Red flag: A TenX alapítója korábban piramisban utazott

Az ICO-ja során 80 millió dollárt gyűjtő TenX alapító Julian Hosp gyaníthatóan kapcsolatban állt egy Ausztriában, Norvégiában és Svájcban illegális piramisjátéknak titulált diszkont vásárlói klubbal, a Lyoness-el.

Egy kínai tényfeltáró derítette ki a kapcsolatot a Lyoness átverés és Hosp között amire bizonyítékként egy videót mutatott be, melyben a TenX alapító Hosp egy online képzést tart arról a résztvevőknek, hogyan tudnak új embereket beszervezni maguk alá.

<a videót törölték>

A videót hitelesnek kiáltották ki és a TenX csapat hosszú távú következményekkel számolhat Hosp múltja miatt. Egyrészt hírnévrontó a projektre nézve, másrészt a videóanyag az alapító kriptogazdasági integritását, tetteinek őszinteségét az alapjaiban kérdőjelezi meg. A videóban olyan etikátlan profitszerzési technikákat hirdet, melyek ég és föld a TenX által képviselt vonallal. A videó során például arra buzdítja a résztvevőket, hogy használják ki a baráti és családi kapcsolataikat a Lyoness hirdetésére mivel egyszerűen nem kerülhető el a találkozás velük. Egy másik alkalommal pedig arra ad tanácsokat hogyan lehet elkerülni a Lyoness-t érintő “bosszantó kérdéseket”.

Hírnévrontás a TenX projektnek, megérdemelten

A TenX az ICO felfutás elején közel 80 millió dollárnyi forrást gyűjtött azzal az ígérettel, hogy elkölthetővé teszi a kriptovalutákat úgy, hogy a bitcoint összekapcsolja egy Visa kártyával és banki engedéllyel (és erre kapott 80 milliót…). A TenX fehérkönyve szerint a platform natív kriptovalutája a PAY token, amelynek tulajdonlása fejében osztalékfizetésben részesülnek a befektetők és erre a forrást a bankkártya használatból teremtik elő. 2017 óta a hangzatos ígéret továbbra is csak ígéret maradt és a befektetők és tokentulajdonosok már több mint egy éve várnak a kártyára (és ahogy a Visa hozzáállást vesszük a kriptogazdasági vállalkozásokhoz, még jó ideig várhatnak is).

A TenX közösségben már jó ideje trendtéma hogy arról kérdik a csapatot, mikor lesz egyáltalán kártya és sokan az ígérgetések ellenére arra jutottak, hogy egy újabb exitelő ICO átverésbe fektettek.

A hírek alapján Hosp korábban sikeresen cenzúrázta az ilyen Lyoness (egy újabb, Szatosi víziójával gyökeresen ellentétes attitűd) anyagokat, különösképp a TenX ICO-ját megelőző hónapokban. A Lyoness piramist leleplező Twitter számlákat következetesen letiltották, a Lyoness-re kompromittáló információkat az üzenőfaláról (https://www.lyoness.com/hu) pedig inkább átirányították az amerikai honlapra.

Lévén a Lyoness magyar oldallal is rendelkezik, nagy valószínűséggel vannak magyar szálak is az ügyben. Magyarországon egyébként is virágzanak a piramisépítő átverések, köztük a kriptogazdaságban is (lásd példaként a magyarok által gründolt Firstcoint, Jaag coint, vagy a legújabb átverésüket a Teory-t).

Néhány idézet Hosp tanácsaiból a videóból:

“Sose felejtsd, nem arról szól hogy 100%-ban igazat mondj…ha követed ezt a módszert, akkor olyan vagyonra tehetsz szert, ami pillanatnyilag elképzelhetetlen volt számodra…sose fogsz kifogyni a kapcsolatokból ha követed az útmutatót.”

Mindenesetre a kétségbevonható múlt nem igazán zavarja Hospot és a megérdemelt hírnévrontás mellett nincs szabályozási prioritás az ilyen tevékenységek felszámolására. Ami inkább érdekelheti őt az az, hogy például az Egyesült Államokban a SEC hogyan fogja besorolni az ICO-ját. Ha nem regisztrált értékpapír tokenként, akkor a TenX felkészülhet egy nagyszabású bírságra is.