Valós segítség vagy ócska reklám? Maduro petrót osztogat az orvosoknak

Nicolas Maduro Venezuela elnöke azt tervezi, hogy minden orvosnak egy ingyenes petrót ad. Ezzel hálálná meg azt, hogy az egészségügyi dolgozók életüket kockáztatják a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben.

Maduro venezuelai elnök már hosszú hónapok óta azon fáradozik, hogy népszerűsítse az állam által kibocsátott és olajtámogatott kriptovalutát, a petrót. Karácsonykor a közszféra alkalmazottjainak és a nyugdíjasoknak osztogatta szakmából, majd azt állította, hogy Kuba érdeklődését fejezte ki a venezuelai token iránt. A dél-amerikai ország kriptovalutája azonban továbbra sem népszerű. Most az egészségügyi dolgozókat kívánja petróval jutalmazni, a koronavírus járvány elleni emberfeletti küzdelemért. A bejelentést április 1-jén tették közzé a Twitter-en.

A bejegyzés szerint az elnök így szeretne köszönetet mondani mindazoknak a félelmet nem ismerő embereknek, akik a frontvonalban küzdenek az emberek életéért. Figyelembe véve azt a tényt, hogy Venezuelában az átlagos fizetés 3,61 dollár, míg a petró értéke 20 és 25 dollár között mozog, nem is olyan csekély összegű a támogatás.

A statisztikák azt mutatják, hogy Venezuelában jelenleg 155 koronavírussal fertőzött van. Eddig 7 beteg hunyt el, így a helyzet nem tűnik olyan kritikusnak, mint más országokban, például az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Olaszországban. Ennek ellenére az orvosok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen nem tudják elkerülni a betegekkel való személyes kapcsolatot.

Reklám a petrónak

Sokan azonban kételkednek az elnök bőkezűségében. Maduro a petró 2018-as megjelenése óta azon van, hogy reklámozza az állami kriptovalutát. Először arra kötelezte a Banco de Venezuela-t, hogy fogadja el a tokent. Ezután a légitársaságokat kényszerítette arra, hogy a kerozinért petróban fizessenek. Az elnök odáig ment, hogy bezárta az ország összes bankját, így az emberek kénytelenek voltak online tranzakciókra váltani, többek között a petróra. Az online műveletek megnövekedése azonban a távközlési hálózat túlterhelését okozta. Az internet akadozott, így rengeteg szolgáltatás vált elérhetetlenné.

Bár a petróban nyújtott támogatás szép gesztusnak tűnik, a helyzetet némiképp árnyalja az, hogy az orvosok megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoznak. Nincsenek maszkok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek, de még hagyományos szappan sem. A kórházakból pont azok a felszerelések hiányoznak, melyekkel meg lehetne akadályozni a vírus terjedését. Az adomány tehát egy újabb petró reklámnak tűnik, nem pedig valós segítségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.