Most nem az mozgatja a Bitcoin árfolyamot, amire mindenki várt

A Bitcoin árfolyam a hét végére megpróbálta visszaszerezni az elmúlt napok veszteségeit. Ez többé kevésbé sikerült is, nem véletlenül.  Megérkezett a Bitcoin hullámvasút – most csak az a fontos jó ütemben szállj fel és le

Bitcoin árfolyam mozgás a héten

Az elmúlt hét napban meglehetősen vadul kilengett a Bitcoin árfolyam. Ha a heti maximumot és minimumot nézzük, 13%-os volt a különbség. Igazi hullámvasúton ment keresztül az árfolyam május első pár napján.

A piac meglehetősen nyugodt volt még a hét elején, 64 000 dollár körüli áron zajlott a kereskedés. Április 30-a után azonban elkezdtek lefelé indulni a dolgok. Ekkor a BTC hatalmas zuhanásba csapott át, először 60 000 dollár alá esett, ami sok befektetőnél pánikot okozott.

Másnap, május 1-jén a BTC egészen 57 000 dollár alá süllyedt. Ez egybeesett az IBIT ETF kiáramlásának első napjával. Ez a BlackRock által elindított spot Bitcoin ETF eddig a dátumig csak emelkedést tapasztalt a beáramló tőke szempontjából.

A piac azóta talpra állt, sőt. A BTC ára péntekre már 62 000 dollár felé emelkedett, és csak az elmúlt 24 órában 5%-os növekedést könyvelhetett el. Ez leginkább a makrokörnyezetnek köszönhető most, mert sok jó hír nem érte a kriptopénz piacot a héten.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Changpeng Zhao – a Binance korábbi vezérigazgatója és egyik alapítója – végül megkapta méltó (?) büntetését. 4 hónapot fog börtönben tölteni a pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt. Ezzel véget ért egy hosszú hónapok óta húzódó ügy. CZ azt mondta, hogy leüli az idejét, és továbblép élete következő fejezetére – az oktatásra.

A Bitcoin Jézust, Roger Vert letartóztatták Spanyolországban. Állítólag 50 millió dolláros adócsalás a vád ellene. Vert szorosan kapcsolódik a Bitcoin Cash-hez, és a kriptovaluta egyik leghangosabb támogatója, de úgy tűnik az adófizetéssel problémái akadtak.

Az amerikai ügyészek nyomoznak Jack Dorsey és cége ügyében a nem megfelelő kriptovaluta szolgáltatások miatt. A Block – a Jack Dorsey (a Twitter társalapítója) által alapított fizetési cég ellen állítólag vizsgálat folyik. A jelentések szerint a cég nem tartotta be a szükséges szabványokat és szankciókat sértő módon támogatta a tranzakciók lebonyolítását.

A Coinbase fokoztatosan bevezeti a Bitcoin Lightning Network támogatását a platformon. A bejelentés szerint a felhasználók a mobil és asztali gépeken is majd fokozatosan választhatnak, hogy a Bitcoin mainneten vagy a Lightning Networkön szeretnék-e küldeni a Bitcoinjaikat.

Lassulnak a Bitcoin ETF-ek

A BlackRock Spot Bitcoin ETF a Bitcoin árfolyam esése közepette megtapasztalta az első kiáramlási napot. A BlackRock által indított spot Bitcoin ETF – az IBIT – létrehozása óta először látott tőke kiáramlást a szélesebb körű piaci visszahúzódás idején.

Napokkal azután, hogy pusztító veszteségeket szenvedett el a Bitcoin árfolyam, ami 56 500 dollárra sodorta a BTC-t, a bitcoin csütörtökön és pénteken a hajnali órákban felpattant. Ez egybeesett az USA-ban a spot bitcoin tőzsdén kereskedett alapokból (ETF) történő kiáramlás lassulásával

A SoSoValue által összeállított legfrissebb adatok szerint május 2-án a spot bitcoin ETF-ek nettó kiáramlása 34,4 millió dollár volt.

A BlackRock IBIT-je és a Fidelity FBTC-je, amelyek a második és harmadik legnagyobb BTC-alapok a teljes nettó eszközállomány alapján, mozdulatlanok voltak. Hasonló tendencia volt megfigyelhető a Bitwise BITB-je, a VanEck HODL-je és a WisdomTree BTCW-je esetén, amelyek szintén nem rögzítettek áramlást.

A Bloomberg prominens ETF-elemzője, James Seyffart azonban korábban megjegyezte, hogy a napokig tartó nulla beáramlás teljesen normális, és nem szabad félreértelmezni a helyzetet, ez nem a termékek a hibája.

Makroadat mozgatja a Bitcoin árfolyamát

A héte eleji visszahúzódás majd a hét végi visszapattanás jól lekövette ezen a héten a részvénypiac mozgását. Köszönhető volt ez leginkább az amerikai makroadatoknak.

