A Bitcoin Gold lassú és keserves összeomlása

A Bitcoin Gold (BTG) volt a Bitcoin egyik első nagy hard fork-ja – az eredeti, nyílt forráskódú blokkláncon alapuló kriptovaluta.

Célja egyszerű volt: a bányászati folyamat demokratizálása és a mindennapi felhasználók számára hozzáférhetőbbé tétele azáltal, hogy nincs szükség speciális bányászati berendezésekre a versenyképességhez.

Annak ellenére, hogy élénk piaci érdeklődést váltott ki a kezdetekben, a Bitcoin Gold hamarosan számos problémával állt szemben. Ez az értékének és az iránti érzett bizalom drámai csökkenéshez vezetett a felhasználók körében. Íme egy áttekintés a mostanra nem túl népszerű Bitcoin-ágról.

Mi a Bitcoin Gold?

A BTG disztribúciójának demokratizálására irányuló célok elérése érdekében a Bitcoin Gold a Bitcoin SHA256 bányász algoritmusról az Equihash-re váltott, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy grafikus feldolgozó egységeik (GPU-juk) segítségével bányásszanak BTG-t. A Bitcoin Gold fejlesztőcsapata remélte, hogy ez megakadályozza a bányászati erőforrások túlzott centralizálását. Ezzel a problémával a Bitcoin és számos más proof-of-work kriptovaluta is küzdött.

A Bitcoin Gold fejlesztői számára a „post-mine” (a pillanatnyi és a nyilvános bányászat rendelkezésre állás dátuma között eltelt idő) lehetővé tette a csapat számára, hogy verseny nélkül összesen 100 000 BTG-t bányásszanak, amelyből 5000 BTG-t utaltak át az alapító csapattagoknak, a többit pedig félretették a BTG ökoszisztéma növelésére.

A Bitcoin Gold fejlesztését többnyire a Bitcoin Gold Organization irányítja –  pedig a projekt nyílt forráskódú.

Hol ment félre?

Bár a BTG projekt az elején sikerrel indult el, és két hónap alatt meghaladta a 8 milliárd dolláros piaci kapitalizációt és a legnagyobb kriptovaluták ranglistáján a 8. helyen is állt, onnan hamar elindult a lejtőn lefelé.

Először is, számos népszerű tőzsde eleinte elutasította a fork támogatását, köztük a Bittrex (akkor a harmadik legnépszerűbb spot tőzsde) és a Coinbase is. A Bittrex később listázta az eszközt, miután a hálózat stabilizálódott, de végül eltávolította azt, miután 2018 májusában 51% -os támadást szenvedett, és mintegy 388 000 BTG-t lopott el egy ismeretlen hacker ‘double-spend’ támadással.

Ez az 51%-os támadás arra kényszerítette a Bitcoin Gold fejlesztőcsapatot, hogy 2018 júniusában hajtsa végre a bányászati algoritmusának frissítését, és az Equihash <200,9> paraméterkészletéről az Equihash “Equihash-BTG” nevű módosított verziójára váltson át, a <144,5> paraméterkészletre. A Bitcoin Gold blogjában teljes körű áttekintést tett közzé a változás hátteréről.

A csapat gyors munkája ellenére ez súlyos károkat okozott. Miután 2017 decemberében elérte minden idők legmagasabb értékét, amely meghaladta a 474 dollárt, a Bitcoin Gold árfolyama szinte állandó csökkenő trendbe fordult át. 2017 végén 260 dollárra esett vissza, majd 2018 végén 12,64 dollárra, 2019 végén pedig 5,41 dollárra. Összességében a BTG mindössze két év alatt több mint 98%-ot veszített értékéből.

A jelenlegi helyzet

2020 januárjában riport jelent meg arról, hogy egyetlen jogi személy irányíthatja a forgásban lévő BTG legalább felét. A Bitcoin Gold 5,33 dollárról 19,41 dolláros csúcsra emelkedett néhány nap alatt, mielőtt a piac ismét összeomlott. Ugyanebben a hónapban a BTG hálózatot ismét 51%-os támadás érte. Összesen 29 blokkot átrendeztek és több mint 70 000 dollár értékben loptak el BTG-t double-spend támadások során.

Azóta a BTG ára nyilvánvalóan csökkenő tendenciát mutat, és az év eleje óta a napi tőzsdei kereskedési volumene 75%-kal esett vissza. A fejlesztési tevékenység 2020-ban stagnál, mindössze 21 új commit-et és 985 új kódsor került be a Github repo-ba az elmúlt évben, és nulla módosítás történt az elmúlt három hónapban.

Közben a BTG csapata bejelentette az 51%-os támadások egy lehetséges megoldását. Ez egy soft fork koncepció, amelyet Cross-Chain Block Notarization Protocol néven ismerünk. A rendszer titkos bányászt használna a blokkok hitelesítéséhez, megakadályozva azok hamisítását.

A Bitcoin Gold hálózatnak már csak 97 elérhető node-ja van – ennek fele Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban található. Ez 2020 júliusa óta 10%-kal, 2018 márciusa óta pedig már 60%-kal csökkent. Ez egyértelműen hosszú távú csökkenő tendenciát mutat. Csökkenő csomópont-hálózata ellenére a BTG fejlesztői csapatnak sikerült meghiúsítania egy potenciális 51%-os támadást 2020 júliusában. Ezt egy ellenőrzőpont körforgásával érte el a 640,650 blokkban a csomópontok felé, megakadályozva, hogy a támadó visszajusson a blokkláncra.

Az elmúlt két év tehát egyértelműen hanyatlást mutat a BTG háza táján, kíváncsian várja a kriptoközösség, hogy van-e még út felfelé innen, vagy ezt a kriptovalutát a lassú és csendes halál várja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.