Totális megfigyelő államot épít az Európai Unió a digitális euró segítségével

Küszöbön a digitális euró, az Európai Unió központi kibocsátású digitális valutája (CBDC). Egyesek szerint ez egy lépés a készpénzmentes társadalom felé, mások viszont a totális megfigyelő állam kiépítését látják a jövőben. Kinek lesz igaza?

Érkezik a digitális euró

Az Európai Központi Bank kiadott egy frissítést a digitális euró bevezetésének előrehaladásáról. A kriptoipar szakértői azonban aggodalmukat fejezték ki a fejlemények kapcsán.

Június 25-én az EKB egy frissítést tett közzé a digitális euró (CBDC) kétéves előkészítési szakaszáról, amely 2025 októberében ér véget. A jegybank szerint a magánélet és az adatvédelem a projekt legfontosabb prioritásai közé tartozik. Azonban számos olyan zavaró tulajdonsága van a valutának, amelyek ennek ellenkezőjét eredményezik.

Központi banki felügyelet

A CBDC lényegében egy programozható pénz, amit az intelligens szerződések által szabályozott blokkláncon rögzítenek. Ez lehetővé teszi a központi bank számára, hogy szabályozza, mennyi valutát tarthatnak az emberek. Daniel Batten, kriptobefektető, aki a Marathon Digital tanácsadói testületében is ül, aggodalmát fejezte ki az új CBDC kapcsán.

„A rugalmas pénzügyi környezet fenntartása érdekében az EKB korlátozná a digitális eurók számát az emberek számláin.”

A végjáték a készpénz kiiktatása és az összes pénzügyi tranzakció online lebonyolítása, amely persze jól nyomon követhető. Az EKB kijelentette, hogy ezeknek a limiteknek nem az a célja, hogy megakadályozzák, hogy a digitális euró teljes egészében értéktároló eszköz legyen. Inkább mérsékelni szeretnék a digitális euró értéktároló funkcióját.

Ez megőrzi a bankok szerepét a gazdaság hatékony hitelezésében. Batten rámutatott, hogy a bankok könnyebben felügyelhetik az embereket, ha úgy döntenek, hogy befagyasztják a számláikat. Szerinte az EKB azon intézmények közé tartozik, amelyek azért dolgoznak, hogy a kriptovalutákat és a pénzügyi szabadságot aláássa.

Offline funkció segítené az adatvédelmet

A CBDC egy úgynevezett „offline funkciót” is tartalmaz, amely a készpénzhez hasonló szintű adatvédelmet kínál a felhasználóknak. Ez lehetővé tenné az internetkapcsolat nélküli fizetés lebonyolítását az előre feltöltött számlák segítségével.

Az elemzők azonban rámutattak, hogy ennek a funkciónak a működéséhez továbbra is a jegybank adatbázisát kell használni, így viszont nem biztosítható olyan adatvédelem, amelyet a bank állítása szerint ez a lehetőség biztosít.

A digitális euró kibocsátásáról azonban csak az európai uniós jogalkotási folyamat és az előkészítési szakasz lezárása után születik döntés.

Amikor az előkészítési szakasz 2023 októberében elkezdődött, Kim Dotcom fintech vállalkozó már figyelmeztetett:

“Ez egy pénzügyi felügyeleti és ellenőrzési eszköz. Először a digitális euró, majd a digitális azonosító és a társadalmi pontszámok. Ha olyasmit teszel vagy mondasz, ami nem tetszik nekik, a pénzed zároljuk.”

A CBDC-k száma növekszik világszerte

Európa mellett számos más ország is aktívan törekszik a készpénz fokozatos megszüntetésére és a központi bank által ellenőrzött digitális valutára történő átállásra,

Az Atlanti Tanács szerint azonban mindezidáig élesben csak három ország alkalmaz CBDC-t: Nigéria, a Bahamák és Jamaica.

Jelenleg 36 CBDC-projekt van folyamatban, köztük Európa, Kína, Oroszország, Brazília, India, Japán, Dél-Afrika és Ausztrália dolgozik a központi banki digitális pénz bevezetésén.