Elon Musk és a PayPal Maffia sikerei

A PayPal nélkül ma nem lenne Palantir. De a YouTube-ot sem tudnánk nézni, Elon Musk sem repítene minket a SpaceX-szel az űrbe, és Yelp-et sem ismernénk. Bemutatjuk a PayPal Maffia sikereit.

Az 1998-as alapítású fizetési megoldásokat fejlesztő PayPal, egy szilícium-völgyi óriássá fejlődött pár év alatt. Az alapítók között volt Peter Thiel, Max Levchin és Luke Nosek. A céget 2002-ben 1.5 milliárd dollárért vásárolta fel az eBay, és ez egyben beindította a Szilícium-völgy második virágzását. A PayPal Maffia tagjai, ahogy a vállalat kezdeti munkavállalóit nevezik, a szektor legnagyobb tőkebefektetőivé váltak, mások újabb techcégeket alapítottak, sőt valakiből még amerikai nagykövet is lett.

A Palantir egy titokzatos big data cég. A múlt héten lépett tőzsdére, legnagyobb ügyfelei közé tartozik a CIA, az NSA, és egyéb hírszerző szervezetek. Ez a cég is a PayPal Maffia tagjának egy újabb sikertörténete. De rajtuk kívül még további tucat vállalatot tudunk bemutatni, akiknek a gyökerei a PayPal-hoz nyúlnak vissza.

A PayPal Maffia második hulláma

Palantir

Alapítás éve: 2003
Mivel foglalkoznak: A Palantir olyan szoftvereket fejleszt, amely képes az adatok elemzésére és menedzselésére. Ezt a képességet aztán bűnüldöző és hírszerzési tevékenységet folytató szervezetek és vállalatok használják fel, amely által nagy mennyiségű adatban találnak meg fontos mintázatokat, amely fontos információt szolgáltat nekik.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Peter Thiel a Palantir alapítói közé tartozik. Miután az eBay felvásárolta a PayPal-t, ezt a pénzt fektette be a cégbe. A cég tevékenységének az alapötlete onnan jött Thiel számára, hogy nagyon sok problémát okozott nekik a hitelkártya csalások felderítése még a PayPal-os időkben. A Palantir másik alapítója Joe Lonsdale, akik még a PayPal-nél volt pénzügyi gyakornok mikor a Stanfordon tanult.

Peter Thiel
Peter Thiel

Affirm

Alapítás éve: 2013
Mivel foglalkoznak: Az Affirm azonnali hiteltermékeket kínál az online vásárlásokat lebonyolító ügyfeleknek. Tehát most azonnal megvehetik a terméket, de csak később kell kifizetni azt. A cég múlt hónapban egy újabb befektetési körben 500 millió dollárt húzott be.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Az Affirm Max Levchin, az egyik Paypal alapító, munkája. A cég Levchin egyik startup inkubátorából, a HVF-ből indult, és Levchin 2014-ben vette át a CEO szerepkört. A vállalat másik társalapítója Nathan Gettings, aki egyben a Palantir megalkotásában is részt vett.

Levchin
Max Levchin

Glow

Alapítás éve: 2013
Mivel foglalkoznak: A Glow több alkalmazást is fejleszt, amely a data science segítsével képes nyomon követni a női szervezetben lejátszódó azon folyamatokat (ovuláció, kisbaba fejlődése), amelyek a gyermek születésével kapcsolatosak.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: A Glow szintén Levchin HVF inkubátorából indult, és ma Levchin a cég egyik igazgatói posztját is betölti.

YouTube

Alapítás éve: 2005
Mivel foglalkoznak: YouTube egy videómegosztó és streaming platform. 2006 novemberében vásárolta fel a Google őket.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Az alapítók Steve Chen és Chad Hurley PayPal alkalmazottak voltak.

YouTube
Steve Chen és Chad Hurley

SpaceX

Alapítás éve: 2002
Mivel foglalkoznak: A SpaceX célja, hogy az űrutazást olcsóbbá tegyék, és egy nap kolonizálják a Marsot.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: 1999-ben Musk egy online banki vállalatot indított X.com néven. A vállalat 2000-ben összeolvadt a Thiel féle Confinity-vel, és 2001-ben vették fel a PayPal nevet. Musk rövid ideig a PayPal CEO-ja is volt, később őt váltotta a pozícióban Thiel. A PayPal eladásákor Musk egyedül 165 millió dollárt zsebelt be, amiből kezdte meg a SpaceX felépítését.

Elon Musk

Tesla Motors

Alapítás éve: 2003
Mivel foglalkoznak: A Tesla elektromos járműveket, akkumulátorokat és szolárpaneleket gyárt.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Musk a Tesla társalapítója és első befektetője volt. 2008-ban vette át a vezérigazgatói posztot.

Boring Company

Alapítás éve: 2016
Mivel foglalkoznak: The Boring Company földalatti csatornákat épít azzal a céllal, hogy nagy sebességű tranzit rendszereket működtessen benne, és ezzel csökkentse a nagyvárosok forgalmát.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Musk eredetileg a The Boring Company-ről 2013-ben értekezett egy fehérkönyvben, majd három évvel később létre is hozta a céget.

OpenAI és Neuralink

Alapítás éve: 2015 és 2016
Mivel foglalkoznak: Az OpenAI egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóvállalat, a Neuralink célja pedig, hogy számítógépeket ültessenek be az emberi agyba.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Musk azért hozta létre ezeket a cégeket, hogy küzdjön a mesterséges intelligencia okozta veszély ellen.

LinkedIn

Alapítás éve: 2002
Mivel foglalkoznak: A Linkedin egy közösségi platform a vállalatok és munkavállalók részére.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Reid Hoffman igazgatói posztot töltött be a PayPal-nál. A felvásárlás után megalapította a Linkedin-t, sokáig volt a CEO-ja, ma az igazgatóság elnöke.

Reid Hoffman
Reid Hoffman

Yelp

Alapítás éve: 2004
Mivel foglalkoznak: A Yelp egy olyan platform, amely helyi vállalkozásokról (éttermek, fodrászatok, barkácsboltok) kínál beszámolókat és tanácsokat, kihez kell fordulni.

Hogyan kapcsolódik a PayPal-hoz: Jeremy Stoppelman és Russel Simmons a PayPal-nál találkoztak mint munkatársak. Stoppelman az X.com-tól jött, és a technológiáért felelős igazgatói posztot töltötte be, Simmons pedig mérnökként dolgozott ebben a szervezetben. Levchin biztosította a kezdeti befektetést a cég alapításához.

yelp
Jeremy Stoppelman

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük