A hiperbitcoinizáció a jövő, mégis egy másik altcoin írt történelmet

A bitcoin helyett egy másik altcoin vitte a hátán a kriptopénz piacot.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A hardveres kriptotárcákat gyártó Ledger komoly kritikával néz szembe egy új firmware frissítés miatt. Az új frissítés egy helyreállítási funkciót (Recovery) vezet be, amely lehetővé teszi a Ledger számára, hogy biztonsági másolatot készítsen a seed kifejezésekről. A funkció a miatt is össztűz alá került, mert felhasználói regisztrációt igényel, ami ellentétes a kriptoközösségben sokak által vallott privát adatok védelme és anonimitás értékekkel. A regisztráció megköveteli, hogy a felhasználóknak be kell küldeniük a hatóságok által kiállított személyi igazolványuk másolatát is.

Az Európai Parlament a régóta várva várt kriptovaluta szabályozást, az úgynevezett Markets in Crypto Assets (MiCA) rendeletcsomagot 2023. április 20-án fogadta el. Nemrégiben pedig a csomagot jóváhagyta az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa is. Ez az Európai Unió Tanácsának egyik legrégebbi szervezete, amely az Európai Unió 27 tagállamának gazdasági és pénzügyminisztereiből áll. A május 16-án történt jóváhagyás során néhány módosítást is eszközöltek a szabályozáson.

Bitcoin helyett a Ripple vitte a hátán a piacot a héten

Ezen a héten össze-vissza mozgott a bitcoin árfolyama, különösebb irányjelzés nélkül. A kriptovaluta a múlt héten ilyenkor 26 500 dollár körül mozgott, majd néhány nappal később sikerült 27500 dollárig emelkednie. Az árfolyam azonban nem tudott megerősödni ezen a szinten, nem sokkal később 27000 dollár alá süllyedt. Csütörtökön ismét a 27500 dolláros szintet tesztelte, majd péntekre visszakerültünk a 26500 dolláros zónába.

Volt azonban egy másik altcoin, aminek az árfolyammozgása régóta tartó álomból ébredt fel.

A Ripple XRP-je körülbelül 8%-kal erősödött az elmúlt héten, így a teljes piaci kapitalizációja alapján egyértelmű vezető pozícióba érkezett. Az árfolyam emelkedés mögött több ok is húzódik. Az egyik, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) elleni perben eljáró bíró elutasított egy fontos indítványt.

Hatalmas győzelem a Ripple számára, hogy a bíró nem engedte át a SEC indítványát. A bíró elutasította a SEC azon kérelmét, amelyben azt kérték, hogy a volt igazgató, William Hinman beszédét követő belső tanácskozásokról készült feljegyzéseket ne kezeljék bizonyítékként, és ne legyen felhasználható semmilyen jogi ügyben. Miközben a bíróság úgy döntött, hogy a Hinman beszéd dokumentumait nyilvánosságra hozhatják, helyt adott a SEC másik két kérelmének is. Ezek a SEC szakértőinek és az XRP befektetői nyilatkozattevők neveinek és azonosító adatainak, valamint az alperesek személyes és pénzügyi adatainak elrejtését kérték.

Az XRP árfolyamát befolyásoló másik fontos momentum volt, hogy a Ripple megállapodást kötött a Metaco – egy svájci székhelyű kripto letétkezelő – megvásárlására is, 250 millió dollárért.

A befektetők ezeket a híreket az XRP-re nézve optimistán értékelték, mivel pozitív hatással lehet a Ripple jövőjére nézve.

Minden szempár a FED-re figyel

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke pénteken azt mondta, hogy a bankszektorban uralkodó feszültségek azt jelenthetik, hogy a kamatlábaknak nem kell olyan magasnak lenniük mint azt korábban várták, ahhoz, hogy az inflációt kezelni tudják.

Egy washingtoni monetáris konferencián a jegybank vezetője megjegyezte, hogy a FED lépései a közepes méretű bankok problémáinak kezelésére többnyire megakadályozták a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulását.

Jerome Powell elmondta, hogy a piacok egy ideig most még a jövőbeli piaci sokkokkal kapcsolatos problémákkal néznek farkasszemet. Ezek bekövetkezését azonban igen nehéz megjósolni. Ez áll az általános bizonytalanság hátterében a pénzügyi piacokon.

A Bitcoin az utóbbi időben különösen érzékenynek tűnt a kamatemelési javaslatokra

A piacok folyamatosan figyelik Jerome Powell FED-elnök nyelvezetét, hogy abból következtessenek a monetáris politika változására.

