Visszavonta a Cboe a VanEck-SolidX bitcoin ETF miatti szabálymódosítási kérelmét

A Cboe BZX tőzsde visszavonta szabálymódosítási kérelmét, amit ha elfogadtak volna, akkor megtisztította volna a terepet a VanEck és SolidX bitcoin tőzsdén kereskedett alapjainak jóváhagyása előtt.

Egy rövid üzenetben a SEC helyettes titkára Eduardo Aleman azt írta, a Cboe BZX tőzsde visszavonta a szabálymódosítási kérelmét, ami lehetővé tette volna egy másik cég bitcoin ETF-ének, a VanEck SolidX Bitcoin Trust-nak a jóváhagyását.

A módosítást még múlt év júniusában adta be a Cboe, mikor a VanEck befektetési cég partnerségre lépett a SolidX-el, hogy bitcoin elszámolású bitcoin ETF-eket listázzanak (a többi hasonló kérelem határidősök formájában kerül teljesítésre és az elszámolásuk is dollárban lenne).

A SEC a végsőkig húzza a döntést a bitcoin ETF-ek ügyében: elsőként a közvélemény javaslatait és kommentjeit gyűjtötte hónapokon keresztül, majd az előterjesztő cégeket hallgatta meg. A szabályozónak február 27-éig kell véglegesen döntenie az ETF-ek sorsáról.

Az értesítő nem részletezi a visszavonás okát de néhány értékpapír ügyletekre specializálódott ügyvéd szerint a már egy hónapja tartó kormányzati leállás miatt vonhatta vissza a Cboe. A leállás miatt ugyan elviekben a SEC kénytelen lett volna elfogadni az ETF-eket, de mivel a SEC már korábban jelezte, a leállás nem fogja megakadályozni abban, hogy verdiktet mondjon a a befektetési termékek fölött.

Gurbács Gábor, a VanEck digitális eszközökért felelős elnöke jelezte, a beterjesztést ideiglenesen vonták csak vissza:

“Aktívan azon dolgozunk a szabályozókkal és a vezető piaci szereplőkkel, hogy kiépítsük a megfelelő piaci szerkezetet a Bitcoin ETF-eknek és úgy általánosságban a digitális eszközöknek,”.

A VanEck CEO-ja Jan van Eck azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy ugyan a kérelmet visszavonták, de egy későbbi időpontban újra beadják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük