Újabb döcögős hét 40 ezer dollár alatt

Mintha 2017-et írnánk, pont ugyanúgy viselkedik a piac, mint amikor 4000 dollárig esett vissza a bitcoin árfolyama. Csak most egy nullával odébb, 40 ezer dollárnál ingadozik a kriptopénz árfolyama, annak ellenére, hogy két technológiai óriás is pozitív hírt közölt a szektorra nézve.

40 ezer dollár körül oldalazva

A hetet további 9%-os mínuszban zárta a bitcoin, jelenleg a 36-37 ezer dolláros árfolyamszint körül mozog a bitcoin. Bár több alkalommal is megpróbálta visszavenni az irányítást az emelkedő trend, igazából a 40 ezer dolláros ellenállást nem sikerült leküzdeni.

a 40 ezer dolláros ellenállást nem sikerült leküzdeni

A bitcoin dominanciája a piacon jelenleg 42%-on áll, ami szintén visszaesett a múlt heti 47%-hoz képest. Ez egyben azt is mutatja, az altcoinok kicsit jobban tartották magukat, mint a bitcoin, bár azért zöld gyertya lassan már olyan ritka a grafikonon, mint a fehér holló.

Az altcoinok között azonban volt egy kis mozgolódás. A top 3 altcoin trónjáról kiszorította a BNB-t az USDT stabilcoin, ami nem volt nagy újdonság, hiszen sokan stabilcoinba menekítették a (megmaradt) portfóliójukat a további kripto zuhanás elől.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A hét egyik talán legfontosabb híre a kriptopiacon az volt, hogy a Coindesk éves virtuális konferenciáján a PayPal egyik vezetője újabb előremutató bejelentést tett. José Fernandez da Ponte, a PayPal egyik igazgatóhelyettese, akihez a blokkláncok, kriptovaluták és digitális pénzeszközök is tartoznak kijelentette, hogy dolgoznak azon, hogy lehetővé tegyék ügyfeleik számára a kriptovaluták kifizetését is külsős tárcákba. Tehát például, ha PayPallal vesznek meg kriptovalutákat valahol az ügyfelek, akkor azt a PayPalon kívül is lehet majd használni, azaz ki lehet majd utalni a platformról. Ez jelentős előrelépés ahhoz, hogy a PayPal-t mint valódi kriptopiaci szereplőt lehessen tekinteni. Hiszen amíg csak és kizárólag a PayPalon belül elérhető a bitcoin és a többi kriptopénz, nehéz azt valódi kriptóként értékelni. Hiszen, ahol nem birtokoljuk a privát kulcsot, a kriptovaluta sem a miénk. Azonban ez úgy tűnik változhat a PayPalnál a jövőben, ami ténylegesen több százmillió emberhez jutatthatja el az igazi kriptopénzeket is.

az Apple is szemez a kripto világgal

Egy másik tech óriás, az Apple is szemez a kripto világgal. Az Apple e héten bejelentette, hogy kripto szakértőt keres üzletfejlesztési menedzser pozíciójának betöltésére, avagy az „alternatív fizetések” partnerségi programjának vezetésére. Kiemelték továbbá az “alternatív fizetési ökoszisztéma mély ismeretének” fontosságát, valamint a digitális pénztárcákkal, kriptovalutákkal, Buy Now Pay Later (BNPL) rendszerekkel kapcsolatos több mint 5 éves tapasztalat szükségességét. Az Apple Pay segítségével már most is lehet bitcoint vásárolni több harmadik féllel kötött megállapodás keretén belül. Azonban, ha az Apple valóban beszáll a piacra akár saját tárca fejlesztésével, az újabb löketet adhat a kriptopénzek terjeszkedésének.

Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb befektetési alapjának, a Bridgewater Associates-nek a vezető elemzője, most annak ellenére vásárolt a digitális aranyból, hogy néhány hónappal ezelőtt még úgy vélekedett, a bitcoin befektetéseknek nincs értelme, mivel a kormányok hamarosan úgy is betiltják a kriptovalutákat. Dalio amellett, hogy korunk elismert befektetési szakértője, egyben a világ egyik leggazdagabb embere is a maga 20 milliárd dolláros vagyonával.

A héten a fókusz a bitcoin bányászaton volt

Az egész bitcoin bányászat körüli balhé tulajdonképpen hetekkel ezelőtt kezdődött, amikor Elon Musk a semmiből közölte, a Tesla azért nem fogad el a jövőben bitcoint, mert túl nagy a környezetterhelése a bitcoin bányászatnak. Kár, hogy Musk ezzel a kijelentésével igencsak félre lőtt, valójában közel nem annyira környezetszennyező a bitcoin, mint azt a közvélemény gondolja.

Ezután lehet Musk is utána olvasott a témának vagy csak szívén viseli, hogy kijelentése miatt is jelentősen bezuhant a bitcoin árfolyama – újabb kijelentést tett a témában. Hétfőn délután arról tweetelt, hogy aktív beszélgetést folytat a Bitcoin fenntarthatóságával kapcsolatban. Ennek hatására a BTC árfolyama perceken belül körülbelül 4%-ot emelkedett, és ismét megközelítette a 40 ezer dolláros szintet.

