A Binance hivatalosan is elindította decentralizált tőzsdéjét

A világ leglikvidebb centralizált kriptotőzsdéje, a Binance útjára indította a Binance Decentralized Exchange (DEX) néven futó decentralizált tőzsdét, együttesen a Binance Chain hivatalos mainnnetjével. A hírt április 23-án jelentették be.

A Binance DEX nem letéti tőzsde a Binance Chainre épül és segítségével a felhasználók kriptodevizákkal kereskedhetnek anélkül, hogy privát kulcsaikat egy közvetítő félre kellene bízniuk. A tranzakciókat közvetlen a blokkláncon bonyolítják le.

A Binance DEX tesztnetjének felhasználói felülete

Changpeng Zhao saját elmondása szerint a Binance DEX elsődleges célja, hogy maximalizálja a tranzakciók gyorsaságát, skálázhatóságát és hatékonyságát mialatt totális kontrollt biztosít a felhasználóiknak digitális eszközeik fölött.

Van-e jövője a DEX-eknek?

Az elmúlt években több decentralizált tőzsde is indult, elsősorban az Ethereum blokkláncát használva.

A fő gond velük, hogy észrevehetően nehezen tud hozzájuk szokni a hétköznapi felhasználó és használatuk gyakran a felhasználói élmény rovására megy.

Ugyan a privát kulcsaink totális kontrollja egyet jelent azzal, hogy mindenki önmaga bankja, ami a Bitcoin kezdeti ígéretével cseng össze, de a mezei felhasználók elsősorban a kényelmes és gyors használatot favorizálják, így ez idáig, a DEX-ek nem tudtak komolyabb jelentőségre szert tenni a kereskedői közösségen belül.

Mi több, a kezdeti lelkesedés után fokozatosan vesztenek felhasználóbázisukból és likviditásukból, ezáltal szépen lassan halálspirálba küldve őket.

Fred Ehrsam, a Goldman Sachs felsővezető és Coinbase társalapító korábban így írt:

Vannak hátulütői. A decentralizált tőzsdén a felhasználónak saját magának kell ügyelnie a letétjeik biztonságára és erre az eszközök még gyerekcipőben járnak. Alacsony az áteresztőképességük és ugyanazokkal a skálázhatósági problémákkal küzdenek, mint a mögöttes blokkláncuk, szóval akik alacsony késlekedést és magas áteresztőképességet szeretnének, azok továbbra is a centralizált tőzsdéket fogják előnyben részesíteni.

A DEX-eknek minimum olyan felhasználói élményt, interfészt kellene biztosítaniuk, mint a centralizált tőzsdéknek és mellette egy decentralizált környezetben kellene skálázhatónak és hatékonynak maradniuk.

Egy hivatalos közleményben a Binance csapata megerősítette, a tesztnet fázisban a Binance Chain blokklánc 8.5 millió tranzakció feldolgozására volt képes, ami már elegendő lenne a bálnatraderek és algók kezelésére.

Ez természetesen csak a kezdeti tesztnet számok és innen akár a csillagos égig is vezethetnek a számok, vagy épp fordítva.

Skálázhatóság mindenek felett

A hatékonyság kereskedéskor létfontosságú mivel egy szerverleállás vagy más technikai probléma a daytradereknek óriási veszteségeket okozhat vagy épp falba ütközik a megbízások kiadása és a nyitott pozíciók likvidálása.

Hasonló problémák a decentralizált tőzsdéken vagy bármely blokklánc alapú alkalmazáson is előfordulhatnak mivel az adatokat egy peer-to-peer protokollon keresztül dolgozzák fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.