Hogyan veheti át a Bitcoin az uralmat a mainstream pénzügyi piacok felett

A Bitcoin az elmúlt évtizedben egy “varázslatos internetes pénzből” a Wall Street által elfogadott mainstream pénzügyi eszközzé vált. Egyre több ember, vállalat és ország kezdi használni a technológiát, ami tovább növeli a hálózat volumenét.
Ha ez a növekedés folytatódik, akkor a Bitcoin bekebelezheti a teljes pénzügyi piacot, és globális elszámolási hálózattá válhat minden pénzügyi termék számára. A bányászati technológiák és az olyan skálázási fejlesztések segítségével, mint a Lightning Network (LN), a Bitcoin túlnőheti a globális részvény- és határidős termékek piacát. Megfelelő piaci környezetben pedig akár a devizapiacokat is.

A meglévő pénzügyi piacok Bitcoinban kifejezett értékelése egyfajta skálát mutat ahhoz, amivé a Bitcoinnak nőnie kellene, kezdve a Bitcoin-tőzsdékkel és befejezve a pénzpiacokkal. Bitcoinban árazva a kriptovaluta natív tőzsdei kereskedési volumene az elmúlt 90 napban átlagosan napi 1,2 millió Bitcoinban zárt. Valójában az olyan kriptoszektor szereplők, mint a Coinbase, a Kraken és a Binance most nagyobb volument bonyolítanak, mint a New York-i tőzsde (NYSE).

Ráadásul a Bitcoin blokklánc mostanra 4,5-szer nagyobb, mint a NYSE, és napi szinten 4,4 millió Bitcoin mozgatására képes. A bányászok globális infrastruktúrájának segítségével minden egyes blokkot körülbelül 10 perces időközönként hoznak létre, és írnak jóvá a felhasználók nevében. Ezzel jócskán lekörözik a pénzpiacokat, amelyeknek a szokásos elszámolási ideje T+2 nap, azaz a kereskedési dátumhoz képest plusz 2 munkanap.

Pénzpiacok Bitcoin

A Bitcoin ennél még nagyobb pénzpiacokat is meg tud enni, például a devizapiacokat, amelyek becsült értéke 180 millió Bitcoin. Két korlátja van csak ennek: a Bitcoin ára és a Bitcoin elszámolásra szolgáló technológiai infrastruktúrája.

Milyen technológiai megoldások támogatják a Bitcoin mainstream növekedését?

Először is, a Bitcoin árfolyamának emelkednie kell ahhoz, hogy a pénzpiacok számára olyan mennyiségben álljon rendelkezésre, amelyet a tranzakciók kiegyenlítéshez felhasználhatnak. Bár a közelmúltban brutális árfolyamkorrekció következett be, a Bitcoin hosszú távú árfolyam-pályája viszonylag rövid történetét tekintve továbbra is egyértelműen egészségesnek mondható. Mégis, még hosszú időbe telhet, mire a Bitcoin könnyen megbirkózhat ekkora volumenekkel.

Másodszor, a Lightning Network és a batching (kötegelés) az a két technológiai megoldás, amelyek a Bitcoin nagyobb ambícióit támogathatja. A Strike platform az egyik olyan valós mainstream teszteset, amely az LN-t használja az időszakos átutalások végrehajtásához, miközben bankszámlákat kapcsol össze. Az LN egyelőre csak kisebb átutalások végrehajtására képes, míg a nagyobb átutalásokat az alaprétegen lehetne végrehajtani olyan funkciókkal, mint a kötegelés (batching). A tranzakciók kötegelése a költségeket is csökkentené, az egy fizetési tranzakciókra jutó díjak jelentősen csökkennének. Ez a technológiai fejlesztés a mostani pénzpiacokra épülve segíthetne a jelenlegi pénzügyi rendszer új korszakba való átmenetét.

Batching

Ahogy nő a kötegelt fizetések száma, úgy nő a megtakarítási ráta is.

Természetesen más újszerű technikákra is szükség lenne ahhoz, hogy a Bitcoin hálózaton felül bonyolult pénzügyi eszközöket lehessen elszámolni. Az olyan új kezdeményezések, mint például a Lighting Labs Taro, egy nap ezt is megvalósíthatják.

Ha a pénzpiacok a Bitcoint használnák elszámolási rétegként, miközben kiaknáznák a kötegelésben rejlő lehetőségeket, elméletileg nagyobb pénzösszegeket lehetne gyorsan mozgatni. Mindeközben az ügyfelek számára csökkenne az elszámolási idő és a költségek, tovább bővítve ezzel a Bitcoin felhasználási területét.