Afrika kriptovaluta-mozgalma újabb győzelmet aratott

A kriptovaluta Afrika újabb területén ért el előrelépést, Namíbia nem törvényesíti ugyan, de megengedi a bitcoinban és más kriptodevizákban történő fizetéseket. Ez is fejlődést jelent az afrikai kontinensen, ahol egyébként is népszerűek már a kriptók.

Afrika kriptovaluta-centrum lesz? A BoN (Central Bank of Namibia, Namíbiai Központi Bank) közleményben hangsúlyozta, hogy bár a digitális valutákat, mint például a bitcoint (BTC) nem ismeri el jogilag, a kiskereskedők, ha akarják, ebben a formában is elfogadhatnak kifizetéseket. Ez nem jelenti azt, hogy a központi bank megváltoztatta volna a véleményét a Bitcoinról és általában a kriptovalutákról.

Új célpont Afrika kriptovaluta-térképén

A kriptovaluták szabályozatlan jellege miatt a BoN továbbra sem ismeri el, nem támogatja és nem ajánlja a kriptovaluták birtoklását, felhasználását és kereskedését Namíbiában. Sürgeti a nyilvánosságot, hogy

pénzüket felelősségteljesen fektessék be, és tartózkodjanak a nem szabályozott valutákkal, például a bitcoinnal és másokkal kapcsolatos bármilyen tevékenységtől, elköteleződéstől.

Ez így is jó hír

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao a Twitteren elégedettségét fejezte ki a hírrel kapcsolatban, ami szerinte újabb előrelépésnek tekinthető a kriptoszektor számára.

A BoN elnöke szerint a “virtuális eszközszolgáltatókat” (VASP-ket) fokozatosan bevonják a Fintech Innovations szabályozási keretrendszerbe, az “innovációs központon keresztül”. Ráadásul “az alkalmazandó törvények és rendeletek módosítását” is fontolgatják, más érintett hatóságokkal konzultálva. (Ezek is jó híreknek látszanak, mintha a namíbiai hatóságok alkalmazkodnának a kriptodeviza-kihívásokhoz – a szerk.)

Afrika kriptovaluta-szkeptikusának pálfordulása

Johannes Gawaxab, a BoN kormányzója és a kriptovaluták korábbi szkeptikus kritikusa, aki nem akarta támogatni azok használatát, úgy tűnik, meggondolta magát. Most ugyanis úgy véli:

A pénz jövője fordulóponthoz érkezett. Egyrészt a szabályozott és a szabályozatlan pénz, másrészt a szuverén és a nem szuverén pénz közti harc folyik.

(Szuverén: ebben az összefüggésben állami, független államhoz tartozó – a szerk.)

Az elnök szerint azonban a digitális valuták igazi jövőjét a CBDC-k jelentik. Ennek ellenére országa nem dolgozik saját, államilag kibocsátandó digitális valután, és a közeljövőben nem is áll szándékában.

Szereti Afrika a kriptovalutákat

Vitathatatlannak tűnik, hogy a kriptovaluták egyre népszerűbbek Afrikában és más fejlődő országokban – teszi hozzá a Cryptonomist. Ez derül ki az ENSZ egyik ügynökségének, az UNCTAD-nak a közelmúltban közzétett jelentéséből is. A lakosság jelentősebb része használja ezeket a digitális valutákat Kenyában (8,5 százalék), Dél-Afrikában (7,1) és Nigériában (6,3).

Afrika kriptovaluta-térképén sokasodnak a bejegyzések. (Pixabay.com)
Afrika kriptovaluta-térképén sokasodnak a bejegyzések. (Pixabay.com)

Júniusban pedig a Közép-Afrikai Köztársaság elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként, követve Salvador példáját, amely 2021 szeptemberében hozta meg ezt a döntést.

Főleg a szegények fizetőeszköze lesz?

A kriptovaluták különösen a lakosság kevésbé tehetős körében nagyon sikeresek, akik gyakran nem férnek hozzá a hagyományos bankrendszerhez. Ők a kriptovalutákat hasznos fizetési rendszernek tekintik, amely egyben az infláció elleni védelemként is használható. A pénzromlás üteme nagyon magas olyan országokban, mint Kenya, Nigéria vagy Tanzánia.

A kriptovaluta Afrikában

A ChainAnalysis 2022-es “Global Crypto Adoption index” rangsora szerint, amely a kriptopénzek elterjedtségét méri a világ különböző országaiban, az első 20 helyezett között három afrikai ország található: Nigéria a 11., Marokkó a 14. és Kenya a 19. helyen.

Nigéria a közelmúltban elindította a digitális állami valuta, a CBDC első prototípusát, az E-Naira-t. Ez a második a világon, a Bahamák után. De minden bizonnyal más országok is követik majd az afrikai kontinensen. A dél-afrikai és a ghánai központi bank is kísérletezik már.

Ez is érdekelhet: Mikor válik végre tömegessé a Web3? Mi hozhatja el az új kriptovaluta-fellendülést?

Mekkora Namíbia?

  • Namíbia egy Magyarországnál mintegy kilencszer nagyobb területű, de jóval kisebb, 2,55 millió fő körüli lakossággal rendelkező, nagyrészt sivatagos ország Afrika dél-nyugati részén. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem negyede a hazainak (alig több, mint ötezer dollár évente).

(Grafikák a Pixabay.com elemeiből)