A jegybanki tisztviselők legutóbbi megjegyzései egyelőre a további, de mérsékeltebb kamatemelés irányába mutatnak. A BTC árfolyam mozgása pedig ennek mentén mozdul el.

A Bitcoin az utóbbi időben különösen érzékenynek tűnt a kamatemelési javaslatokra. Azonban ez az időszak előbb-utóbb véget érhet, ami növekedési pályára állíthatja az árfolyamot.

a BTC/USD az 50 napos exponenciális mozgóátlag (50 napos EMA; a vörös hullám) alatt konszolidál

A BTC árdiagram technikai adatai eközben azt mutatják, hogy a BTC/USD az 50 napos exponenciális mozgóátlag (50 napos EMA; a vörös hullám) alatt konszolidál, 27 650 dollár közelében.

Ha nem sikerül határozottan kitörni e fontos ellenállási terület fölé, megnő a visszahúzódás esélye.

A kereskedőknek ezután figyelniük kell egy lehetséges korrekciót, a 200 napos EMA közel a 25 000 dollárhoz – ez a következő jelentős támogatási terület, különösen, ha a Fed júniusban 25 bázispontos kamat emelésről dönt.

Hiperbitcoinizáció a jövő

A Glassnodes adatai szerint egymillió fölé emelkedett a legalább 1 BTC-t birtokló tárcák száma. Mivel a Bitcoin protokoll szerint soha nem lesz 21 milliónál több érme kibányászva, ezért könnyen lehet, hogy ennek az egymillió tárcának a tulajdonosai idővel nagyon gazdagok lesznek.

Ezek a „wholecoinerek” 2021 közepe óta folyamatosan gyarapodnak, ami jól látszik a Glassnode grafikonján. Az 1 BTC-t tartalmazó pénztárcák növekvő tendenciája azóta nem fordult meg.

a „wholecoinerek” 2021 közepe óta folyamatosan gyarapodnak

2022-ben ráadásul fel is gyorsult a trend, hiszen az évet 814000 bitcoin nagybirtokossal kezdték, majd 978000-rel fejezték be, ami 20%-os növekedést jelent.

Adam Back, a Blockstream cég vezérigazgatója reagálva az adatokra ismét felhozta hamarosan bekövetkező „hiperbitcoinizáció” lehetőségét.

Érvelése szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, a BTC áremelkedése hamarosan nemcsak luxussá, hanem egyenesen elérhetetlenné teszi majd a bitcoin vásárlást. Ez pedig idővel mindenképpen megtörténik – írta a Twitteren –, mert ha van 10 millió ember, aki néhány éven keresztül megpróbál 1 BTC-t vásárolni, elérhetetlenné teheti az árfolyamot

Ráadásul sok bitcoin tulajdonos a jelenlegi árfolyam szinteken egyszerűen nem hajlandó eladni a bitcoinjait.

A hiperbitcoinizáció egy olyan elméleti jövő, ahol a Bitcoin lesz az uralkodó fizetőeszköz, felváltva a hagyományos valutákat. Más szóval, az emberek a Bitcoint használnák áruk és szolgáltatások vásárlására és eladására, és ez lenne az elsődleges elszámolási egység.


Ünnepeld velünk a Bitcoin Pizza Napját! Csapj le a menő ajándékokra!

Hamarosan itt a bitcoinerek legnagyobb ünnepe, mely alkalmából a BitcoinBázis menő ajándékokat sorsol ki. Te se maradj le róluk! Néhány nap múlva május 22-t írunk, ami sokak számára ugyanolyan nap mint a többi, de nem a kriptoközösség számára.

A Bitcoin Pizza Nap alkalomából a BitcoinBázisnál remek nyereményekkel várunk titeket a kriptoközösség “karácsonyán”! Játssz velünk, és légy Te a szerencsés, aki megnyeri a választható családi pizzát, a választható Bitcoin pólót, vagy az ~50 000 HUF értékű tajvani gyártmányú SecuX V20 hardvertárcát (amiről korábban írtunk egy bemutatót)! Ezzel az eszközzel biztonságban tarthatod szeretett kriptovalutáidat, különösen a szatosikat! A játékban való részvételhez a következőket kell tenned:

  • Vagy bekövetni a BitcoinBázis Instagram oldalát, (@bitcoinbazis.hu) vagy like-olni a BitcoinBázis Facebook oldalát (@BitcoinBázis)
  • Kommentben megjelölni egy ismerősödet, aki szívesen játszana Veled!

A nevezés kizárólag akkor érvényes, ha legalább 2 pontot teljesítettél – dupla esélyért Instagramon, illetve Facebookon is teljesítheted a feladatokat, így kétszer kerülsz bele a kalapba!

Sorsolás: 2023. május 22. 18:00