal nőtt.

Vicces dolog az, hogy a láncon belüli adatok azt mutatják, hogy az Alameda Research és a Justin Sun a két legnagyobb TUSD pénzverő. Az Alameda összesen 1,64 milliárd TUSD dollárt vert a történelem során, Justin Sun pedig 889 millió TUSD dollárt. Mégis a Binance 50 milliós beszállója okozott 200%-os árfolyam ugrást a héten.