Nyáron indul a svájci értéktőzsde blokklánc platformja

A svájci értéktőzsde SIX nyáron tervezi elindítani a SIX Digital Exchange (SDX) platformját, jelentette a Reuters. A SIX elnök Romeo Lacher elmondása szerint a tőzsde blokkláncot kíván használni a kereskedés felgyorsítására, de a platform indulása után értékpapír tokenkibocsátást (STO) is le kíván bonyolítani.

A jelentés szerint jelenleg egy háromlépcsős eljáráson kell átesnie annak, aki a SIX tőzsdén értékpapírokkal akar kereskedni és az eljárás akár napokig is eltarthat. Az SDX indulásával azonban a háromból kettő lépést ki lehet iktatni a blokklánc használatával, ami voltaképp annyit jelent, hogy az ügyleteket a másodperc törtrésze alatt végre lehet majd hajtani.

A SIX először még 2018. júliusában számolt be az SDX platform indításáról. Akkor a SIX CEO-ja Jos Dijsselhof úgy tekintett az SDX-re, mint híd a hagyományos pénzügyi szektor és a digitális közösségek között.

A tegnapi Reuters jelentés szerint az állítás továbbra is tartja magát, bár ahelyett hogy kriptotőzsdeként pozicionálná magát, az SDX egy olyan platformot szeretne felhúzni, ahol a hagyományos befektetők digitalizálni (tokenizálni) tudnák a pénzügyi eszközeiket. A kezdetben néhány tokenizált részvényt ajánlana, majd később adna kötvényeket, tőzsdén kereskedett alapokat és tokenizált fizikai eszközöket is. Érdekességképpen nem az első svájci cég, mely hasonló opciót kínálna. A sikeres Smart Valor projekt szintén a pénzügyi eszközök tokenizációján dolgozik.

A svájci értéktőzsde nem új a kriptók világában és már volt alkalma megmártózni benne. 2018. novemberében elsőként vezette be a multikriptós tőzsdén kereskedett termékét (ETP) az Amun Crypto ETP-t. Az ETP öt vezető kriptovaluta árfolyamát követi le, beleértve a bitcoin, ether, XRP, bitcoin cash, és litecoinét.

Lacher szerint a tőzsde a svájci pénzfelügyeleti hatósággal (FINMA) szorosan együttműködve dolgozik azért, hogy eloszlassa a jogi és szabályozói problémákat, amik a 2019 nyár közepi indulás során felmerülhetnek. 2018 decemberében a pénzügyi felügyelő bejelentette, a blokklánc-alapú projektek engedélykötelességének hígításán dolgozik hogy azok is egy kalap alá sorolhatóak legyenek a svájci fintech szektor startupjaival.

A SIX nyitása a kriptók felé beleillik a szélesebb európai intézményi narratívába, hogy így tegyék magukat a jövő befektetőinek szimpatikusabbá. 2018 decemberében jelentette be a Gazprombank (Svájc), hogy kriptovaluta banki szolgáltatások fejlesztésén dolgozik. Németország második legnagyobb tőzsdéje, a Börse Stuttgart a hónapban jött ki a Bison applikációjával, mely mellett egy kriptovaluta kereskedési platform indítását is tervezi, ahol a kereskedők hivatalos piacokkal nem rendelkező eszközökkel kereskedhetnének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük