Inkább saját stabilcoinon dolgoznak a DeFi platformok – nem bíznak a meglévő megoldásokban?

A héten egy újabb decentralizált pénzügyi platform, a Coin98 jelentette be saját stabilcoinját. A lépés az után érkezett, hogy a hasonló DeFi platformok, mint például a Curve és az Aave is saját stabilcoinon dolgozik, hogy odavonzzák a felhasználókat és felgyorsítsák a növekedést.

A Coin98 decentralizált pénzügyi (DeFi) platform bemutatta saját, dollárhoz kötött, decentralizált stabil érméjét, amelynek célja, hogy a különböző láncok közötti értékmozgatás egyik hatékony módja legyen – jelentette be hétfőn a Coin98 közleményében.

A lépés azért történt, mert a DeFi protokollok közötti verseny egyre inkább felgyorsult. Egyre többen adnak ki saját natív stabilcoinokat, hogy megpróbálják odavonzani a felhasználókat és növelni a likviditást a platformokon. A DeFi nehézsúlyú versenyzői, a Curve és az Aave is állítólag már saját stablecoin projektjeiken dolgoznak.

A stabil érmék a kriptovaluták azon részhalmaza, amelyek stabilan tartják az árfolyamukat egy másik eszközzzel, általában az amerikai dollárral szemben. Fontos hídként szolgálnak a központi bankok által kibocsátott (fiat) valuták és a kriptoeszközök között. A stabilcoinok az elmúlt néhány évben óriási növekedést értek el, jelenleg 152 milliárd dollárt tesznek ki az 1000 milliárd dolláros kriptoeszköz osztályból. A nyár elején azonban óriási veszteséget szenvedett el az egész kriptopénz piac pont egy stabilcoin, a Luna összeomlása miatt.

A Coin98 Dollar, más néven CUSD, hétfőn már meg is kezdte a kereskedést három blokkláncon. Az Ethereum, a BNB Smart Chain és a Solana blokkláncán érhető el az új stabilcoin.

„Hosszú távon a CUSD fokozatosan ki fog terjeszkedni más DeFi ökoszisztémákba a többláncú világban” – áll a Coin98 bejegyzésében.

A CUSD egy teljesen fedezett érme. A mögöttes tartalékot Coin98 USDC-n és Binance USD-n keresztül tartja fenn. A felhasználók USDC vagy BUSD letétbe helyezésével CUSD-t vehetnek és válthatnak be 1:1 arányban. A kezdeti szakaszban a CUSD kínálatát 50 millió dollárban korlátozzák. A CUSD stabilcoin okosszerződési kódját az Inspex, a PeckShield és a SlowMist biztonsági cégek ellenőrizték egy blogbejegyzés szerint.