Európa megelőzte Ázsiát és az USA-t az ICO tokenek értékesítésében

Európa egyre befolyásosabb kriptovaluta központtá kezd válni, ahol egye több eurót csatornáznak kriptopénz és ICO tokenek projektjeibe.

Ebben az évben az európai tokenértékesítés közel jár, hogy meghaladja az Ázsiában és az USA-ban eladottak értékét együttvéve.

A főként blokklánc és decentralizált hálózatokkal foglalkozó kockázati tőkealap, a Fabric Ventures kiadott egy jelentést, amelyben az európai ICO (Érdekel hogyan tudsz ICO tokenekbe fektetni? Olvasd el útmutatónkat!) finanszírozások megnövekedett mértéke mögötti lehetséges okokat vizsgálják.

Főként olyan dolgokat említettek, mint például a pozitív szabályozási környezetek, az elkülönülő uniós gazdaságok az EU-n belül és a növekvő fejlesztői aktivitás.

A jelentés szerint, csak 2018-ban az ICO tokenforrás gyűjtés Európában körülbelül 4,1 milliárd dollár tett ki, amely nagyjából kétszerese az Ázsiában realizált 2,3 milliárdnak, illetve bőven több, mint az USA-ban gyűjtött 2,6 milliárd dollár.

Európa megelőzte Ázsiát és az USA-t az ICO tokenek értékesítésében
ICO forrásgyűjtés földrajzi eloszlása

Kezdik éreztetni hatásukat a kriptobarát szabályozások

Az egyik legjelentősebb ok a 2018-as megnövekedett ICO értékesítés mögött az, hogy az európai szabályozások sokkal enyhébbek és kevésbé korlátozóak, így biztosítják a lehetőséget arra, hogy az EU-s és partnerországok kriptovaluta központokká válhassanak.

Ezzel szemben Ázsiában, és főként Hong Kongban és Szingapúrban, amelyek a kontinens két legjelentősebb kriptavaluta központjai, a kriptovaluták értékpapírként vannak definiálva, és ezáltal sokkal szigorúbb szabályozás alá esnek.

Európa az élen, az USA és Ázsia lemarad

A jelentés különös figyelmet fordít Gibraltárra és Máltára; a két EU-s törpeállam nagyon jelentős, 300 millió dolláros ICO tokenforrást gyűjtöttek.

És bár ezek ugyan már most mint “kripto-országok” híresültek el, még így is jóval a nagyobb államok mögött járnak mikor gyűjtött forrásra kerül sor.

2018-ban csak az Egyesült Királyságban 490 millió dollárt gyűjtöttek, kicsivel elmaradva követve Svájcot az 556 milliójával. Meglepetésre Litvánia is felkerült a listára, az év során eddig 271 millió dollárt gyűjtöttek a helyi vagy az országban regisztrált ICO projekt csapatok.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az európai növekvő ICO gyűjtés annak is a következménye, hogy a projektek szorosan összefonódnak illetve földrajzilag egy helyen koncentrálódnak, kvázi mind ugyanabban a néhány európai városban székel.

“Bár egyre több ország próbál kripto-projekteket csábítani az országhatárain belülre különböző “felhígított” szabályozások kialakításával, de a legtöbb alapító és fejlesztőtehetség Európában marad. London, Zug, Berlin és Tallinn óriási blokklánc tehetségekkel vannak ellátva, így nem is csoda az, hogy rengeteg digitális pénzügy-technológiai startupot vonzanak” írja a jelentés.

Az ICO gyűjtéseket figyelő CoinSchedule szerint, 2018 remek év volt a gyűjtések számára. Az összesen 889 ICO több, mint háromszor annyit gyűjtött, mint 2017-ben. Az viszont már más kérdés, ebből mennyi érte el a minimális forráscélját (soft cap), mert tény, egyre kevesebb projekt akaszt egyre nagyobb összegeket, a többi meg…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.