A legnagyobb tőzsde összeomlása magával vihet egy teljes piacot?

Egy elemző igencsak borúsan látja a kriptopiac helyzetét. Az FTX összeomlását is előre megjósoló Cochran szerint a Binance vége egyben a kripto szektor végét is jelentheti.

Cochran szerint a Binance vége egyben a kripto szektor végét is jelentheti.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A hét elején egy felhasználó súlyos hibát vétett a Bitcoin hálózatán. Ő ugyanis 1.982.108.632 satoshit fizetett 0,074 BTC mozgatásához. Tehát valamivel kevesebb, mint 2 ezer dollár megmozdításáért fizetett 510 ezer dollár körüli összeget. Jelenleg az átlagos tranzakciós díj a BTC mozgatásokhoz úgy 2 dollár körül mozog. Először nem lehet semmi tudni arról, hogy ki állt a tévedés mögött. Most viszont már tudjuk, hogy a Paxos kriptoszolgáltató volt a tettes, állítólagosan egy informatikai hiba miatt fizettek ekkora tranzakciós díjat.

A Coinbase kriptotőzsdéje nemrégiben megerősítette azt a döntését, hogy integrálja a második réteges fizetési protokollt, a Lightning hálózatát. Így a felhasználók gyorsabb és olcsóbb Bitcoin tranzakciókra számíthatnak majd. Hiszen maga a Lightning Network is azért jött létre, hogy megoldja a Bitcoin skálázási problémáit és felvegye a versenyt az újabb kriptoprojektek gyorsabb és olcsóbb tranzakcióival. Egészen mostanáig a legnagyobb kriptotőzsdék, mint a Binance vagy a Coinbase, nem nagyon gondolkodtak az LN bevezetésén. Hiszen ez alapvetően kevesebb bevételt jelentett volna számukra.

Az FTX Trading Ltd., a kriptopiac egyik meghatározó szereplője nemrégiben az utolsó pillanatban módosította felszámolási terveit, elkerülve a nyilvános értesítés szükségességét. Ezzel a stratégiailag jól megfontolt lépéssel a cég el szeretné kerülni a piacokat megrázó hatásait egy adott nagyobb tranzakciónak. Az FTX bíróság által jóváhagyott felszámolási tervében benne van bizonyos digitális eszközök értékesítése vagy mozgatása. Ezt a folyamatot a tranzakciók integritásának és a hitelezők érdekeinek figyelembevételével kell végrehajtani.

Újból fellángolt a vita a Bitcoin hívei között arról, hogy ismételten egy olyan javaslattal álltak elő, amely lehetővé tenné, hogy más blokkláncokat építsenek a Bitcoin hálózatára. A hat évvel ezelőtt közzétett Bitcoin Improvement Proposal (BIP) értelmében oldalláncokat kapcsolnának a hálózathoz, radikálisan megváltoztatva azt. Egyesek arra figyelmeztetnek, hogy ez növelheti az átveréseket a hálózaton, míg mások szerint ezzel ellentétben új felhasználókat hozhat a digitális eszközköznek.

Inflációs adatokra reagál a bitcoin árfolyama

A hét eleji bizonytalan árfolyam mozgást az amerikai inflációs adatok zökkentették ki. Ahogy az már szinte ilyenkor mindig lenni szokott: először túlreagálják a kereskedők a híreket majd konszolidálódik az árfolyam.

Így történt ez most is. Az Egyesült Államok inflációs adata éves szinten 1,6%-ot ért el a piaci 1,3%-os várakozással szemben. Először meredek esésnek indult az árfolyam, majd gyorsan visszakorrigálta a gyengülést a Bitcoin.

Emellett a hónapban a kiskereskedelmi eladások csütörtöki adatai erősebbek voltak, mint júliusban. Ez pedig már rávilágít arra, hogy az amerikai fogyasztók mennyire ellenállóak az emelkedő kamatok ellenére. Az eladások 0,6%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, szemben a várt 0,1%-kal.

A kriptopiac ezzel csatlakozott a hagyományos piacokhoz. A befektetők kezdik elutasítani azt az elképzelést, hogy az Egyesült Államok makropolitikája hosszabb ideig korlátozó marad az infláció megfékezése érdekében.

A CME csoport FedWatch Toolja szerint gyakorlatilag nem volt egyetértés abban, hogy a Federal Reserve a hónap későbbi részében ismét kamatot emeljen. Éppen ellenkezőleg, a kamatemelési szünet esélye már 97%.

