Valós segítség vagy ócska reklám? Maduro petrót osztogat az orvosoknak

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nicolas Maduro Venezuela elnöke azt tervezi, hogy minden orvosnak egy ingyenes petrót ad. Ezzel hálálná meg azt, hogy az egészségügyi dolgozók életüket kockáztatják a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben.

Maduro venezuelai elnök már hosszú hónapok óta azon fáradozik, hogy népszerűsítse az állam által kibocsátott és olajtámogatott kriptovalutát, a petrót. Karácsonykor a közszféra alkalmazottjainak és a nyugdíjasoknak osztogatta szakmából, majd azt állította, hogy Kuba érdeklődését fejezte ki a venezuelai token iránt. A dél-amerikai ország kriptovalutája azonban továbbra sem népszerű. Most az egészségügyi dolgozókat kívánja petróval jutalmazni, a koronavírus járvány elleni emberfeletti küzdelemért. A bejelentést április 1-jén tették közzé a Twitter-en.

A bejegyzés szerint az elnök így szeretne köszönetet mondani mindazoknak a félelmet nem ismerő embereknek, akik a frontvonalban küzdenek az emberek életéért. Figyelembe véve azt a tényt, hogy Venezuelában az átlagos fizetés 3,61 dollár, míg a petró értéke 20 és 25 dollár között mozog, nem is olyan csekély összegű a támogatás.

A statisztikák azt mutatják, hogy Venezuelában jelenleg 155 koronavírussal fertőzött van. Eddig 7 beteg hunyt el, így a helyzet nem tűnik olyan kritikusnak, mint más országokban, például az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Olaszországban. Ennek ellenére az orvosok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen nem tudják elkerülni a betegekkel való személyes kapcsolatot.

Reklám a petrónak

Sokan azonban kételkednek az elnök bőkezűségében. Maduro a petró 2018-as megjelenése óta azon van, hogy reklámozza az állami kriptovalutát. Először arra kötelezte a Banco de Venezuela-t, hogy fogadja el a tokent. Ezután a légitársaságokat kényszerítette arra, hogy a kerozinért petróban fizessenek. Az elnök odáig ment, hogy bezárta az ország összes bankját, így az emberek kénytelenek voltak online tranzakciókra váltani, többek között a petróra. Az online műveletek megnövekedése azonban a távközlési hálózat túlterhelését okozta. Az internet akadozott, így rengeteg szolgáltatás vált elérhetetlenné.

Bár a petróban nyújtott támogatás szép gesztusnak tűnik, a helyzetet némiképp árnyalja az, hogy az orvosok megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoznak. Nincsenek maszkok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek, de még hagyományos szappan sem. A kórházakból pont azok a felszerelések hiányoznak, melyekkel meg lehetne akadályozni a vírus terjedését. Az adomány tehát egy újabb petró reklámnak tűnik, nem pedig valós segítségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.