A prágai bitcoin konferencia legérdekesebb előadásai 1. rész

A múlt hétvégén Csehországban jártunk ahol az évente megrendezésre kerülő bitcoin konferencia előadásairól tudósítottunk. A legérdekesebb előadásokból szemezgetünk a mai cikkünkben.

Blokklánc és bitcoin konferencia Prágában

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a prágai bitcoin konferencia eseményén az iparág jelentős szereplői mind képviseltették magukat. Az előadás programja igéretesnek tűnt már a beharangozó alapján is és élőben sem ért minket csalódás.

Mind a technológiai szektor, mind pedig a pénzügyi szektor képviseltette magát a rendezvényen. A befektetésektől a bányász szolgáltatásokig számos termékkel meg lehetett ismerkedni. A bitcoin konferencia előadásai a bányászat, a szabályozás és az alkalmazási lehetőségek témaköré épültek fel.

Elsődleges kriptopénz kibocsátások

A megnyitó után rögtön a közepébe vágtak a dolgoknak, egy technikai szekció következett a bányászatról és az elsődleges kriptopénz kibocsátásokról (ICO).

Az Adel céget Gabriel Dusil, az egyik alapító képviselte. A cég technológiai inkubátorként működik a blokklánc iparágban, igyekszik felkarolni a szektorban tevékenykedő startupokat. Épp zajlik az elsődleges kriptopénz kibocsátásuk, erre hangsúlyozta ki főként Gabriel az előadását.  A kibocsájtott Adel coinokból részesedést lehet venni a vállalkozásban, ezért úgy működik, akárcsak a részvények. Sőt, a tokenek révén lehetőséget adnak részvételre a fejlődési irány meghatározásában is, ugyanis közösségi alapon történik a döntéshozatal. Hosszútávon tekintenek a blokklánc technológiára, mert a finanszírozott startup projektjeik ugyanis akár több 10 évre is kinyúlthatnak.

Sasha Ivanov a Waves plafrom igazgatója egy korábbi rendezvényen már nyilatkozott nekünk. A mostani konferencián a blokklánc leterheltségéről beszélt. Mi is beszámoltunk már róla, hogyan torlódnak fel a tranzakciók a blokkláncon és hogy néha sokat kell várni egy átutalásra. Előadásában Sasha ezekre is kitért. Sasha bemutatta a decentralizált kriptopénz tőzsde modelljét – a teremben ülök közül többen is vesztettek már pénzt amiatt, hogy egy tőzsde működése leállt. Ráadásul pont a napokban több tőzsde is akadozik a megnövekedett forgalom miatt, így aktuális a kérdés. A Waves Dex platform működésének a kulcsa, hogy a tőzsde nem tart magánál semennyi kriptopénzt, a megfelelő ügyleteket központilag állítják egymással szembe, de a tranzakciók végrehajtása már P2P zajlik. Ez gyors és biztonságos kriptopénz adás-vételt eredményez. A Wavesnél is éppen zajlik az ICO, ehhez keresnek ők is folyamatosan befektetőket.

Ezután a dán Openledger platform igazgatója Ronny Boesing következett. Előadásában arról beszélt, hogy a közösségi finanszírozás új formája az elsődleges kriptopénz kibocsátás (ICO). Ő inkább szereti ITO-nak, “initial token offering“-nek nevezni a folyamatot, mert a kibocsátott tokenek célja a finanszírozás gyűjtése, nem egy új pénz létrehozása. Az Openledger platform a bitshares altcoin blokkláncára épül, mely olcsóbb és gyorsabb átutalást biztosít a bitcoin blokklánchoz képest, saját pénzük az obits. Céljuk az együttműködés kialakítása a meglévő gazdasági szereplőkkel, jelenleg több futó projektjük is van, mely az automatizált marketing, jog és operáció köré épül.

Kriptopénz bányászat

A Hotmine Ukrajnából érkezett a bitcoin konferenciára, akik egyedi kriptopénz bányász hardvereket készítenek, a BitFury cégcsoport tagja. Andriy Dubetsky tartotta a prenztációt, mely célja az volt, hogy bemutassa, gazdasági szempontból hogyan éri meg kriptopénzt bányászni. Különböző számításokat készített a bitcoin nehézségi foka, az elektromos áram felhasználás és a jövedelmezőség függvényében. A kalkulációi szerint a jelenlegi bányászgépeikkel 7-10 hónap a megtérülési idő. Mivel a chipek méretét már nem tudják jobban csökkenteni, most a szektorban mindenki az elektromosság felhasználását próbálja a hatékonyságon keresztül javítani. Kifejlesztettek egy smart miner bányászgépet, mely gőzenergiából nyeri a szükséges elektromosságot. Ezen kívűl pedig a régi bányász felszerelésbe is új életet tudnak lehelni a mérnökeik.

A rendezvény egyik fő szponzota a Genesis Mining volt, cégüket Rodrigo Balam képviselte, aki a kriptopénz felhő bányászatban rejlő lehetőségeket taglalta. Az előadása meglehetősen általánosra és marketing szagúra sikeredett sajnos, de hát végülis ezért volt a rendezvényen. Elmondta, hogy a 20 perces előadás alatt 25 bitcoin keletkezik a blokkláncon, és hogy egyre nagyobb az érdeklődés a blokklánc technológia iránt. Bemutatta a privát és a nyilvános blokkláncok előnyeit és hátrányait és ő is kitért a blokklánc leterheltségére. Megmutatta, hogy a bitcoin bányászat hogyan zajlott 2009-ben és ehhez képest mennyit fejlődött a technológia. A Genesisnél ASIC bányászgépekkel dolgoznak, a létrejövő erőforrást pedig szerződések formájában lehet megvásárolni. A befektetés jövedelmezőségének kulcsa a hatékony energiafelhasználás és a megfelelő hűtés Rodrigo szerint is. Az altcoin trader programjuknak köszönhetően pedig lehetőség van mindig a legjövedelmezőbb kriptopénzbe fektetni, melyet automatikusan bányász a program.

Az ebéd és szünet utáni szekció a blokklánc szabályozásának és a technológiai alkalmazhatóságának kérdéskörét járta körbe. A konferencia második részét jövő héten közöljük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük