45 százalékkal nőtt El Salvadorban a külföldi pénzátutalások száma – a bitcoin lehet a hunyó?

El Salvadorban az idén több mint 45 százalékkal nőtt a külföldi pénzátutalások száma, állítja tweetjében a Documenting Bitcoin. A tranzakciók az állam teljes GDP-jének (bruttó hazai termék) 23 százalékát teszik ki, támogatva ezzel 360 ezer családot, ami egyébként, tekintettel az ország 6,5 milliós lakosságára, igencsak komoly összegnek minősül. Kiderült továbbá az is, hogy a tranzakciók 95 százaléka az USA-ból érkezett. A Bitcoin lehet a háttérben?

A Világbank (mely egyébként hátat fordított Salvadornak a bitcoinnal kapcsolatos tervei miatt) adatai szerint az El Salvadorba történő pénzátutalások száma már 2016 óta növekvő tendenciát mutat, hamarosan megdöntve a nagy globális pénzügyi válság előtti állapotot. És ugyan már 2020-ban is jelentős fejlődés volt tapasztalható, az idén a gazdasági növekedés üteme várhatóan tovább gyorsul. Mindehhez pedig lehetséges, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközként történő elfogadása is komoly mértékben hozzájárult.

Lightning Network a köbön

Az már tagadhatatlan, hogy idén a BTC trading appok hatalmas népszerűségnek örvendenek. Többek között a Lightning Network (későbbiekben: LN) technológiára épülő alkalmazások kerültek rivaldafénybe, melyek lehetővé teszik az azonnali átutalást, minimális költségek mellett. Az LN, a Bitcoin második rétegű fizetési protokollja, tehát biztonságos, gyors és olcsó tranzakciót biztosít rajongói számára, bővebben egyébként itt olvashatunk róla. Nem véletlen tehát, hogy növekedés szempontjából, különösen a LN számára, 2021 az eddigi legfontosabb év. Elképzelhető ugyanis, hogy mivel a külföldről érkezett pénzösszegek többnyire ezen a protokollon keresztül történik, a bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételével, El Salvador GDP-je is növekedni fog.

Ugyan az még egyelőre nem világos, mindez hova fog vezetni, abban az esetben, ha El Salvador kísérlete a bitcoinnal sikeresnek bizonyul, más ország is hasonló kezdeményezéseket tehet. És ugyan vannak, akik ellenzik, majd mindenféle jogi úton támadják az állam bitcoinnal kapcsolatos döntéseit, szeretett kriptovalutánk eléggé ragadós, és számos ország már vele képzeli el jövőjét (lásd: Paraguay). Ami pedig a salvadori felnőtt állampolgárokat illeti, nos, a kormány elnöke nemrégiben egy kezdeményezés keretében 30 dollár értékű bitcoint adott ajándékba azoknak, akik letöltötték a kormány bitcoin tárca alkalmazását.

Forrás: The Cryptonomist

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük