5 kriptós cég milliós adományokat ad a blokklánc taníttatására

A kriptovállalatok bíznak abban, hogy a jövő a mai fiataloké, éppen ezért elárasszák őket bitcoin adományokkal, és felhatalmazzák őket, hogy a fejlődés élére álljanak.

Több millió dollárnyi kriptót adományoztak a legnagyobb kriptós szervezetek egyetemeknek és oktatási intézményeknek az elmúlt években. A befektetések célja, hogy edukálják a diákokat a kriptovaluták érdemeiről, és minél több új blokklánc kutatást indítsanak.

Azonban az egyetemek irányába elvárás a kriptós cégek részéről, hogy az adományok ellenében népszerűsítsék a kriptovalutákat és a kapcsolódó eseményeket.

Alex Wilson, a The Giving Block társalapítója, azonban úgy véli, hogy ez hamarosan megváltozik. Szerinte egyre több egyetem kezd el majd kriptovalutát elfogadni. Ugyanis “felismerik, hogy a diákjaik egyre nagyobb aránya rendelkezik kriptós befektetésekkel, amiből finanszírozzák a tanulmányaikat“, magyarázta egy interjúban.

A blokklánc iparág számára hosszabb távon nagyon jövedelmező lehet, hogy most finanszírozzák az egyetemeket, és ezzel beruháznak a vállalatépítők és vállalkozók következő generációiba.

Az IOHK 500 ezer dollár adományoz az University of Wyoming-nek

Az IOHK, a Cardano kriptovaluta mögött álló kriptós cég, múlt héten jelentette be, hogy 500 ezer dollárnyi értékű ADA tokent adományozott az University of Wyoming-nek, amelyből blokklánc kutatásokat lehet finanszírozni. Wyoming állama szintén hozzájárult az adományhoz, ők összesen 1 millió dollárt adtak az egyetemnek ugyanerre a célra.

A pénz az egyetem Blokklánc Kutatás-Fejlesztés Laboratóriumába került. Az adományért cserébe egy hatalmas Cardano felirat díszeleg majd az épület falán, és sok Cardano projektet is indítanak majd.

Charles Hoskinson, az IOHK vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy azért fektetett az egyetem blokklánc részlegébe, mert Wyomingban nagyon kedvező az üzleti környezet. “Mi bízunk benne, hogy ezzel jelentős jelenlétet tudunk kialakítani Wyomingben, és sok jó szoftvert tudunk közösen írni együtt.”

A Ripple 50 millió dollárt adományoz 30 egyetemnek

A Ripple még 2018-ben köteleződött el arra, hogy 50 millió dollárt adományoz egyetemeknek (főleg fiatpénz formájában) a University Blockchain Research Initiative (UBRI) program keretén belül.

A pénz célja, hogy “támogassák és felgyorsítsák az akadémiai kutatásokat, a technológiai fejlesztéseket és a blokklánc, kriptovaluta és digitális fizetések területén az innovációkat“, hirdetik a weboldalukon.
Eddig több mint 30 egyetemmel léptek partnerségre, többek között az UCL-lel, Princetonnal és az University of Texasszal.

A Block.one 3 millió dollárt adományozott a Virginia Technek

A Block.one, az EOS blokklánc és kriptovaluta mögött álló cég, 2018. májusában jelentette be, hogy 3 millió dollárt adományoz a Virginia Technek. Dan Larimer a vállalat technológiai igazgatója, és a Virginia Tech Műszaki Karának az alumnusza szerint a támogatást arra szánják, hogy segítség a diákokat a blokklánc képességek fejlesztésében.

A pénzből egy új részleget alakítanak ki, amit feltöltenek szakértőkkel és blokklánc kurzusokat indítanak. Larimer a program egyik vezetője lett, és a részleg hivatalosan meg is indult 2018 őszén.

Nikolai Mushegian 6 millió dollár adományt adott a Carnegie Mellonnak

Az év elején Nikolai Mushegian, egy programozó, aki a MakerDAO megalkotásán dolgozott 10 ezer MKT-t adott az alma materének, a pennsylvaniai Carnegie Mellon egyetemnek. Ez ma több mint 6 millió dollárt ér.

Az adomány célja az volt elmondása szerint, hogy megszabadítsa a közösséget a nagyvállalatok érdekekkel vezérelt magatartásától. Ilyen vállalatok közé sorolja a bankokat és a tech vállalatokat is. Szerinte ezek a cégek egyre erőteljesebben érvényesítik érdekeiket a blokklánc térben, fejtette ki egy blogposztjában az adományozás idejében.

Mielőtt a profitorientált vállalatok bekapcsolódtak volna, a kriptofejlesztéseket nyugodt környezetben tudták működtetni a kriptofejlesztők. “A kutatások a web3 térben zajlottak olyan szereplők által, akik automatikusan közzétették az eredményeket a publikus domaineken mindenfajta hátsó gondolat nélkül. Senki sem foglalkozott ügyvédekkel, mindenki csak alkotni akart.” magyarázta Nikolai Mushegian.

Az Echolink 50 ezer dollár értékű BTC-t adott a Berkeleynek

2017-ben a kaliforniai Berkeley 50.000 dollár értékű BTC adományt kapott az Echolink Alapítványtól. Az Echolink Alapítvány működteti az Echolink szolgáltatást, ami oktatási dokumentumokat tesz közzé kriptós témában. Az adományt a Berkeley Blockchain Lab létrehozására használták fel. Steve Chent, az Echolink alapítóját nevezték ki a laboratórium egyik vezetőjévé. Ezt a pozíciót még ma is fenntartja az egyetem honlapja szerint.

További említésre méltó adományok

A Holberton School New Havenben kapott 10 ezer dollárnyi Bitcoint 2019-ben, de ez eltörpül a többi egyetemi adomány mellett. A MIT digitális valuta kezdeményezése ma már elfogad kriptós adományokat is, technikailag ez azonban még egy kicsit bonyolult. A weboldaluk szerint az adományokat most PayPal vagy banki átutalás formájában tudják direktben fogadni. Így ha valaki kriptót akar küldeni, akkor fel kell keresni az egyetemet. Más egyetemek, mint a már korábban említett Virginia Tech és a Wake Forest University azonban már hivatalosan bejelentették, hogy ők már szívesen fogadják a kriptós adományokat is.

Azt se feledjük el, hogy Magyarországon is van blokklánc oktatás egyetemi, főiskolai keretek között. Ez pedig az Edutus Főiskola 2 szemeszteres szakirányos általános blokklánc szakember képzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.