Boldog 6-ik születésnapot kívánunk Ethereum!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2015. július 30-án jelent meg az Ethereum blokklánc hálózat első verziója, amely “Frontier” néven lépett színre.

Az eltelt hat évben sok mindent átélt az Ethereum, amíg óvodás korba lépett. Túlélt egy majdnem katasztrofális kibertámadást, folyamatos hard forkokon keresztül esett át, közben pedig a piaci kapitalizációja 278 milliárd dollárra nőtt. Ezzel a Bitcoin után a második legnagyobb kriptovaluta lett a világon.

Nagy valószínűséggel ez a hatodik évforduló lesz az utolsó születésnap az Ethereum 1.0 történetében. Ugyanis 2022 első felében megjelenik az Ethereum 2.0, amely egy sokkal gyorsabb, szabadabb és energiafelhasználás szempontjából hatékonyabb hálózat lesz. Az upgrade implementálása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hálózat fenn tudja tartani sikerességét a következő években is.

Tavaly nyáron a DeFi alkalmazások hatalmas sebességgel robbantak be a kriptopiacra, ugyanis lehetővé tették az emberek számára az egyszerű hitelezést, kölcsönzést és kereskedést kriptókban. Mára több mint 60 milliárd dollár értékben van lekötve Ethereum alapú DeFi protokoll. Érdemes visszatekinteni, hogy tavaly ilyenkor ez még csak 4 milliárd dollár volt. Elképesztő növekedést hozott össze tehát a DeFi szegmens egy év alatt.

Ez a hatalmas igény azonban nagy problémákat is okozott a hálózatnak, ugyanis eredetileg az Ethereum blokkláncot 15 tranzakció feldolgozására tervezték egy másodperc alatt. Az okosszerződések folyamatos használata azonban hatalmas terhelést jelent a hálózat számára, aminek következtében az nagyon lelassult, és a tranzakciós díjakat is az egekbe lökte.

Egymillió fölött az 1 ETH-tel rendelkező tárcacímek száma | Rossz helyre ment az ETH tranzakció? Egy izraeli startup megoldja a problémát

Új termékek nőttek ki az Ethereum blokkláncon

Ez azonban nem gátolta meg az NFT termékeket abban, hogy az Ethereum blokkláncon kivirágozzanak. Ebben az évben lendült fel igazán a szegmens, miután három éven keresztül a CryptoKitties megteremtette a NFT termékek sikerének az alapjait. Az NFT értékesítési volumene elérte a 2.5 milliárd dollárt az év első felében, aminek a nagy része az Ethereum blokkláncon keresztül csatornázódott be.

A DAO (Decentralized autonomous organizations) szintén másodvirágzását éli. Ez lehetővé teszi az embereknek, hogy részt vegyenek különféle protokollok, üzleti szervezetek vagy bármilyen más non-profit szervezetek döntéshozatalában a tokenek felhasználásával. Nagyon érdekes, hogy még 2016-ban a legelső DAO, a The DAO majdnem aláásta az Ethereum ambícióit. Ugyanis több mint 12.7 millió Ethert, mai értéken több mint 30 milliárd dollárt gyűjtött, hamarosan viszont súlyos támadás érte őket.

A hackertámadás során több millió Ethert loptak el tőlük. Ennek következménye az lett, hogy a blokklánc két táborra szakadt. Megszületett az Ethereum Classic, amelynek a támadás következményeit kellett elviselni, és maradt az Ethereum, amely ma ünnepli hatodik születésnapját.

A kettő közül az Ethereum fejlődött tovább hatalmas mértékben, és bővítette felhasználói bázisát. Mai árfolyama 2400 dollár, amely hatszor több az egy évvel ezelőttinél.

Az Ethereum 2.0 proof-of-stake implementációja után a blokklánc előtt új kapuk nyílnak ki, és folytathatja világmegváltó tevékenységét.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.