Túl a határidős bitcoin ETF hírén – igaz-e, hogy pletyka alapján venni, hírek alapján eladni érdemes?

A héten maximálisan érvényesült a mondás – buy the rumor, sell the news. Aki (akár csak) a múlt héten vásárolt bitcoint a határidős bitcoin ETF jóváhagyása körüli pletykára alapozva szép profitot zsebelhetett be, amikor az ETF kereskedése valóban elindult kedden. A kriptopénz árfolyama 66 ezer dollár feletti csúcsot ért el, ahonnan a hét végére kisebb korrekcióval visszacsorgott a 60 ezres szintre.

Nagy kérdés, hogy vízválasztó pillanatnak számít-e a bitcoin ETF a piacon?

Pletyka alapján venni, hírek alapján eladni? Mi vár most a bitcoinra?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Új rekord bitcoin árfolyam a bitcoin ETF-re reagálva

Új csúcsot döntött a bitcoin árfolyama, amikor a héten átlépte először a 66 000 dollárt szerdán. A BTC azóta robog felfelé, hogy július 20-án 30.000 dollár alatt érte el a mélypontját, de igazából csak október elején indult meg hirtelen felfelé. A többi eszköz is kiválóan szerepel, a globális piaci kapitalizáció 2,68 billió dollár fölé emelkedett, ami szintén rekordot jelent. Az Ethereum sem panaszkodhat, hiszen árfolyama átlépte a 4000 dollárt. Az árfolyam emelkedés annak köszönhető, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) első alkalommal engedélyezte a bitcoin határidős ETF-et.

Nagy hír volt az elmúlt napokban a kriptovilágban, hogy a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyta az első ProShares Bitcoin ETF terméket. A kereskedés pedig már el is indult a new york-i tőzsdén. Az ETF a bevezetés után egyből brutális volumennel indult, 11.6 milliónyi részvényügyletet regisztráltak, ami dollárértéken több, mint félmilliárd dollár. Összehasonlításképpen, a Vanguard S&P 500 ETF (VOO), amely az egyik legnépszerűbb ETF a NYSE-n. Ugyanazon idő alatt a VOO csak 883 000 részvénycserét rögzített, ami a 411 dolláros árfolyam mellett csak 360 millió dollárt jelent.

Rengeteg további kriptovaluta ETF termék vár arra, hogy jóváhagyást kapjon és elindulhasson velük a kereskedés. Ezek közé tartozik a hatalmas befektetési cég, a VanEck terméke is. A vállalat most szerdán közölte, hogy megkapta az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyását a Bitcoin ETF terméke elindítására. Ma pedig elindult a Valkyrie határidős Bitcoin ETF-e is a Nasdaq tőzsdén.

Egy újabb bitcoin ETF a piacon, amivel már kereskedni is lehet

Mennyire van szüksége a piacnak a határidős bitcoin ETF-ekre?

A Bitcoin ETF-ek vitathatatlan előnye, hogy a befektetőknek nem kell megküzdeniük egy sor edukációs kérdéssel. Nem kell gondolkodniuk a bitcoin tárolási lehetőségekről, a váltással és az esetlegesen felmerelülő csalásokkal sem. A kényelem elhozza a varázslatot, ami hatalmas összegű tőkét tud megmozgatni a szektor irányába.

Azonban sokaknak vegyes érzései vannak a jelenlegi eseményekkel kapcsolatban, többek között a ProShares ETF-t bevezető Arca tőzsde igazgatója is kétkedően áll az új termékhez. Bár annak örülhetünk, hogy egy várva várt kripto-befektetési eszköz végül megkapta a hatósági jóváhagyást – véget vetve nyolcéves hiábavaló várakozásnak, de tény, hogy az eddig elfogadott ETF-ek alapja a határidős piac, és nem követik közvetlenül a bitcoin árát.

A határidős alapú ETF-ek rövid távú kereskedésre működnek igazán, de hosszú időtávokat vizsgálva jelentős árfolyam követési hibákkal járnak. Ezzel szemben sok befektető éppen hosszútávra keresi a bitcoin befektetési lehetőségeket. A határidős bitcoin ETF a BTC jövőbeni ármozgásaira fogad. Vagyis a termék ára végső soron elválik magától a BTC árfolyamtó. Emellett pedig a kibocsátó csak egy közvetítő az ügyletben, ami növeli a partnerkockázatot a befektető számára.

Ez mindenképpen egy fontos lépés az elfogadottság útján, ami előtt még hosszúra nyúlhat az út. Azonban tagadhatatlanul nagyon fontos mérföldkő a bitcoin történetében.

Beindultak az intézményi befektetők a bitcoin piacán

Egy amerikai állami nyugdíjalap a történelem során először bitcoin és ether digitális eszközökön alapuló pénzügyi termékbe fektetett. A Houston Firefighters’ Relief and Retirement Fund (HFRRF), azaz a houstoni tűzoltók nyugdíjalapja, 25 millió dollárt fektetett az NYDIG-en keresztül bitcoinba és etherbe. Az alap teljes eszközértéke eléri az 5.5 milliárd dollárt, ennek kevesebb, mint 0.5%-a került digitális eszközökbe.

