Holtan találták a OneCoin kriptocsalás chilei képviselőit

Az elmúlt évek egyik legnagyobb kriptocsalásánák története egyre bonyolultabb. A bolgár Ruja Ignatova által alapított OneCoin két chilei képviselőjét néhány nappal ezelőtt holtan találták a mexikói Mazatlanban.

A La Tercera helyi napilap információi szerint Oscar Brito Ibarra-t és Ignacio Ibarra-t, a OneCoin kripto exit scam két fő promóterét Mexikóban elrabolták és meggyilkolták. A jelentésben azt írják, hogy a két férfi a OneCoin hűséges képviselői voltak, akik egy helyi autóipari vállalatnak reklámozták a OneCoin-t, mint lehetséges fizetőeszközt. A latin-amerikai kiadvány ledöbbentő részletességgel írt Brito és Ibarra halálának körülményeiről. Az előzetes vizsgálatok alapján úgy tudni, hogy megfojtották őket, majd feldarabolták és a maradványokat bőröndökbe és szemetes zsákokba rakták.

Mexikói kartellek végezhettek velük

A La Tercera szerint Oscar Brito Ibarra, chilei állampolgár 2017-ben csatlakozott a OneCoin projekthez. A 2014-ben alapított OneCoin akkor már több újság címlapján szerepelt, mivel számos hatóság ponzinak titulálta. Oscar nem sokkal ezután megismerkedett az argentin Ignacio-val, aki hamarosan betársult az üzletbe, és ő is a OneCoin-t népszerűsítettte. A két férfi azt ígérte a gyanútlan áldozatoknak, hogy ha OneCoin-nal vásárolnak gépkocsit, akkor óriási kedvezményeket kapnak egy helyi autóipari vállalattól. Természetesen a beígért autókat a befektetők sohasem kapták meg. Csak Argentínában 140 embert vertek át 2019 év végéig. Volt olyan, aki 400 ezer dollárt veszített a két csaló miatt. Valószínűleg a helyi kartellek már egy ideje figyelték a szélhámosokat.

2020. június 20-án Brito és Ibarra Mazatlanba, Mexikóba utazott. Az utazás pontos oka továbbra sem világos, bár nyilvánvalóan ez is az üzletükhöz kapcsolódott. A két férfi holttestét néhány nappal ezután találták meg a hatóságok. Az Egyesült Államok Kábítószer Végrehajtási Igazgatóságának jelentésére hivatkozva a La Tercera arra utalt, hogy a gyilkosságot valószínűleg egy olyan helyi bűnszervezet követte el, amely szintén kriptovalutákkal kapcsolatos csalásban és pénzmosásban volt érdekelt.

A OneCoin kriptocsalás az egyik legismertebb ponzi séma a kriptovaluták történetében. Több mind 4 milliárd eurónak kélt lába. A cég alapítója, Ruja Ignatova még 2017-ben eltűnt, kilétéről azóta sem tudni semmit. Testvérét, Konstantin-t még tavaly letartóztatták az Egyesült Államokban.

A OneCoin történetéről itt olvashatsz:

Tovább gyűrűzik a OneCoin átverés: új-zélandi egyház is belekeveredhetett

Felfüggesztették a Onecoin weboldalát a piramisjáték összeomlása után

George Bush fia 300 000 dollárt kapott a OneCoin átverőktől

Kemény 90 évet kaphat a OneCoin átverés társalapítója

Az ír jegybank munkatársai is vallomást tesznek a Onecoin piramis ügyében

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.