A kishalak bitcoin-vásárlásai rekordot döntöttek

A “bálnáknál” kisebb mennyiséget tartó bitcoin-befektetők új rekordot döntöttek a bitcoin-felhalmozásban az FTX összeomlását követően. Ők a legfeljebb 10 BTC-t birtokló Bitcoin-címek. A blokkláncadatok szerint inkább jó vételi lehetőségnek tekintik a helyzetet.

Egyes kisbefektetőknek úgy tűnik, a bitcoin-medvepiac, az FTX bukása körüli félelem, bizonytalanság és kétség (FUD) nem okoz gondot. Az on-chain, azaz blokkláncból kiolvasható adatok szerint inkább jó vételi lehetőségnek tekintik a helyzetet.

A Glassnode ismert blokklánc-elemző platform új jelentése szerint a kisebb lakossági befektetők inkább optimistává váltak a bitcoinnal kapcsolatban, és a folyamatos válság ellenére több bitcoint kezdtek el felhalmozni. Az adatok alapján kétféle lakossági Bitcoin befektető van, akik az FTX összeomlását követően rekordmennyiségű BTC-t halmoztak fel.

Garnélák és más tengeri rákok

Az első típus a “garnéláké” (shrimps, egy kisebb tengeri rákfajta), akik egy bitcoinnál (jelenlegi áron mintegy 16 800 dollárnál) kevesebbet tartanak. A második típus a rákoké (nagyobb tengeri rák, “crab”) az egy és tíz bitcoin közötti, vagyis maximum 168 000 dolláros vagyont rejtő bicoin-címek kategóriáját jelenti.

Az egy bitcoinnál kevesebbet tartó befektetők (“garnélák”) vásárlásai. Forrás: Glassnode, Twitter
Az egy bitcoinnál kevesebbet tartó befektetők (“garnélák”) vásárlásai. Forrás: Glassnode, Twitter

A kisebb befektetők, akiket kishalaknak is nevezhetünk, a jelentés alapján 96 200 bitcoint, 1,6 milliárd dollárt tettek a portfóliójukba az FTX november eleji összeomlását követően, ami az elemzők szerint “minden idők legnagyobb egyenlegnövekedése”. Ez a típusú befektető együttesen 1,21 millió BTC-t, azaz mintegy húszmilliárd dollárt birtokol. Ami a Glassnode szerint a jelenleg 19,2 millió érméből álló forgalomban lévő kínálat 6,3 százalékának felel meg.

Megdőlt a júliusi bitcoin-felvásárlási rekord

Eközben a rákok az elmúlt 30 napban mintegy 191 600 BTC-t, azaz 3,1 milliárd dollárt vásároltak fel, ami szintén egyértelműen all-time-high, mindenkori csúcs. Az adatok szerint az új mérföldkő megdöntötte a rákok által 2022 júliusában elért korábbi bitcoin-felhalmozási csúcsot is, amikor is 126 000 BTC-t, azaz kétmilliárd dollár értékben vásároltak havonta.

Eladtak a bitcoin-bálnák

Miközben a rákocskák rekordmennyiségű bitcoint halmoztak fel, a nagy bitcoin-befektetők eladtak. A Glassnode szerint a bálnák az elmúlt hónapban körülbelül 6500 BTC-t, azaz 107 millió dollárt mozgattak át a tőzsdékre. De ez továbbra is csak nagyon kis része a teljes, 6,3 millió bitcoinos, 104 milliárd dolláros állományuknak.

Ugyanakkor néhány nagy bitcoin-befektető azt állította, hogy a jelenlegi válság ellenére továbbra is emelkedést vár az első számú kriptopénztől. Salvador kormánya például november 17-től kezdődően napi rendszerességgel kezdett BTC-t vásárolni. A Twitter vezérigazgatója, Elon Musk szintén bizakodását fejezte ki, azt mondta, hogy a Bitcoin “meg fogja csinálni” a jelenlegi iparági problémák ellenére is.

De lehet, hogy hosszú kriptotél következik – tette hozzá.

Az FTX bukását követően a bitcoin mintegy 5-6 ezer dollárt veszített értékéből, a november eleji 21 ezer dollár körüli értékről 16 000 dollár alá zuhant. Az elmúlt napokban kissé magához tért, közel 17 ezer dollárig emelkedett.

Kapcsolódó cikkeink:

Egy Glassnode jelentés szerint a Bitcoin kínálat 14 százalékát már újraosztották

Egyre többen birtokolnak BTC-t: ez a garnélák és a bálnák harca!

A Bitcoin kínálatának 65%-a egy év alatt nem mozdult, ami a medvepiac végét jelentheti

A CDD mutató azt jelzi, hogy a hosszú távú tulajok még mindig bíznak a Bitcoinban

A bitcoinbányász-vérfürdő nemsokára kapitulációba torkollhat

Címlapkép forrása: Pixabay.com