A világ legnagyobb kriptovaluta eszközkezelő befektetési cége, a Grayscale Investment mögött álló társaság, a Digital Currency Group nemrégiben úgy döntött, hogy tovább erősíti bitcoinban a pozícióit. Ezt mutatja az a döntés, amellyel a Digital Currency Group vezetése jóváhagyta, hogy 1 milliárd dollár értékű GBTC jegyet vásároljon a cég a Grayscale Bitcoin Alapjában. A korábbi 750 millió dollárról 1 milliárd dollárra emelték a befektetésre jóváhagyott összeget.

A milliárdos befektető, Paul Tudor Jones a CNBC-nek nyilatkozott, hogy véleménye szerint a kriptovaluták jelenleg jobb fedezettel rendelkeznek, mint az arany. Azt is hozzátette, hogy nagyon aggasztja őt az infláció növekedése, utalva arra, hogy komoly fenyegetésnek érzi az amerikai piacra és a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaságra egyaránt.

A Santiment blokklánc adatelemző jelentése szerint a 100 és 1000 BTC közötti címek (azaz a bitcoin bálnák) száma lényegeset nőtt az ATH közeli bitcoin árfolyam előtt. 2021. szeptember 11-e óta több, mint 250 új bálna jelent meg a hálózaton.

Altcoin hírek

Az Associated Press (AP) egy Chainlink csomópontot fog futtatni, amely az okosszerződések fejlesztőinek ellenőrizhető adatokat fog biztosítani megbízható forrásból. A hírügynökség megosztja majd az amerikai piaccal, gazdasági tényekkel, sportmérkőzések eredményeivel és üzleti pénzügyekkel kapcsolatos adatokat. Az adatokat titkosított aláírással látják majd el, hogy igazolják azok hitelességét. Nem ez az első alkalom, hogy az AP blokklánc technológiát használ, hogy biztosítsa adatainak integritását a világgal. Az AP már tavaly együttműködött az Everipedia-val azért, hogy az amerikai elnökválasztási eredményeket feltöltsék az Ethereum blokkláncára.

A Facebook a Coinbase kriptotőzsdével működik együtt, hogy elindítsa Novi nevű kriptotárcáját. Miután a Libra projektje kudarcot vallott, a közösségi médiaóriás bejelentette, hogy partnerséget kötött a Coinbase-zel, hogy elindíthassa új kriptopénz tárcáját, a Novit. A tárca még csak a tesztelési fázisban van.

A 100 legnagyobb MATIC érme tulajdonos kezében van az összes elérhető érme több mint 90 százaléka a napokban nyilvánosságra került adatok szerint. A legtöbb érmével rendelkező felhasználó pedig egyedül az egész kínálat 20 százalékát, azaz közel 2 millió MATIC tokent birtokol. Az összes token tulajdonos száma 216,000.

777 millió dolláros fejlesztési alap lett létrehozva a Polkadot hálózatnál. A Polkadot pénzügyesei 18,9 millió DOT érmét (ami kb 777 millió dollárt ér) különítettek el egy olyan a hálózati frissítéseket szolgáló alapba, amelynek a felhasználásáról a blokklánc közösség tagjai dönthetnek majd. Elmondásuk szerint a pénzösszeget a Polkadot ökoszisztéma építésére és kiterjesztésére fogják fordítani, illetve bármilyen olyan egyéb a hálózat érdekeit szolgáló célra, amelyek a tokenbirtokosok és a “Polkadot tanács” jóváhagynak.

NFT hírek

A Bohemian Betyars, hazánk egyik legváltozatosabb világzenei együttese, úttörő kísérleti projekttel állt elő. Magyarországon elsőként, egy jótékonysági program keretében a kriptovaluták világába csalogatja rajongóit. Október 31-től lehetőségünk lesz arra, hogy az új album dalszövegeinek egy-egy sorát megvásároljuk, melyet egy blokklánc hálózaton hitelesített nem helyettesíthető token (NFT) fog megkoronázni. A frappáns ötlet, aminek köszönhetően a zenekar legbelsőbb körébe csöppenhetünk. Alapja pedig egy jótékonysági kampány, a befolyt összeget egy miskolci tehetségkutató keretében fiatal, feltörekvő zenekaroknak kívánják odaadni.

A Shopify, az egyik legnagyobb e-commerce platform mostantól lehetővé teszi a kereskedőinek, hogy NFT-ket áruljanak az oldalon mindenfajta jutalék nélkül. Az NFT tokeneket a platform saját maga bányássza ki a Polygon blokkláncra építve.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast hatodik adásában Kata egy kerekasztal beszélgetésre ült össze három kriptós csajjal, akik már évek óta kriptovalutákkal foglalkozó cégnél tevékenykednek, és a kriptopénzek mindennapi életük részévé váltak. Debreczeni-Raskó Gabriella, a MrCoin kommunikációs vezetője, Lőrincz Barbara Renáta, a CoinCash marketing és account menedzsere, illetve Kovács Andrea, a BitcoinBázis főszerkesztője osztották meg gondolataikat arról, hogy milyen nőként a férfiak uralta kriptotérben mozogni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.