Németországban bejelentéskötelezettséget írnának elő minden 1000€ fölötti kriptovaluta tranzakcióra

A német szövetségi kormány további intézkedések bevezetését tervezi a kriptovaluták pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos felhasználásának megfékezésére. Ezt állítja a BTC-Echo híroldal által megszellőztetett, és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) által élesen kritizált tervezet, amely jelentéskötelezettséget igényelne minden 1000€ fölötti digitális eszköz ügylet után Németországban.

A lépés összhangban áll a 2019 végén bevezetett aranyra vonatkozó bejelentéskötelezettséggel, ami kötelezi a szolgáltatókat és a magánszemélyeket, hogy a 2000€ fölötti aranyügyleteket jelentsék be.

“A szövetségi kormány további intézkedéseket tervez a kriptoértékek pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos felhasználásának megfékezésére. Ez az FDP parlamenti frakciójának kérelméből adódik, amelyhez kizárólag a BTC-ECHO-nak tettek publikussá. Ennek értelmében be kell jelenteni azokat a jövőbeli kriptográfiai tranzakciókat, amelyek meghaladják az 1000 eurót. Tavaly a 2000 eurót meghaladó összegű aranyügyleteket kellett nyilvánosságra hozni. A jelenlegi változások a „pénzmosásra vonatkozó információ-átláthatósági törvény” (TraFinG Gw) bevezetését vonnák maguk után a hatályban lévő pénzmosás elleni törvény GwG 10. § (3) bekezdésének 2. pontjának módosításával. A törvénynek ezen szakaszát kibővítik egy további ponttal a TraFinG Gw keretein belül. Itt kifejezetten az 1000 euró vagy annál nagyobb kriptográfiai tranzakciók bejelentéskötelezettségét mondja ki.” írja a BTC-Echo.

A módosítást a szövetségi kormány olyan elszigetelt esetekkel indokolja, ahol például terrorizmus finanszírozása Szíriában olyan kriptovaluta tranzakciók formájában történt, amelyeket adományként deklaráltak rokonoknak és rászoruló embereknek. Az FDP párt kérésére azonban a kormány nem volt képes pontos statisztikákat felmutatni a kriptovaluták szerepére a terrorizmus finanszírozásban, ahogy a pénzmosással kapcsolatos szerepérőt se támasztották alá tényekkel és adatokkal.

Frank Schäfler, az FDP pártból a módosítás kapcsán megjegyezte az Echo-nak:

A kormány korlátozni kívánja a kriptográfiai utalások anonimitását. Ezzel csak a külföldi tárcaszolgáltatókat és letétkezelőket fogja elüldözni. Eredménye pedig jogi bizonytalanság lesz. A kriptovaluták elleni küzdelem része a szövetségi kormány pénzügyi elnyomásának. Alig egy évvel ezelőtt csökkentették az aranyügyletek névtelenségét 2000 euróra. A kriptográfiai eszközökkel a kormány még tovább menne.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.