Kína alig néhány napja jelentette be, hogy visszaszorítja a bitcoin bányászatát és kereskedését az országban

Kína alig néhány napja jelentette be, hogy visszaszorítja a bitcoin bányászatát és kereskedését az országban, de a szigorítások már több tartományban konkretizálódni kezdenek. A helyi jelentések szerint most Belső-Mongóliában vezettek be új törvényt, melynek részeként az illegális bitcoin bányászok korlátozottan (vagy egyáltalán nem) férnének majd hozzá bizonyos hitelekhez, pénzügyi termékekhez, és még a külföldi utazási lehetőségeik is korlátozva lesznek.

Az aggodalmak miatt a hashráta 1,7%-áért felelős BTC.Top teljesen le is állította kínai bányászgépeit. De a bányászok egyáltalán nem hagytak fel a tevékenységükkel, mindössze annyi történt, hogy Kína irányából más kontinensekre tolódik majd át a számítási kapacitás biztosítása.

A bányászat mellett a kereskedésre is rászállt Kína, így az ország két legnagyobb váltója is lépéseket tett. A Huobi korlátozta a kínai állampolgárokat a kriptovaluta származékos termékek kereskedésében és egyes bányászati szolgáltatásokban, míg az OKEx szünetelteti az OKB érme kereskedését Kínában.

Az Mt. Gox 2014-es csődje óta Kína az egyik legfőbb forrás a FUD (Fear, uncertainty, and doubt – félelem, bizonytalanság, kétség) hangulat megteremtésében.

Kísértetiesen hasonló a helyzet, mint 2017-ben

Kísértetiesen hasonló a helyzet, mint 2017-ben

Tulajdonképpen most ugyanaz történik, mint 2017 őszén, amikor Kína “betiltotta” a bitcoint. Az árfolyam, akkor is nagyon hevesen reagált, azonban a piac szereplői hetek alatt alternatív megoldásokat találtak és pár hónappal később már szinte nyoma sem volt a tiltásnak. Egyedül a BTCC, azaz a BTC China volt az, amelyik igencsak megsínylette az akkori eseményeket, Kína legnagyobb kriptokereskedési platformja ugyanis egyik napról a másikra kellett, hogy bezárjon és külföldre meneküljön.

Érdekes visszaemlékezni az akkori FUD pillanatokra, amikor 4000 (!) dollár alá esett a kínai hírek miatt a bitcoin árfolyama. Kísértetiesen hasonló hullámvasúton ülünk most is.

Altcoin hírek

Az utóbbi hetek nagy kriptovaluta árfolyam zuhanását az Ether érme átlagon felüli módon szenvedte meg. Az Ethereum a május 10-ei történelmi 4350 dolláros csúcsról mindössze néhány nap alatt 2000 dollár alá esett, mielőtt újra felpattant volna. Azonban, mint tudjuk, ami az egyik ember szerencsétlensége, az a másik ember szerencséje, így nem mindenki szomorkodott az ETH és úgy általában a többi kripto árfolyamának bezuhanása miatt. A Glassnode kriptovaluta elemző szervezet felmérése szerint, az óriási volatilitás korábban soha nem látott aktivitást hozott a DeFi (decentralizált) kriptotőzsdéken.

Az Ethereum a május 10-ei történelmi 4350 dolláros csúcsról mindössze néhány nap alatt 2000 dollár alá esett

A Cardano natív érméjét az ADA-t tízmillió dolláros nagyságrendekben zsákolták az intézményi befektetők az előző hét folyamán, ahogy ismét előtérbe kerültek a Bitcoin és az Ethereum hatalmas energiaigénye okozta környezetterhelés miatti aggodalmak. A Cardano csak az egyik energiatakarékos altcoin, más PoS algoritmust alkalmazó érmék például a DASH és a NEO.

Az orosz Da Vinci Capital magántőkealap-kezelő pert indított a Telegrammal szemben, a TON projektbe történt többmilliós befektetés miatt, amely projekt végül nem valósult meg. A londoni bíróságon benyújtott kereset szerint a Telegram ugyan felajánlotta a Da Vinci Capital-nak, hogy visszaadja a befektetett pénzeszközöket, de az üzenetküldő cég csak 24 órával a megbeszélt határidő előtt értesítette a befektetési társaságot. A Da Vinci Capital állítása szerint a rövid értesítés megnehezítette a befektetők számára, hogy megalapozott döntést hozzanak. Emiatt több millió dolláros per elé néz az üzenetküldő cég.

A norvég bűnüldöző szervek megpróbálják a Monero és a Dash titkoscoinok tranzakcióit lekövetni, miután egy eltűnt nő esetében felmerült a váltságdíj, titkoscoinokkal történő fizetése.

Úgy tűnik, hogy a DeFi100 kriptovaluta projekt ügyfeleit, ami a Binance Smart Chain blokkláncra épült decentralizált pénzügyi protokoll, átverték, és a befektetett tőke a csalók kezébe került, 32 millió dollár értékben. Ennek ellenére a Binance Smart Chain megállíthatatlanul köti az újabbnál újabb megállapodásokat. A Binance csütörtökön jelentette be, hogy partnerségre lépett a kaliforniai székhelyű CipherTrace vállalattal, amely egy blokklánc tranzakciókat elemző és tárca attribútumokat kínáló szoftverfejlesztő cég. A partnerség lévén a társaság támogatni fogja a Binance Smart Chain blokkláncot a DeFi alkalmazások futtatásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.