Mit mutat a félelem és kapzsiság index: egy kriptopiaci hangulatelemzés

Ebben a cikkben a Fear and Greed Index (a félelem és kapzsiság index) segítségével elemezzük az aktuális kriptopiaci hangulatot, és megnézzük a kriptoközösség legnépszerűbb véleményeit a Twitteren.

A Fear and Greed index az egyik legszélesebb körben használt mutató a kriptoiparban, amely egy 1-től 100-ig terjedő skála segítségével határozza meg, hogy pánik vagy optimizmus uralkodik-e a befektetők körében.

A Binance és a Coinbase ellen a közelmúltban indított SEC-pereket követően a piac alapvetően negatívan reagált, de szerencsére brutális árkorrekciók nélkül megúsztuk a dolgot, legalábbis ami a Bitcoint és az Ethereumot illeti. Az altcoinok frontján az eladási hullám erőteljesebb volt, de az elmúlt napokban itt is vissza tudtak kapaszkodni, így a mérleg nyelve vissza fog billenni.

A SEC által az USA-ban a kriptókkal szemben indított keményebb fellépés folytatása és a bírósági perek azonban megadhatják a végső csapást az altcoin szektor számos tokenjének. Ezeknél a tokeneknél az a veszély fenyeget, hogy többé nem lehet majd kereskedni velük az USA területén.

A szabályozó hatóság ugyanis számos, a Binance és a Coinbase piactereken jegyzett kriptovalutát értékpapírnak nyilvánított. Ezzel üzentek az összes tőzsdének, hogy bármikor megbüntethetik őket, ha nem hagyják abba az ilyen kriptovaluták amerikai befektetőknek történő kínálását.

A befektetők nem tudják merre tovább a félelem és kapzsiság index szerint

E viharos környezet közepette a félelem és kapzsiság index most valahol a félelem és a kapzsiság közötti piaci hangulatot mutatja, 47-es értéket jelölve meg. Az index a befektetői pozitív hangulat csökkenését jelzi számunkra az előző hetekhez képest, amikor a Bitcoin a 30 000 dolláros határ áttörésének küszöbén állt.

Félelem és kapzsiság index

Kapzsiság és félelem index

Ugyanakkor a kereskedők körében most általánosságban nagyobb a bizalom a 2022 negyedik negyedévében mért értékekhez képest, amikor a piac a medvés ciklus mélypontján volt, és a Bitcoin egészen 15 000 dollárig esett vissza.

Általában amikor a félelem és kapzsiság index 25 alatti értéket mutat, tehát a piacon a félelem uralkodik, ez jó vételi lehetőséget jelenthet. Másrészt, amikor az index 75 fölött van, az jó alkalom lehet kiszállni a pozíciókból, mert túlságosan optimista a piac.

Félelem és kapzsiság index

Ezeket a feltételezéseket azonban óvatosan kell kezelni: a következtetések levonásához a mutatót érdemes más elemzési eszközökkel is összevetni. Önmagában ugyanis a félelem és kapzsiság index valójában hónapokon keresztül ingadozhat a különböző szélsőértékei között anélkül, hogy ténylegesen árfolyam-emelkedést váltana ki. Ezt konkrétan 2022. májusában is láthattuk, amikor az index a valaha mért egyik legalacsonyabb értékét mutatta, de a Bitcoin egészen júliusig folytatta a mélyrepülést, mielőtt ténylegesen megindult volna felfelé az árfolyam.

A jelenlegi 47-es érték arról árulkodik, hogy a kriptoelemzők bizonytalanok az iparág közeljövőjét illetően.

Milyen a kriptopiaci hangulat a Twitteren: a félelem vagy kapzsiság uralkodik?

A félelem és kapzsiság index nagyon hasznos a kriptopiaci hangulat nyomon követésében, de nem teljeskörű, és nem szabad csak egyedüli mutatószámként hagyatkozni rá. Az index, amely egy 1-től 100-ig terjedő skálán mozog, egy jó viszonyítási alapot ad, és a volatilitás, a volumenek, a Bitcoin dominancia, a közösségi médiában uralkodó hangulat és a Google Trend adatok paramétereit használja fel.

Ha a Twitter közösségi médiafelületein a legbefolyásosabb kriptoszakértők tweetjeit is böngésszük, akkor is kaphatunk némi információt arról, hogy mit gondol a kriptoközösség és milyen a hangulat.

Sokan úgy vélik, hogy most van itt az ideje a felhalmozásnak, és hogy az elkövetkező hónapok az egész szektor számára bikapiaci trendet mutatnak.

volatilitás index

Úgy tűnik, a közösség egyetért abban is, hogy a SEC által indított terror csak egy olyan lépés, amelyet azért terveztek, hogy szorongást keltsenek a befektetőkben és manipulálják a piacot.

index

Erre csak azt tudjuk mondani, hogy akkor kell mohónak lenni, amikor mások félnek, és persze ez fordítva is. Jelenleg talán az lehet a legcélszerűbb cselekvés, ha egy kicsit kivárjuk még a jövőbeli fejleményeket az amerikai szabályozással kapcsolatban, és várjuk az amerikai bíróságok válaszát a SEC politikai propagandájára. Amennyiben a most támadott tokenek valóban kiszorulnának az amerikai piacokról, az altcoin szektorban valószínűleg vérfürdőt fognak rendezni.

Külön kell kezelnünk a Bitcoin és az Ethereum esetét, amelyek most nem érintettek a SEC-hadjáratban, élvezve a rendkívül decentralizált struktúrát, amelyhez semmilyen kormányzati intézmény nem nyúlhat. Az viszont egyértelmű, hogy egyetlen ország sem lesz képes blokkolni az iparág két vezető kriptovalutáját például azzal, hogy Satoshi Nakamotót a tárgyalóterembe hívatják és betiltják a bitcoin bányászatot mindenhol a világon. A blokkgyártás és a tranzakciófeldolgozás mindig is működni fog e két hálózat esetében, és semmi sem akadályozhatja meg a felemelkedésüket.