A mesterséges intelligencia hozza el a technológiai szingularitást

A blokklánc szektor világa tele van felfelé ívelő és lefelé tartó hullámvölgyekkel. Nagyon könnyen abba a hibába eshetünk, hogy csak a rövidtávra koncentrálunk, és elfelejtünk a ‘big picture’-re figyelni. De fontos küzdeni ez ellen a tévedés ellen, mert a hosszútávú vízió tele van lényeges dolgokkal.

A pénzügy forradalmasítása, aminek a blokklánc az egyik sarokköve, csak egy része a nagy sztorinak. A blokklánc a jövő technológiáinak és az emberi életformának nagyon széles spektrumát fogja befolyásolni.

Ahogy haladunk fokozatosan a Ray Kurzweil által definiált ‘technológiai szingularitás’ irányába, ahol a mesterséges intelligencia felülkerekedik az emberiségen az általános intelligencia területén, és egyben radikálisan megváltoztatja az életformákat a Földön, úgy válik egyre kritikusabb elemmé a blokklánc a fejlődésben. És ahogy a szingularitás is különféle szinteken teremthet előnyöket, de rombolást is, ugyanúgy a blokklánc szerepe is lehet pozitív vagy negatív az emberiség szemszögéből.

Mindenki számára világos lehet, hogy a mostani társadalmi berendezkedés a végtelen növekedési elvárással, önrombolással, és környezetileg fenntarthatatlan állapotokkal nem járható út. Így ez csak egy átmenet és ideiglenes időszak a természet aspektusából. Viszont nagyon nehéz meghatározni, hogy mi jön ezután. Alapvetően három irányvonal alakulhat ki:

  • Nagyvállalati technofasizmus
  • Decentralizált digitális demokrácia (DDD)
  • Emberiségmentes világ

Hogy ezek közül mi valósul meg, lesz egy sötét jövő nagyvállalatok irányította totális hegemóniával, vagy decentralizált a jövő, ahol a diverzitás kreativitás teremt, még kérdéses?

Bármelyik szcenárió is valósul meg, a blokklánc technológia vagy annak továbbfejlesztett változata kritikus és kiemelt szerepet fog játszani. De nem mindegy, hogy melyik szcenárióban. Mindezeken túl, a blokklánc technológia fejlődésének a mai iránya része azoknak a faktoroknak, amelyek befolyásolják, hogy az emberiség fejlődése úgy általánosságban melyik irányba fordul a fent leírt szcenáriók közül.

Medvepiac az emberiség számára

Ami most látunk a globális gazdaságban, azt egyszerűen medvepiacnak lehetne jellemezni az emberiség szempontjából. A mesterséges intelligencia (MI) és az automatizálás robbanásszerűen fejlődik, és a MI-re épülő techcégek piaci kapitalizáció soha nem látott méreteket ölt. Azok az iparágak, amelyek emberi munkától függnek, pedig szenvednek. A gyorsan növekvő részvénypiac és olyan pénzügyi innovációk mint a DeFi ellenére, a gazdasági és a jövedelmi egyenlőtlenség mégis növekszik. Az elbocsátott munkások tartósan a munkanélküliek táborába kerülnek, és hosszú távon sem látszik, hogy ez változna.

Ez egy medvepiac az alacsonyan képzett emberi társadalom rétegeinek. És a jövőben ez csak rosszabbodni fog. Ahogy az MI továbbfejlődik és hódít, úgy az oktatás elvárt szintje, amely ahhoz szükséges, hogy versenyezni lehessen a rendszerekkel, még továbbemelkedik.

Ennek a játszmának egy potenciális kimenete lehet a mostani technológiai és gazdasági fejlődés alapján, hogy a világ 3 nagy csoportra válik szét. Mindent irányít a mesterséges intelligencia, és lesz egy kis embercsoport, akik birtokolják azokat a vállalatokat, akik a mesterséges intelligenciát birtokolják. Lesz egy második kis embercsoport, akik tanultak, képzettek és elég okosak ahhoz, hogy fejlesszék az MI-t. Végezetül lesz az emberiség legnagyobb csoportja, akiknek semmilyen szerepe nem lesz a gazdaságban.

Az is igaz, hogy az új technológiák megszüntetik a régi munkahelyeket, de egyúttal újakat is kreálnak. De a mintázat egyértelmű. Az újonnan létrehozott munkahelyeket csak sokkal képzettebb és tanultabb emberek tudják betölteni, és egyúttal egyre kevesebb munkahely jön létre. Az önvezető kamionok kiváltják a kamionsofőrök munkáját. Emellett új munkahelyek jönnek létre olyan fejlesztők számára, akik dolgoznak az automatizált navigációs algoritmusok fejlesztésén. Olyan robottervezőkre is szükség lesz, akik javítják ezeket a robotkamionokat. De biztos nem kell belőlük annyi, mint kamionsofőrből.

Nagyvállalati technológiai fasizmus vagy emberiségmentes robotópia?

Nem földtől elrugaszkodott az olyan jövő sem, ahol az emberek nagy része gazdaságilag haszontalan lesz azon kevés emberek számára, akik ezeket az automatizált termelési rendszereket irányítják. De mi lesz a haszontalan réteggel? Talán lesz egy olyan fordulat, hogy visszatérnek a saját régimódi kertészkedéshez a robotok által irányított gyárak árnyékában?

De az is előfordulhat, hogy az együttérzés győzedelmeskedik, és a tömegeknek engedik a túlélést egy óvatosan kontrollált módon. Ebben a szcenárióban is blokkláncnak óriási szerepe lesz. Gondoljunk csak a kínai kormányzat által bevezetett blokklánc megfigyelési stratégiára.

A blokklánc egy különösen hatékony eszközt kínál arra, hogy fenntartsunk egy centralizált kontrollt egy nagy, komplex hálózatban, mint amilyen a globális nagyvállalatok uralta techno-fasista társadalmi rend. A blokklánc nagyszerű képességet nyújt azoknak az elsőszintű vezetőknek, akik általa biztosítani tudják, hogy beosztottjaik ne legyenek korruptak, és képes részletes valós idejű feljegyzést fenntartani a társadalom minden tagjáról, akiket uralnak.

Ahogy a gazdaságilag irreleváns emberek aránya növekszik, a blokklánc tökéletes eszközt kínál a kormányok és nagyvállalatok számára ahhoz, hogy ne engedjék a káosz eluralkodását. Általa nyomon tudják követni a pénz és az információ áramlását. Emellett az egyik legfontosabb, hogy biztosítani tudja a média általi félretájékoztatást, ami elég intelligens ahhoz, hogy a populáció fejét tömni lehessen bármi hihető szabályoknak megfelelő narratívával.

Az is elgondolkodtató, hogy az elitcsoportnak a mérete, amely felügyeli ezeket az automatizált gyártási rendszereket, fokozatosan csökken. Ugyanis a nagyvállalati és katonai vezetők jobban preferálnak egy MI rendszert, amely egyszerre kreatív és intelligens, és emellett parancskövető és nem akar új dolgokat kitalálni. Ez miatt is a gépek veszik át a vezető szerepeket.

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia hatalma

Az utolsó szcenárió, ahol a blokklánc technológia egy olyan kritikus szerepet tölt be, ahol a jövőbeli gazdaságban megteremti a mesterséges intelligencia térnyerését, átvéve a hatalmat az emberiségtől. Nem kétséges, hogy a jövőbeli mesterséges intelligencia rendszerek olyan algoritmusokkal és struktúrákkal lesznek felvértezve, amik sokkal szofisztikáltabbak mint bármi, amit ma el tudunk képzelni. De ehhez kell majd egy olyan matematikailag alátámasztott biztonsági rendszer is, amit csak egy decentralizált konszenzusos rendszer tud biztosítani elosztott elven működő rendszerek által.

A blokklánc az emberek nélküli jövőben is szerepet kap. Azok a mesterséges elmék, amik leváltják az emberiséget, valószínűleg biztonságos digitális decentralizált rendszerek lesznek, amik alapkódja blokklánc által lesz integrálva.

Decentralizált digitális demokrácia

Habár a sötét fellegek ott gyűlnek az égbolton, azért még van remény, hogy a fejlődésnek kedvező kimenete lesz. Még simán előfordulhat az, hogy áttörést a mesterséges intelligencia területén és az abból származó előnyöket nem a kormányok és a nagyvállalatok, hanem a nyílt forráskóddal dolgozó hackerek és a decentralizált hálózat tagjai érik el.

Ezt nevezik SingularityNET-nek. Az Ocean Protocol és még egy tucat másik projekt dolgozik ennek a célnak az elérése érdekében a Decentralizaed AI Alliance szövetség keretében. Nagyon sok kihívással kell megküzdeniük mind a technológia, mind a jogszabályok oldaláról, és nagyon erős a piaci dinamika. De minden akadályt le lehet győzni. Ha ott van az akarat, a brilliáns elme és egy kis szerencse a közösség körében.

El tudunk képzelni egy olyan jövőt, ahol a mesterséges intelligenciát a decentralizált hálózatok különféle csoportjai irányítják. Talán az egész hálózat kontrollja és szabályozása heterarchikus és nyílt végű módon lesz megvalósítva, és nem az elitemberek egy csoportja szerzi meg a kontrollt.

Egy ilyen világban többfajta jó értéket lehetne követni, ami számszerűsíthető lehetne az okosszerződés által. Ezzel párhuzamosan túlléphetnénk a pénz típusú tokeneken, amik a mai blokklánc világot dominálják. A gazdag esztétikus, társadalmi, spirituális és képzelőerővel bíró emberi értékek, együtt az állati, növényi és más önformálódó elő rendszerekkel jellemezné ezt a világot, amit fejlett digitális és kvantum technológiák támogatnának. Nem lenne ott a nyomás, hogy az entitás értékét lekicsinyítsék egy olyan szintre, hogy ő csak egy hatékony folyamat a termelési rendszerben.

Mi építjük a jövőnket

Ha közelebbről vizsgáljuk meg a blokklánc és az emberiség jövőjét, akkor jó néhányan gondolhatják, hogy a blokklánc jövője biztosított, de az emberiség léte kétséges. Azonban én optimista szeretnék maradni. Nagy a valószínűsége, hogy ki tudjuk navigálni magunkat a kihívásokkal teli tengeren. Közben fel tudunk építeni egy demokratikus decentralizált jövőt, amely az emberiség jó oldalára épül. Ezt támogatják pedig a fejlett technológiák mint a blokklánc és a mesterséges intelligencia.

Mindannyian, akik élünk és cselekszünk a mai világban, magunk is alakítjuk a jövőt. Olyan elveket és előítéleteket alkotunk meg, amelyek befolyásolják az önszerveződő folyamatokat. Ez a mai világunkat képes átformálni arra, ami holnap lesz. Éppen azért mi, akik írjuk a mai blokkláncok és mesterséges intelligenciára épülő rendszerek kódját, vagy támogatjuk ezeket a projekteket, mi magunk alkothatjuk meg a jövőt, mert rajtunk van a felelősség, hogy a jót hozzuk ki belőle.

A szerző Ben Goertzel, és az eredeti verzió itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük