A 4 legelfogadóbb európai ország, ahol a kriptogazdaság virágzik

Ami a kriptovaluták népszerűségét illeti Európában, a dolgok nem túlságosan fényesnek. A BitPanda legújabb jelentése szerint, a legtöbb európai ország kifejezetten pozitívan áll a kriptovalutákhoz, habár még nagyon hosszú út áll előttük.

Svájc, a csúcsok csúcsa

Nem biztos, hogy meglepi a magyar kriptoközösség tagjait, de Svájcban egyre többen látnak fantáziát a bitcoinban és a blokklánc technológiában. A legtöbb európai országgal ellentétben, Svájc bizonyos formátumban már rendelkezik kriptovalutákra vonatkozó szabályozásával, amely látszólag lehetővé teszi az iparág biztonságos és kiszámítható fejlődését. Különösen Zug és környéke vált ebből a szempontból fontos desztinációvá.

A <a href=
Bitpanda felmérésben résztvevő országok és eredményeik." width="1307" height="843" /> A Bitpanda felmérésben résztvevő országok és eredményeik.

A felmérés szerint, a kérdőívben részt vevő internethasználók 7%-a rendelkezik kriptovalutával. Meglepően Svájcban a befektetők 14%-a birtokol kriptopénz. Zürich, Európa egyik legnépszerűbb kriptovaluta városa, ami még inkább kihangsúlyozza e térség pénzügyi fontosságát.

Ausztria sincs sokkal lemaradva

Figyelembe véve Svájc és Ausztria viszonylagos földrajzi közelségét, nem szokatlan, ha mindkét ország hasonló érdeklődést mutat a bitcoin és az altcoinok iránt. A felmérés szerint, az internethasználók 7%-a rendelkezik kriptovalutával csakúgy, mint Svájcban. Ezen felül az eszköztulajdonosok (befektetők) 12%-ának van kriptovalutája, ami igazán figyelemre méltó. Mivel Bécs Európa 5 legnagyobb kriptovalutát elfogadó városa között szerepel, az országnak már stabil pozíciója van a kriptogazdaság területén.

Törökországban sem lankadt a kriptók iránti érdeklődés

Az elmúlt években tapasztalt politikai zavarok hatására, Törökországban továbbra is nagy az érdeklődés a bitcoin és alternatív digitális eszközök iránt. Törökország a kriptovaluták tekintetében egy kiemelkedő régiónak számít Európában: az internethasználók 6%-a rendelkezik ilyen-olyan kriptóval. Az eszköztulajdonosok 12%-ának van bitcoinja vagy altcoinja is. Ezen szintek fenntartása azonban nagyban függ attól attól, hogy a török kormány mikor és milyen formában dönt a kriptovaluták szabályozásáról.

A meglepő negyedik befutó: Románia

A balkáni régióból Románia érdekesen a negyedik helyre kúszott a felmérésben. A rangsorban elért sikerének egyik kulcsa, az egyre növekvő kriptovaluta közössége. A belföldi és külföldi ügyfelekkel folytatott üzleti tevékenységek területén a kriptovaluták kedvezőbb díjakat nyújtanak mint a helyi bankok. Ez magyarázza, hogy az internethasználók 6%-a rendelkezik már kriptovalutával, az eszköztulajdonosoknak pedig 14% -a. Emellett Románia állami szinten is megtette a babalépéseket, hogy megerősítse pozícióját az iparágban, például az elmúlt hónapban rendezett kormány által támogatott konferenciája révén.

Sajnos Magyarország újfent nem került fel a felmérésben résztvevő országok közé, de azért észrevehetően fejlődnek a helyi kriptopénz vállalkozások és lassan, de biztosan bővül a hazai közösség is. A bitcoin ATM-ek terén óriásit nőtt a kínálat, van jó pár blokklánc fejlesztő cég, pár hitelesen és megbízhatóan működő váltó, a hír- és tartalomszolgáltató platformok között is bőséggel lehet válogatni. Ugyanakkor továbbra is nagy probléma a káros szereplők jelenléte, különösképp a direkt csalást terjesztő MLM és piramisjátékozók, akik bitcoinba és blokkláncba ‘csomagolják’ átveréseiket. Hiányzik még, egy olyan blokklánc, kriptostartup, ami nemzetközi szinten is ismert és elismert (tán a Te-Food-ot leszámítva). A magyar blockchain vagy kriptós siker, mint a Binance, Coinbase vagy épp a ConsenSys még várat magára.

Forrás: https://www.blockchainhungary.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük