DeFi kezdőknek: A Donut 4%-os hozamot kínál a kripto újoncoknak

Sok alkalmi kriptofelhasználó hallotta az ígéreteket, miszerint a betétek 5%-os vagy akár 8%-os megtérülést is hozhatnak a decentralizált pénzügy, azaz a DeFi világában. Bár ezek a számok kecsegtetők lehetnek – különösen akkor, amikor a hagyományos “magas hozamú” megtakarítási számlák szánalmas 0,5%-ot fizetnek manapság -, a legtöbb ember gyorsan megtanulja, hogy a DeFi világában való eligazodás bonyolult és félelmetes. Úgyhogy inkább kilépnek.

Ezért érdekes a Donut nevű alkalmazás, amelynek támogatói között szerepelnek a Washington Nationals tulajdonosai is. A tavaly indított app ugyanolyannak tűnik, mint sok más banki vagy befektetési alkalmazás, de a háttérben csatlakozik a DeFi-hez, hogy a felhasználóknak 4%-os – bármikor visszaváltható – megtérülést kínálhassanak a befizetett dollárjuk után.

Donut app

Az Donut alkalmazás átlagembereknek készült

“Olyan embereknek szól, akik azt mondják, hogy ‘tetszik a DeFi ötlete, de csak pár dollárt akarok betenni és néhány dollárral többet akarok visszakapni’.”– nyilatkozta Neel Popat, a Donut vezérigazgatója. “Úgy döntöttünk, hogy a fintech legjobbjait választjuk, és elkészítünk egy DeFi alkalmazást az átlagembereknek.”

Popat kifejtette, hogy a Donut olyan nagy hozamú DeFi platformokba fektet be, mint az Aave és a Yearn, de “elvonja” a DeFi részét úgy, hogy a felhasználók azt érzik, hogy egy közönséges megtakarítási termékbe fektetnek.

Az alkalmazás számos olyan funkciót is kínál, amelyek hasonlóak a többi banki alkalmazás funkcióihoz. Ilyen például az automatizált betétek és egy eszköz, amely kis összegekkel járul hozzá a bankkártya-vásárlások “kerekítéséhez”.

A Donut eddig nagyrészt észrevétlenül működött, és a kriptoközösségnek is elkerülte a figyelmét. A vállalat szerint felhasználói bázisa és kezelt vagyona 40%-kal nőtt azóta, hogy szeptemberben piacra dobta a fix kamatozású megtakarítási termékét. A csapat júniusban kétmillió dolláros finanszírozási kört is lezárt egy maroknyi kiváló befektető részvételével. Köztük volt az Andreessen Horowitz kockázatitőke-társaság és Robert Leshner, a népszerű DeFi szolgáltató, a Compound alapítója.

A stagnáló megtakarítási számlák miatt elégedetlen fogyasztók gondolkodás nélkül befektethetnek a Donut-tal. Még ha a 4% sem olyan magas, mint amit a DeFi más befektetői kereshetnek, ez sokkal jobb, mint a bankok által fizetett infláció alatti szint.

A Donut-ot nem támogatja az FDIC

Viszont van egy „de”, és ez elég jelentős dolog. Nevezetesen, a Donut-ot nem támogatja az FDIC – a szövetségi szabályozó hatóság, amely 250 000 dollárig ad mentőövet, ha a bankod kudarcot vall. Más szavakkal, ha a Donut csődbe megy, akkor nagy esély van arra, hogy a megtakarításaid is örökre eltűnjenek.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad használni. Rengeteg más befektetési termék van még, amelyhez nem tartozik FDIC támogatás. De ez azt jelenti, hogy tisztában kell lenned, hogy miről is szól a DeFi, és ez milyen kockázatokkal jár.

Ami a Donut üzleti modelljét illeti, Popat szerint a társaság a befektetett tőke körülbelül 2%-át keresi a felhasználók után. A Donut célja, hogy 6%-ot érjen el a DeFi piacain, és ennek 4%-át adja át a felhasználóknak. Ez az arány, akárcsak a szokásos bankoknál, változhat.

A Donut nem az egyetlen vállalat, amely magas hozamú lehetőségekkel igyekszik bevonzani a mainstream megtakarítókat. A Coinbase nemrég bejelentette saját 4%-os termékét, amely megköveteli a felhasználóktól, hogy fektessenek be a dollárhoz kötött USDC stabilcoinba. Más kriptoplatformok, mint például a BlockFi, az Eco, a Nexo és a Celsius is magas DeFi-hozamot ígérnek azáltal, hogy az emberek kölcsönadhatják Bitcoinjukat, stabilcoinjaikat és más digitális eszközeiket.

A lényeg az, hogy a Donut és más kriptobefektetési eszközök megkönnyítik a nem technikai kriptofelhasználók számára a DeFi szintű hozamok megszerzését. Ennek egy feltétele van: hajlandónak kell lenni kockáztatni pénzüket olyan platformokon is, amelyek nem garantálják a teljeskörű pénzügyi védelmet.