Utolsókat rúgják az ICO-k

A publikus tokenértékesítés során gyűjtött források összesített értéke alig érte el a 65 millió dollárt novemberben, ami egy más perspektívából szemlélve azt is jelenti, vége a bulinak a semmire százmilliókat gyűjtő agyonhájpolt átverések háza táján, lehet csomagolni vagy nekiülni fejleszteni.

A Diar friss kiadásában közölt számok szerint 2018-ban 12.5 milliárd dollárnyi forrást gyűjtöttek, ami ugyan kriptovaluta berkekben óriási szám, de még messze van a kockázati tőkebefektetések során elszórt milliárdokhoz képest (egy októberi TechCrunch összesítés 100 milliárd dollárra teszi a csak amerikai startup kockázati tőkebefektetések összegét).

A visszafogott ICO befektetési kedvhez hozzájárul az árfolyamok lejtmenete, valamint az Egyesült Államok pénzügyi felügyelete (SEC) részéről tapasztalható ‘keménykedés’ a fejlesztőcsapatokkal szemben. Az elmúlt hónapokban több projektet is vagy elkaszált a SEC, vagy jelentős pénzbírság megfizetésére kötelezte.

Egy múlt heti meghallgatáson Jack Clayton SEC elnök kijelentette,  az “ICO egy hatékony módja a vállalkozóknak a forrásgyűjtésre. Ugyanakkor a technológia eredetisége ellenére egy ICO nem változtatja meg azt a fundamentális tényt, hogy amikor egy értékpapírt kínálnak, az értékpapír [kibocsátásra vonatkozó] törvényeink szerint kell eljárni.”

És ennek bizony számtalan ICO nem is felel meg ezért ilyen vitatott forrásgyűjtési mechanizmussal, és az aktuális szabályozatlan formájában az Egyesült Államokban az ICO-knak leáldozóban.

Természetesen koránt sincs így globálisan. Európában például több ország is mellszélességgel kiállt az ICO-k mellett, köztük Franciaország, Svájc, Málta, Gibraltár és Ciprus is.

Fektettetek már be ICO-ba?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.