Végre újra alacsonyan a bitcoin tranzakciós díjak

A medián bitcoin tranzakciós díjak hat havi mélypontra estek vissza a bitcoin hálózatán. Jelenleg 0.2 USD a költsége egy átlagos bitcoin utalásnak, míg majdnem két hónappal ezelőtt januárban már 30 dollár felett is jártak a tranzakciós díjak.

Bitcoin Exchange CEX.IO

A bitcoin tranzakciós díjak már a vállalkozásokat fenyegették

Az elmúlt hónapok magas tranzakciós díjai valóságos krízis helyzetet teremtettek a bitcoin hálózatán. A folyamatosan dráguló tranzakciós költségek mellett pedig egyre hosszabb átutalási idővel is kellett számolni. 2017 végére egyre több cég kezdett el elfordulni a bitcointól mivel a legtöbben pont a gyors és olcsó átutalások alternatívájaként fordultak eredetileg a kriptopénzhez, melyet az nem tudott teljesíteni.

Hetek óta csökkennek a tranzakciós díjak

A bitcoin tranzakciós díjak azonban hetek óra csökkennek, a múlt hét végén pedig végre ismét 1 dollár alá került egy átlagos bitcoin utalás költsége, mely utoljára szeptemberben került ennyibe. Több dolog is áll a háttérben.

Egyrészt a magas tranzakciós díjak problémája önmagát oldotta meg azzal, hogy egyre kevesebb átutalást teljesítettek a bitcoin hálózatán keresztül, így a több kapacitás szabadult fel a blokkláncon. Nem csak kevesebb felhasználó választotta a bitcoin átutalást, de a cégek egybe tömörítettek több kisebb utalást is, hogy optimalizálják az átutalási időt és a díjakat. A bitcoin árfolyam drámai esése is egyre több pénzt vont ki a szektorból, mely felszabadította a leterhelt blokkláncot.

Átmeneti vagy tartós lesz az olcsó tranzakciós díj?

A kérdés azonban továbbra is fenn áll, mi fog történni, ha újra megnövekedik a bitcoin blokklánc használata. A blokkméret jelenleg maximalizálja, mennyi tranzakciót tud a hálózat feldolgozni. Erre több megoldás is született már az elmúlt időszakban, volt amit hard forkok révén többen meg is valósítottak egy-egy új kriptopénz formájában.

Felmerült a SegWit technológia alkalmazása is több más esetben, ehhez szükséges a bitcoin blokklánccal foglalkozó szoftverek frissítése, mely bár elviekben nagyfokú támogatottságnak örvend, jelenleg mindössze még mindig csak a felhasználók 14% használja a fejlesztést, mely október óta nem sokat haladt előre. Ettől függetlenül minden cég gőzerővel dolgozik a fejlesztés bevezetésén a nyilatkozatok szerint. Ám a SegWit révén még nem jön el a Kánaán, hiszen ha mindenki alkalmazza, az is mindössze kétszeresére emeli a hálózat kapacitását.

A valós megoldást a Lightning protokoll alkalmazása jelentené, mely a meglévő blokkláncra épülve, de  külön rendszerben kezelné a fizetési információkat különös tekintettel az ismétlődő tranzakciókra. A Lightning révén jelentősen meg lehetne növelni a bitcoin hálózat kapacitását. Azonban még itt is számos gyakorlati kihívást kell megoldani, hogy a mindennapokban érezhető lehessen a régóta vágyott gyors és olcsó átutalás akkor is, ha a jelenleginél sokkal többen használják a bitcoin blokkláncát.

A bitcoin fejlesztői tehát dolgoznak a megoldáson, azonban az, hogy a tranzakciós díjak a közeljövőben is alacsonyan maradnak egyelőre továbbra is nagyban függ a bitcoin iránti kereslettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük