7 milliárd dollárnyi bitcoin ügyfélpénzt birtokol a Coinbase

Egy most megjelent jelentés szerint a Coinbase összesen 966.230 Bitcoint tart hidegtárcákban. Ez a jelenlegi árfolyamon körülbelül 7 milliárd USA dollár értéket jelent. A kriptotőzsde egyre inkább banki funkciókat kezd ellátni, ugyanis egyre növekvő mennyiségben kezel kriptovalutákat betétként.

A Coinbase az egyik legnagyobb BTC birtokos kriptotőzsde a világon

Szinte sokkolóként hat, mikor elolvassuk mennyi Bitcoin felett rendelkezik a Coinbase. A BitUniverse által kiadott jelentés alapján egyértelmű, hogy a Coinbase nagy fölénnyel vezet a többi vállalkozás előtt a kriptovaluta megtakarítások területén.

A tőzsdeóriás által birtokolt 7 milliárd dollárnyi kriptó teljes mértékben a Coinbase megőrzése alatt van. Habár közvetlen hozzáférése a vállalatnak nincs ehhez az eszközökhöz, mert nem a tőzsde birtokolja azokat, azonban a privát kulcsokkal ők rendelkeznek ezekhez tárcákhoz.

A többi kriptotőzsde le van maradva a Coinbase mögött, de még így is tetemes eszköz felett rendelkeznek a hideg tárcáikban. A BitMex körülbelül 265.140 BTC-t őriz (1.94 milliárd USD), a Bitstamp ért fel a dobogó harmadik fokára 229.490 BTC-vel (1.67 milliárd USD). A többi nagy kriptotőzsdének sem kell mindenképpen szégyenkeznie, a sorrend: Bitfinex 146.120 BTC, Kraken 136.780 BTC, Bittrex 131.340 BTC, és Coincheck 35.090 BTC.

Van ennek bármilyen biztonsági kockázata?

Attól függően, hogy milyen szemszögből vizsgáljuk az ügyet, lehet ennek egy olyan szemlélete, hogy ez a valódi decentralizáció teljes hiánya. Egy biztonsági rést kihasználva a tolvajok nagyon könnyen hatalmas mennyiségű eszközhöz férhetnének hozzá, és ez igaz lehet az összes kriptotőzsde esetében. Sokan azon a véleményen vannak, hogy ez is bizonyítja, hogy ezek a tőzsdék már kvázi bankként működnek. Ez pedig komoly problémát jelenthetnek az egész iparágnak.

A tőzsdék közül sokan azonban már elindultak a decentralizáció irányába, tehát a probléma a közeli jövőben megoldódhat. A Binance már idén bejelentette a decentralizált tőzsdéjét. Tervei szerint záros határidőn belül teljes mértékben átalakítja működését erre a decentralizált operációs modellre.

A Coinbase azonban eddig még nem tett semmi elkötelezettséget, hogy decentralizált működési módot vezetne be, ő még folytatni kívánja a jelenlegi működési elvet. Addig, amíg nem történik meg az átmenet a decentralizáció felé, ezek az eszközök egy pár központi jogi személy menedzsmentje alatt maradnak. Ez egyre több kriptoeszközök esetében növekvő és potenciálisan komoly kockázatot jelent.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy most mindenképpen aggódnunk kell a kriptotőzsde hidegtárcákban tárolt kriptóink miatt, azok nincsenek veszélyben. A Coinbase FDIC által biztosított vállalat, és emellett az iparágban a legjobb biztonsági rendszerrel büszkélkedhet.

Azonban ezeknek a számoknak a láttán egy pillanatra meg kell állnunk. A kriptovaluta szféra mindig úgy hirdeti magát, hogy a kriptók által mindenkinek saját bankja lehet. A tények azonban mást mutatnak. A felhasználók ugyanis egyre nagyobb mértékben támaszkodnak ezekre a kriptotőzsdékre, és rájuk bízzák, hogy ezek a cégek tárolják helyettük a nehezen megszerzett kriptóikat. Ez tehát egy teljesen más történetet jelez a fejlődési irányokról.

Így tehát még örök érvényűbb az a múlt évben legendássá vált mondás, mely arra bátorítja a tulajdonosokat, hogy vonják ki bitcoinjaikat a centralizált kriptotőzsdékről.