Tőzsdei bevezetést (IPO) tervez a Bitfury hardvergyártó is

A Bloomberg értesülései szerint a Bitfury globális befektetési bankokkal tárgyal annak érdekében hogy Európa legnagyobb kriptopénzes IPO-ját hajtsa végre.

A kriptopénz bányász startupot Amszterdamban, Londonban vagy Hongkongban vezethetik a tőzsdékre és piaci értéke várhatóan 3 és 5 milliárd dollár között lesz, a piaci körülmények és a szektor aktuális állapotától függően. A Bitfury egyben azt is bejelentette, hogy az IPO körök során befolyt friss forrást adóssága finanszírozásra költené.

Piaci kockázatok

A 2011 ben alapított Bitfury elsősorban kriptobányász felszerelések értékesítésével foglalkozik. A londoni és amszterdami irodákkal rendelkező cég éves bevétele 450 millió dollár volt egy márciusi jelentés szerint. Ez azóta nagyot változhatott mivel több bányász- és chipgyártó cég is csökkenő eladásokról számolt be.

Bennfentes hírek szerint a kripto eszközök volatilis mivolta miatt a befektetési bankok nem szívesen konzultálnak a Bitmain üzleti modelljére épülő vállalkozásokkal IPO kapcsán. A Bitmain még anno Hongkongban adta be IPO-kérelmét, ami rengeteg kritikát kapott lévén a második negyedévben veszteséget termelt, jóval elmaradva az első negyedévi profitjától.

A Bitfury a pekingi versenytársához képest kis halnak számít a piacon. Habár még nincs végső döntés de a cég olyan ajánlatot kíván benyújtani, amely sokkal jobban összhangban van a szabályozási környezettel és kevésbé befolyásolja a piaci hangulat. A Bitmainnel ellentétben a Bitfury kevésbé támaszkodik a bányász hardverek gyártására ugyanis mellette blokklánc alapú szoftverfejlesztéssel is foglalkozik vállalati partnerek és kormányok számára, amelyek a jövőben kecsegtető bevételi forrást jelenthetnek a vállalatnak.

A világ vezető chipgyártói, az Nvidia és az AMD szintén veszteséget kellett elkönyveljen a kriptobányász GPU-kártya gyártás terén.

Eközben a Bitfury tovább bővíti kriptobányász hálózatát mivel nem sokkal korábban jelentette be az új kriptobányász chip-modelljét és rigjét, valamint egy bányászfarmot Vancouverben, Kanadában.

Továbbra is ömlik a befektetés a szektorba

Az optimista meglátások szerint a piac megtalálta az alját és pontosan ezért egyre nagyobb ütemben áramlik be intézményi tőke a szektorba. Nem sokkal korábban jelentette be a Yale Egyetem hogy 29,4 milliárd dolláros alapjába 2 kriptopénz alapot is felvett. A Fidelity a világ 5. legnagyobb eszközkezelő cége egy új kriptopénz fedezeti üzletág létrehozását jelentette be. A Caspian szintén egy eszközkezelő cég 19,5 millió dollár tőkét gyűjtött miután partnerségre lépett egy wall streeti pénzügyi céggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük