Bitcoin volatilitás: a jó, a rossz és a csúf igazság róla

A Bitcoin ára újra hullámvasútra ült az elmúlt hét során, azonban nem sikerült számottevő növekedést vagy csökkenést produkálni az időszak során. Az árfolyam most különösen ingatag, ami mögött több dolog együttes mozgása is áll.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A vezető amerikai kriptovaluta tőzsde, a Coinbase igencsak meglepte az iparágat a héten egy új bejelentéssel. A vállalat felfedte, hogy elindította a tesztnetet egy vadonatúj Ethereum Layer 2 megoldáshoz. Az Optimism hálózatán futó új lánc neve Base. A hálózat célja pedig, hogy a blokkláncon decentralizált alkalmazások (DApps) építésére szolgáló platformmá váljon.

A világ legnagyobb zenei streaming szolgáltatója a Spotify bejelentette, hogy kísérleti programot futtat a lejátszási listákhoz kapcsolódó NFT-k kapcsán. Az egyedi lejátszási listákat a három hónapos tesztidőszak alatt aktívan frissítik, az NFT tulajdonosok pedig csatlakoztathatják a tárcájukat az alkalmazáshoz. Jelenleg a szolgáltatás a Fluf, Moonbirds, Kingship és Overlord közösségek token tulajdonosai számára érhető el a tesztüzemmód alatt.

Összesen négy új vádat emeltek Sam Bankman-Fried ellen az ellene csütörtökön benyújtott új vádiratban. Ráadásul további részleteket is tartalmaz a vádirat az FTX korábbi vezérigazgatója által állítólagosan adott illegális politikai adományokról. Az FTX kriptodeviza-tőzsde csődje felszámolása csak lassan halad, ahogy általában az ilyen eljárások szoktak. Azonban már kialakult a követelések szabadpiaca, ahol mostanában minden egyes dollárnyi beragadt FTX követelést 15-20 cent közötti árfolyamon adnak-vesznek.

Németország második legnagyobb bankja integrálja szolgáltatásaiba a kriptovalutákat. A banki közlemény szerint a DZ Bank a Metaco Harmonize nevű letétkezelési platformját választotta ki, hogy intézményi ügyfeleinek digitális valutákat kínáljon. A Metaco ezenfelül több különböző kulcsfontosságú szereplővel is együttműködik Németországban. Február 9-én a digitális eszközkezelő platform bejelentette, hogy partnerséget kötött egy másik német pénzintézettel, a DekaBankkal egy blokkláncalapú tokenizációs platform elindítása érdekében.

Újra itt a bitcoin volatilitás

A múlt héten ilyenkor hasonló szintek körül mozgott az árfolyam, azonban nem volt ennyire nyugodt a piac a héten. Vasárnap az árfolyam érintette a 25 000 dollárt majd következett az első korrekció 24 000 dollárra, ami után a BTC ismét felpattant, és újra elérte a 25 000 dollárt. Néhány napig ezen a szinten maradt, de a hét végére az árfolyam ismét 24 000 dollár alá került.

Bitcoin volatilitás csúcson

Az adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin árfolyamának 7 napos változása, azaz a bitcoin volatilitás február 20-án elérte a legmagasabb szintet az FTX összeomlása óta.

A volatilitás növekedése azután következett be, hogy a kriptográfiai árak felülmúlták a főbb amerikai indexeket. A vezető kriptobefektetők úgy vélik, hogy újabb eladások vannak kilátásban, a Bitcoin elemzői pedig a hosszú távú csökkenő tendencia folytatódására figyelmeztetnek, mivel a makroszintű ellenszél továbbra is hatással lesz a kriptoárakra.

Mindeközben a befektetők kockázatvállalási étvágya valószínűleg csillapodik, és a potenciális kriptokereskedők fontolóra vehetik, hogy megvárják az amerikai infláció csúcspontjára utaló jeleket, vagy arra, hogy a Fed jelezze, hogy kisebb méretű kamatemelések vannak kilátásban. Egy átláthatóbb ütemterv a kriptoipar szabályozására szintén hozzájárulna a szektor hangulatának javításához.

Volatilitás a rövidtávú grafikonon

A volatilitás mögött több tényező is állt a héten. Érdemes megvizsgálni, hogy a makropiaci trendek mellett az órán belüli kereskedés volatilitását akár egy tőzsde maga is elő tudja idézni.

A világ vezető kriptovaluta tőzsdéje, a Binance a Twitteren jelentette be a héten, hogy le kellett zárni azon ausztrál számlák pozícióit, amelyeket tévesen nagykereskedelmi befektetőknek minősítettek.

Bitcoin volatilitás a Binance miatt

A compliance csapat azonosított ugyanis néhány ausztrál felhasználót, akiket helytelenül „nagykereskedelmi befektetőként” soroltak be a Binancen. Az ausztrál szabályozás értelmében pedig kötelesek tájékoztatni ezeket a felhasználókat, és azonnali hatállyal be kellett zárniuk bármely származékos pozíciójukat.

A tőzsde azt is közölte, hogy már felvették a kapcsolatot az érintett felhasználókkal, és teljes mértékben kompenzálni kívánják őket minden olyan veszteségért, amelyet a származékos termékek Binancen történő kereskedése során szenvedtek el.

Ugyanis az történt, hogy mivel itt nem kis pozíciókról van szó, a méretükből fakadóan a kényszer pozíció zárások és nyitások jelentős volatilitást okoztak a bitcoin árfolyamában 1- 1 percre vetítve.

Makrotrend is növeli a bitcoin volatilitás mértékét

A kriptopiac mélypontját érte el a hét közepén, a Bitcoin és az altcoinok is korrigáltak, miután a FED FOMC ülés jegyzőkönyve további kamatemelést vetítenek előre, ha marad a magas infláció.

A piaci a volatilitás megnövekedésével reagált, a befektetők még emésztgetik a Federal Reserve jegyzőkönyvét, ami azt jelzi, hogy a kamatemelések hosszabb ideig is elhúzódhatnak, mint azt a legtöbb befektető várta. A visszaesés azután indult meg, hogy a február 14-i fogyasztói árindex (CPI) a vártnál magasabb inflációt mutatott.

Úgy tűnik, az aggodalmat a makrohelyzet mellett a kriptoipar ellen indult végrehajtási intézkedések is gerjesztik. A közelmúltban a SEC Paxos és Binance elleni szigorítása, a Kraken ellen indított eljárás a staking szolgáltatás miatt mind azt eredményezte, hogy jelentős összegű tőke áramlott ki a központosított kriptotőzsdéken keresztül a szektorból.

Emellett a kriptoeszközök árai továbbra is erősen korrelálnak a Dow-val és az S&P 500-zal, tehát a techrészvény piaci szegmenssel. Miután a januári CPI 0,5%-os növekedéssel a vártnál magasabb inflációt mutatott, az FOMC jegyzőkönyve megerősítette, hogy a FED mindaddig folytatja a kamatemelést, amíg szükségesnek látja. Ez pedig kevésbé kedvez a kockázatos eszközök iránti keresletnek.

Ráadásul a bitcoin a 2023. évet nagyon erősen kezdte. Dollármilliárdok érkeztek a piacra, amivel a bitcoin február közepén már 6 havi csúcsot produkált. Idén a bitcoin árfolyama a második legjobb januárját hozta. Mindez pedig odavezetett, hogy a kereskedők most realizálták az eddig felhalmozott nyerségeiket, ami további pozíció záráshoz és csökkenő árfolyamhoz vezetett.

Altcoin hírek

A Google bejelentette, hogy partnerségre lépett a Tezos projekttel és validátor lesz a proof-of-stake blokklánc hálózaton. A Tezos Foundation célja a partnerséggel az, hogy felgyorsítsák a Web3 applikációk fejlesztését a Tezos blokkláncán. A hírt egy közleményben jelentették be a felek, kiemelve, hogy az egyezség további célja a Google Cloud vállalati ügyfelei számára lehetővé tenni, hogy Web3 appokat fejlesszenek és indítsanak a Tezos blokkláncán a Google felhős infrastruktúrájának segítségével. Plusz a kiválasztott Tezos startupok részesei lehetnek speciális Google Cloud támogatói programoknak is.

A Tezos (XTZ) a hét folyamán fokozatosan emelkedett. A token nyitó piaci árfolyama 1,0776 dollár volt. Az első öt napban 1,08 és 1,20 dollár közötti tartományban ingadozott. Azonban az ötödik és hatodik nap folyamán a token áttörte az 1,20 dolláros ellenállást, és elérte az 1,30 dolláros határt.

Ahogy az alábbi napi diagramon látható, az XTZ árfolyam éppen az aranykereszt kialakításának küszöbén áll. Az 50 napos MA alulról közelíti a 200 napos MA-t. Ennek megfelelően, ha a két vonal metszi egymást, az XTZ ára akár drasztikusan emelkedhet tovább.

Tezos árfolyam grafikon

Korábban az RSI egyre alacsonyabb csúcsokat ért el, amikor az XTZ árfolyama egyre magasabb árfolyamcsúcsokat produkált. A medvepiaci divergencia azt jelezte kifulladóban van az árfolyam emelkedés. Azonban az árak kisebb süllyedése után az XTZ most ismét magasabb csúcsokat hoz az RSI-vel együtt. Így pedig út nyílik arra, hogy a medve piaci trend újra kialakuljon. Az RSI azonban 65 pontjával már a túlvásárolt régió felé tart. Ha a token eléri a túlvett régiót, a piac korrigálni fogja az árakat előbb utóbb.

A héten összeszedtünk ebben a cikkben 5 olyan érmét, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek 2023-ra nézve.