Újabb bonyodalmak John McAfee techmogul halála körül

Egy évvel ezelőtt, június 23-án holtan találták John McAfee techmogult egy spanyol börtönben. Pont akkor halt meg, miután a spanyol legfelsőbb bíróság jóváhagyta a kiadatását az Egyesült Államoknak. McAfee holtteste ma még mindig egy spanyol halottasházban pihen, mivel a független szakértő által elvégzendő boncolással kapcsolatos jogi ügy még mindig nem zárult le.

John McAfee ellentmondásos halálának vizsgálata még mindig függőben

McAfee állítólag 2021. június 23-án vetett véget saját életének, miután az amerikai bűnüldöző szervek adócsalás miatt körözték, és a spanyol legfelsőbb bíróság engedélyezte McAfee kiadatását Amerikának. A kiadatása után kellett volna hogy szembenézzen az adózással kapcsolatos büntetőjogi vádakkal.

Mielőtt a spanyol legfelsőbb bíróság jóváhagyta volna az előzetes kiadatási határozatot, McAfeet 2020 októberében letartóztatták a Barcelona-El Prat repülőtéren. McAfee ellen az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) emelt vádat. A SEC azért kezdeményezte az eljárást, mert McAfee részt vett a ICO-k népszerűsítésében, a DOJ pedig “adócsalás és az adóbevallás szándékos elmulasztása” miatt emelt vádat ellene.

Halála után számos összeesküvés-elmélet kezdett felbukkanni a közösségi médiában és fórumokon, amelyek szerint állítólag nem önszántából vetett véget az életének. McAfee többször is elmondta az embereknek, hogy soha nem vetne véget az életének, és ha öngyilkosság miatt holtan találják, az valójában azt jelenti, hogy “kinyírták”. A testére tetováltatta a “whackd” szót, és kiadott egy ERC20-alapú tokent is “whackd (WHACKD)” néven. Az okosszerződést “Epstein”-nek hívták. Számos elmélet, amely több QAnon-tagtól és 4chan-posztból származik, megpróbálta összekapcsolni a pontokat.

A tech vállalkozó özvegye még mindig hisz abban, hogy John McAfee nem ölte meg magát

Janice McAfee, a vírusirtó szoftvermágnás özvegye nem hisz abban, hogy férje öngyilkos lett volna. A család ügyvédje, Javier Villalba a sajtónak elmondta, hogy Janice független szakértő által elvégzendő második boncolást akart, miután a spanyol hatóságok befejezték a hivatalos boncolást. A második boncolást még nem engedélyezték, ugyanis egy helyi bíró elutasította a kérelmet. Bár McAfee földi maradványai még mindig a spanyol hullaházban nyugszanak. A család fellebbezett a spanyol bíró döntése ellen, mivel Janice úgy véli, hogy a hivatalos boncolás nem volt teljes.

McAfee twitter

“Nehéz szavakba önteni, milyen volt az életem az elmúlt évben” – magyarázta a techmogul özvegye. Janice csütörtökön Twitter-oldalán így fogalmazott: “Ma egy évvel ezelőtt John McAfeet ellopták tőlünk. A szabadság és a magánélet bajnoka volt, a világ sokkal sötétebb hely nélküle“. Janice egyik hashtagje a tweetben azt is tartalmazta, hogy “#johnmcafee nem ölte meg magát”.

Egy másik spanyolországi bíró továbbá úgy döntött, hogy amíg a független boncolási fellebbezés nem zárul le, addig McAfee holttestét nem lehet átadni a családnak. Katalónia bírósági tisztviselői nem reagáltak a helyzettel kapcsolatos megjegyzésekre. De a spanyol igazságügyi minisztérium egyik tisztviselője azt mondta, hogy szokatlan, hogy a holttesteket ilyen sokáig a hullaházban tartják.