Az adatok és a piaci hangulat közötti disszonanciát erősíti, hogy az Európai Központi Bank (EKB) 0,25%-al megemelte az irányadó kamatot. Ez már a sorban a 10. egymást követő kamatemelés volt. Igy az unió kamatlába már 4,5%, ami 2001 óta a legmagasabb szinten áll.

Bár az EKB jelezte, hogy a legutóbbi emelés az utolsó lehet a jelenlegi ciklusban, a határidős piacok még mindig 30%-ban úgy vélik, folytatódhat a kamatemelési hadjárat.

A központi bankok szerte a világon jó hosszú emelt kamatlábas időszakra készülnek – emellett a kockázatos eszközökre pedig kevesebb forrás jut.

Tankönyvi alakzatot mutat a grafikon

A Bitcoin bikás hangulatba került az Egyesült Államok legfrissebb makrogazdasági adataitól, és csatlakozott a hagyományos piacokhoz. Az árfolyam annak ellenére emelkedett, hogy az infláció a vártnál makacsabbnak bizonyult.

A megújult optimista hangulat közepette a kereskedők most reménykednek, hogy a BTC/USD kereskedési pár elkerüli az újabb mélypontokat.

“A bitcoin képes lehet aktiválni egy potenciális kitörést. De gondoskodnunk kell arról, hogy ne tesztelje az árfolyam újra a mélypontokat.” – írta egy elemző a követőinek az X-en.

Stockmoney Lizards kereskedő pedig már hosszútávon is kifejtette az optimizmusát a BTC áremelkedésére vonatkozóan.

Az X platformon közölt elemzése összehasonlította az elmúlt évi árakciót egy kiterjesztett felhalmozási fázissal a Wyckoff-módszer segítségével

Az X platformon közölt elemzése összehasonlította az elmúlt évi árakciót egy kiterjesztett felhalmozási fázissal a Wyckoff-módszer segítségével.

Ez alapján egy eszköz különböző árciklusokon halad végig. Az ingadozó mélypont után egy kitöréssel új emelkedő trend veheti kezdetét vagy egy korábbi magasabb kereskedési tartományba térhet vissza az árfolyam.

A Stockmoney Lizards esetében ez a pillanat azután következett be, hogy a BTC/USD 2022 végén elérte mélypontját.

„Láttuk az ingadozást januárban, a kitörést március végén, és most a második visszadobást. Ez a Wyckoff árfolyammozgás tankönyvi példája” – kommentálta az elemző a grafikont.

Ha a Binance lehúzza a rólót, elveszett a kriptopiac?

Hiába az optimista árfolyam akció, vannak akik továbbra is borúsan látják a kriptopénzek jövőjét.

Adam Cochran kripto elemző a közelmúltban felülvizsgálta a Binance, a világ vezető kriptovaluta tőzsdéjének potenciális bukására vonatkozó kilátásait.

Cochran korábbi kijelentései azt vetítették előre, hogy a kriptopiac gyorsan fellendül majd egy óriás szereplő esetleges összeomlása után. Az elemző egy meg nem erősített bennfentes tippre alapozva azonban most felülvizsgálta ezt az álláspontot.

A tipp arra késztette Cochrant, hogy figyelmeztesse a piacot. A válság ezek alapján ugyanis sokkal súlyosabb és tartósabb lehet, mint azt korábban gondolták. Cochran odáig ment, hogy azt sugallja, hogy a “rács mögött lenne a legjobb hely CZ számára”. Ezzel utalt a Binance vezérigazgatójára, Changpeng “CZ” Zhaora.

Cochran arról ismert, hogy figyelmeztetést adott ki az FTX-re annak összeomlása előtt. Ezzel pedig sok befektetőt védett meg. Sőt, azt állítja, hogy a bennfentes tippet elküldte az újságíróknak is – ellenőrzésre.

Bár a részleteket még meg kell erősíteni, ez az új információ arra kényszerítette őt, hogy felülvizsgálja kezdeti “jól leszünk” álláspontját. Egy tweetben Cochran selytelmesen egy lehetséges csapásra utalt, ha a bennfentes információ helytállónak bizonyul:

“Valószínűleg minden rendben lesz, hacsak ez a másik rész nem valós. Ebben az esetben azonban nullára fogunk zuhanni és teljesen újra kell építenünk mindent. Ez sok idő.”

Ennek a kijelentésnek a súlyossága rávilágít a Binance jövője és a szélesebb kriptopiac stabilitása közötti összefonódásra. De persze az is lehet, hogy csak egy jókora FUD – félelem, bizonytalanság és kétség uralta hangulatkeltésről van szó. Ezt csak az idő dönti majd el.