Öt milliárdos, aki a kriptovalutáknak köszönheti vagyonát

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bill Gates, Warren Buffet, Jeff Bezos és Elon Musk nevét minden bizonnyal mindenki ismeri. Gates a Microsoft alapítója évtizedekig közismerten a világ leggazdagabb embere volt, Jeff Bezos az Amazon társalapítója csupán néhány éve taszította le a trónról, Elon Musk techguru, a Tesla tulajdonosa pedig csupán pár hétig élvezhette a Tesla részvények szárnyra kapása okozta világelsőséget.

Mindeközben a már 90 éves Warren Buffet, bár nem a világ leggazdagabb embere, szintén évtizedeken keresztül megőrizte toplistás helyét és egyben talán a világ legismertebb üzletemberévé vált.

Négyből hármuk esetében közös, hogy vagyonukat, valamilyen módon a technológiához és az informatikához kapcsolódóan szerezték, vállalataik értéke pedig több százszorosára nőtt az évek alatt. Hasonló extrém nagy értéknövekedés játszódott le az utóbbi évtizedben a bitcoin és más kriptovaluták esetében is, azonban pár egyedi hétköznapi mértékkel mérve mesés meggazdagodásról szóló történeten kívül eddig még nem igazán vált széleskörűen ismertté több tízmilliárd dollárral rendelkező kripto befektető.

Az alábbiakban készítettünk egy hiánypótló listát a teljesség igénye nélkül néhány ismert ultra gazdag személyről, akik vagyonukat túlnyomórészt kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységekkel keresték.

Cameron és Tyler Winklevoss (1,4 mrd. dollár)

A Facebook születését bemutató filmből is ismert, Mark Zuckenberg-gel hosszú évekig pereskedő olimpiai bajnok ikerpár sorsa azért nem alakult rosszul azután sem, hogy Zuckenberg állítólagosan átverte és kitolta őket a Facebook tulajdonosi köréből. Azon kívül, hogy saját kriptotőzsdét üzemeltetnek Gemini néven, a korábban profi evezős ikerpár, a világ Bitcoin és Etherum állományának tizedszázalékban kifejezhető mennyiségének birtokosa. Összesített vagyonuk saját bevallásuk szerint valahol 1 milliárd dollár körül mozog.

Chanpeng Zhao (2,6 mrd. dollár)

A követőinek csak CZ-ként ismert Zhao az egyik legnagyobb kriptotőzsde, a Binance alapítója. A Binance-nek jelenleg több mint 6 millió felhasználója van, számuk pedig továbbra is folyamatosan növekszik. Az utolsó ismert adatok szerint CZ vagyona valahol 3,000,000,000 dollár körül lehet.

Joseph Lubin (5 mrd. dollár)

Joseph Lubint az Etherum megalkatói között tartják számon, neve pedig a ConsesSys nevű kriptovalutákat piacra vezető vállalkozással is összefüggésbe hozható. Bár vagyonát egyesek „csupán” 1 milliárd dollárorra becsülik, általános vélekedés szerint inkább közelebb lehet az az 5 milliárdhoz.

Satoshi Nakamoto (56 mrd. dollár)

A bitcoin létrehozójának/létrehozóinak valódi kilétét a mai napig homály fedi. Satoshi Nakamoto egyesek szerint egyetlen személy álnéven, mások viszont úgy gondolják, hogy inkább egy több személyből álló csoport fedőneve. Mindenesetre a bitcoin feltételezett megalkotója és a kriptovaluták úttörője körülbelül 1 millió bitcoin tulajdonosa, melynek köszönhetően amennyiben az árfolyam a jövőben is hasonló ütemben növekszik hamarosan akár a világ leggazdagabb embere is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.