Nem módosult az amerikai kamatláb

A Bitcoin árfolyama május 2-án helyreállt, miután az Egyesült Államok központi bankja, a Federal Reserve úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a kamatlábakat. Ezzel kicsit lecsillapította a befektetők reményét a 2024-es kamatcsökkentések iránt.

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) május 1-jén közzétett jegyzőkönyve szerint a Fed szerint a kamatlábak 5,25-5,50% között maradnak. Hozzátették:

“Nagyobb bizalomra van szükség az ügyben, hogy az infláció fenntarthatóan 2% felé haladjon, mielőtt kamatcsökkentésre kerülhetne sor.”

A Fed azt is felfedte, hogy a mérlegcsökkentés ütemét – az úgynevezett mennyiségi szigorítást (QT) – havi 60 milliárd dollárról mindössze havi 25 milliárd dollárra lassítja.

Úgy tűnik, hogy az FOMC döntése növelte a kockázatvállalási hajlandóságot és ezzel az eszközárakat. A BTC ára percekkel a hír után megugrott majd több mint 3%-ot emelkedett az elmúlt 24 órában

A rossz hír valójában jó hír?

Majd ezt követően, a Bitcoin május 3-án tovább erősödött. Több, mint 5%-ot emelkedett a Bitcoin árfolyam azután, hogy az Egyesült Államok foglalkoztatási adatai a vártnál rosszabbra (!) sikerültek. De nem csak a Bitcoin árfolyam erősödött, a részvények is azonnal megkönnyebbültek, a Dow Jones határidős jegyzése 500 ponttal emelkedett. A rossz adatokra reagálva…

Részvénypiac reagál a rossz makroadatokra

Az Egyesült Államok áprilisi bér adatai elmaradtak a várttól, ami a munkaerő-piaci gyengeségét mutatja. Ez a helyzet azonban elhozhatja a várva várt kamatcsökkentést, amit már oly sokan várnak a piacon. De milyen áron?

Jelenleg tehát van egy gyengülő munkaerőpiacunk, alacsonyabb a GDP-növekedés és emelkedik az infláció. Hurrá!

Megismétlődhet a 2016-os bitcoin ciklus?

A közelmúltban bekövetkezett áresés következtében a Bitcoin az elmúlt két hónap legalacsonyabb szintjét érte el.

A Rekt Capital népszerű elemzője a BTC árakciójával kapcsolatos közelmúltbeli megjegyzésében azt mondta, hogy a kriptovaluta hasonló trendet követett a 2016-os Bitcoin felezése után.

Bitcoin árfolyam a 2016-os felezés után

A Bitcoin ebben a ciklusban ismét megismételte a történelmet azzal, hogy a közelmúltban a felhalmozási tartomány alá csökkent. 2016-ban a felhalmozási tartományban 17%-os volt a legnagyobb korrekció, ami 3 hétig tartott. Ezzel szemben most még csak -6%-nál járunk. Elképzelhető tehát még, hogy leszúr majd az árfolyam. Sokkal mélyebb esést azonban már nem vár az elemző sem.

A radaron most a Bitcoin 100 napos mozgóátlaga (MA) van sokaknál, ami jelenleg 59 930 dollárnál húzódik.

100 napos mozgóátlag

Ez a trendvonal 2023 októbere óta erős támaszként szolgált, és 2023 első felében a Bitcoin bikapiacának mélypontja is ezen a szinten jelent meg. Bár megjelent egy teljes napi gyertya a nyomvonal alatt, a pénteki visszapattanással az árfolyam sikeresen visszavette a támaszt.

A 100 napos mozgóátlag jelentős lépés a bikapiaci trend számára, ami rövid távon short squeezhez is vezethet. Ha azonban nem tud megszilárdulni az árfolyam a mozgóátlag támasza felett, az igencsak nagy megpróbáltatást hozna a jövőben a BTC vásárlóinak.

A bitcoin bálnák felvásárolnak minden bitcoint

Ki Young Ju, a CryptoQuant elemző cég alapítója az elmúlt napokban felfedte a bitcoin bálnák viselkedését. Ju rávilágított, hogy a 60 000 dollár alatti terület népszerű bevásárlási szint volt a legnagyobb befektetők számára.

Aktívak a bitcoin bálnák

A bitcoin bálnák 47 000 db BTC-t halmoztak fel az elmúlt 24 órában – kommentálta az aktív bálnák címeit tartalmazó grafikont az elemző.

Már a mostani esés előtt bevásárolt a Microstrategy is Bitcoinból. A MicroStrategy áprilisban tovább bővítette kriptovaluta portfólióját, Michael Saylor, a vállalat alapítója bejelentette, hogy 7,8 millió dollár értékben 122 további bitcoint szereztek be.