A play-to-earn tokenek tündöklése és bukása

Egykor a nagy kockázati tőkebefektetők csillagaként ragyogó üstökösök mára az értékük 90%-át elvesztették. Azonban van, aki még ezen is keresett.

A Wall Street Journal vizsgálata szerint egy kriptobálna milliókat keresett azzal, hogy több millió YGG tokent adott el a csúcs közelében. Miközben mára az évekkel korábbi play-to-earn játékok tokenei semmit nem érnek, valaki egy Lambóból kiszállva szürcsölte a koktélokat. Annak ellenére, hogy korábban nagy reményt szenteltek a szektornak.

A kriptopénz játékok által ígért fényes jövő sok mindenkinek kedvezne

Nem is olyan régen az Andreessen Horowitz (a16z) kockázati tőkebefektető mesélt a világnak a kriptopénzes játékokkal kapcsolatban. A Web 3 és a metaverzum olyan nagy és virágzó szektorrá válhatna, hogy egy új, fenntartható iparágat teremtene az offshore munkaerő számára. Egy kriptojáték eredményére az a16z ezt írta:

„A játék szó szerint egy egész közösséget emelt ki a szegénységből.”

Ezekben a kockázati tőkebefektetők által elképzelt valóságban a gazdag nyugatiak több milliárd dollárt költenek el játékbeli tárgyakra. Például háziállatokra, ruhákra, fegyverekre vagy virtuális ingatlanokra. És emellett fizetnének az alacsony jövedelmű dolgozóknak azért, hogy azok időigényes játékon belüli műveleteket hajtsanak végre, és a nevükben megszerezzék ezeket a tárgyakat.

Még ennél is elképesztőbb, hogy ez a fajta tevékenység olyan általánossá és jövedelmezővé válna mindkét csoport számára, hogy a gazdag osztály önszerveződne játékból pénzt kereső cégekbe, hogy a blokklánc erejét felhasználva kormányozza, kölcsönadja és elossza vagyonát.

Az álomból rémálom lett

A játék, amire a16z hivatkozott az Axie Infinity volt, amely NFT-k hatalmas gyűjteményét adta el, valamint két helyettesíthető tokent, az AXS-t és az SLP-t. Ennek a koncepciót bizonyító játéknak az eredményeként a Fülöp-szigeteken sok játékos többet keresett, mint az előző munkahelyén. Állították a kockázati tőkebefektetők.

Hogy ebbe a csodálatos jövőbe fektessen be, az a16z úgy döntött, hogy milliókat tesz be az Axie Infinity játékstúdiójába. Kezdetben egy 150 millió dolláros körről volt szó, de a végén ennek töredékére zsugorodott az összeg. Emellett 4,6 millió dollárt (plusz további milliókat tokenben) öntött az Axie Infinity játék cégébe, a Yield Guild Games-be (YGG).

Az A16z azt írta, hogy

A YGG páratlan gazdasági lehetőségeket kínál, és „nagyrészt kihasználatlan gazdasági lehetőséget nyit meg a feltörekvő piacokon, hogy munkahelyeket teremtsen egy virtuális gazdaság felépítésével a digitális világban.

Ma az AXS ára 95%-kal esett vissza történelmi csúcsához képest, az SLP 99%-ot, az Axie NFT-k átlagosan 90%-ot, az YGG pedig 92%-ot esett.

Mindeközben a Wall Street Journal vizsgálata szerint a DWF milliókat keresett azzal, hogy több millió YGG-t adott el a csúcs közeli áron.

A play-to-earn tokenek valódi története úgy tűnik sokkal komorabb. Az a pénz, amelyet a jövő álmának eladásából szereztek köddé vált, az álom pedig soha nem valósult meg.