Tesla részvények rallyja lesz a történelem legnagyobb lufija?

A Tesla részvények (TSLA) valódi kilövéssel kezdték az évet, a Wall Streeten mindenki csak kapkodja a levegőt, nem bírjá lekövetni, hogy mi történik. Elon Musk autógyára szinte csődközeli állapotból hozta vissza magát, és pár hónap alatt a világ második legértékesebb autóvállalata lett a világon.

Most körülbelül a cég 164 milliárd USA dollárt ér, és nyomába eredt a Toyotának, amely piaci kapitalizációja 227 milliárd dollár. Néhány elemző a következő öt évre 1.3 billió dollár piaci értéket jósol a Teslának.

A CNN Business szerint a Tesla részvények mostani kirobbanó növekedése úgy tűnik, hogy ‘meghazudtol minden törvényt a fizikában’. A részvények tavaly június óta megnégyszerezték az értéküket. Habár a héten kicsit esett az árfolyam, míg így is éves alapon 75%-kal ér többet.

A kriptoszférában nem egyszer tapasztaltunk már hasonló szédítő emelkedéseket, de a részvénypiacon ilyen jellegű részvénykitörések végképp nem szokványosak.

Érdekesség, hogy a januári adatok alapján a Tesla és a Bitcoin árfolyama is pontosan 32%-kal van feljebb éves alapon.

A Tesla rallyja lesz a következő nagy lufi?

Azonban rengeteg elemző, közte a Bank of America, Wedbush, és a Bespoke Investment Group elemzőcsapata is a Tesla szárnyalását egy újabb klasszikus buboréknak nevezi. Ők a likviditásbőséget és a központi bankok ‘ingyenpénzét’ jelölték meg, amely táplálja a Tesla szárnyalását.

Szerintük a Tesla növekedése az 1990-es évek részvénypiacát idézi, aminek a vége lett a dot.com buborék kipukkadása. A Tesla ilyen jellegű szárnyalása még az ingatlanos és biotech cégek részvényeit is lekörözi.

Tesla

Tesla részvények

Valószínűleg a Tesla nem szenved olyan súlyos károkat, mint a dot.com lufi legtöbb cége, azonban a legtöbb elemző egyetért abban, hogy az ilyen parabolikus emelkedések tapasztalatai azt mutatják, hogy könnyen kifogynak ezek a részvények az ‘üzemanyagból’ (haha Tesla? üzemanyag?). Utána pedig nagy valószínűséggel drámai módon roskadnak össze. Tehát szerintük ez csak egy buborék, és a kérdés, hogy mikor fog kipukkadni?

A Tesla részvények növekedésének egyik materiális hajtóereje most a Model 3 rekord eladások száma Kínában, és a Cybertruck népszerűsége. Jelenleg a Teslának most pont ugyanaz az értékelése mint a Bitcoin teljes piaci kapitalizációja.

Talán lehet pont ez az oka, hogy a mainstream elemzők elfelejtették a Bitcoint besorolni a modern idők legnagyobb buborékai közé?

A Tesla 2.619%-os hozamát 2012 óta a CCN olyan dolognak nyilvánította, amit épp ésszel nem lehet felfogni. De hogyan lehetne akkor jellemezni a Bitcoin 9.000.000%-os hozamát egy évtized alatt? Ez is biztosan ellentmond minden fizikai, vallási törvénynek.

A Bitcoin megmásíthatatlan

Ha az elemzők felfoghatatlannak nevezik a Tesla 2.000%-os hozamát, amit még a ‘90-es évek techrészvényeinél is gyorsabban ért el (mindössze 1.500 kereskedési nap alatt), akkor mit szólnának a Bitcoin 2017-es robbanásához, amikor 2.000%-os hozamot ért el mindössze 12 hónap alatt?

Lehet, hogy a Tesla jó úton halad ahhoz, hogy a részvénypiac legnagyobb buborékává váljon. De még sokat kell kapaszkodnia ahhoz, hogy megközelítse azokat a magasságokat, ahol a Bitcoin tartózkódik, és még sem pukkad ki.