Jön a Litecoin feleződés – ezért ugrott 40 százalékot az árfolyam?

A közelgő Litecoin feleződés lehet az egyik oka, amiért az árfolyam hatalmasat emelkedett az utóbbi időben. A harmadik felezési esemény azonban még odébb van, nemrég érkezett egy más jellegű bejelentés is. Eközben a bányászati nehézség fontos mérföldkőhöz érkezett.

Míg az utóbbi egy hónapra az FTX-válság nyomta rá a bélyegét és a legtöbb kriptovaluta árfolyama esett (vagy zuhant), az időnként kissé elfelejtődő litecoin (LTC) 40 százalékkal volt képes emelkedni. Ez május közepe, azaz több mint hat hónap óta nem látott szint. A 2021 május 10-i történelmi csúcshoz képest – ami 410,26 dollár volt – viszont még mindig 81 százalékos mínuszban van az érme.

A cápák litecoint vesznek?

Ezzel a litecoin “lecsatlakozott a piacról”, azaz árfolyama elvált a főbb vetélytársaktól. Az 5,6 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mostanáig a 13. helyre hozta fel a kriptovaluták sorában a Coingecko szerint. Ezzel megelőzte például a Solana, a Shiba Inu vagy az OKB (OKX) tokeneket is.

Az első nagyobb árfolyamugrás előtt a “cápák” körében erős felhalmozás volt tapasztalható, amely révén hét hónapos csúcsra emelkedett az általuk tartott LTC-mennyiség. A cápák az ezer és százezer LTC-tokent birtokló címek, ez a csoport több mint 43 millió dollárt halmozott fel az elmúlt két hétben a Santiment neves kriptoanalitikai platform kimutatása szerint.

Itt volt a litecoin alja

Sőt, a bálnák kategóriája – ők azok, akik egymillió és tízmillió LTC közötti darabszámot tartanak – szintén hasonló tendenciát mutatott, 2,7 millióval növelték állományukat. Ez valószínűleg szintén tovább katalizálta a kriptoeszköz árfolyamemelkedését.

A litecoin árfolyama. (Coingecko.com)
A litecoin árfolyama. (Coingecko.com)

Az év elején a Litecoin még 150 dollár közelében forgott. Az ezt követő medvepiaci hangulatban azonban júniusban mintegy 42 dollárig is lezuhant. A nyári fellendülés ellenére a legtöbbször 55 dollár alatt ragadt, mielőtt novemberben kétszer is e szint fölé tört volna ki.

A MoneyGram bejelentése

A Litecoin az első kitörést azután produkálta, hogy a korábbi Ripple-partner és p2p fizetési (fintech) cég, a MoneyGram a hónap elején bejelentette, új szolgáltatást indít a kriptoeszközök megvásárlására, kereskedelmére és tárolására. Mobilalkalmazásában a bitcoint, az ethert és a litecoint p2p (peer-to-peer) kriptovaluta-küldésre is lehet használni.

Közeleg a Litecoin-feleződés

A medvepiactól eltérő ármozgásra mintegy nyolc hónappal a sokat várt feleződési esemény előtt került sor. A “Litecoin halving” 50 százalékkal csökkenti majd az LTC kínálat bővülésének ütemét. Ez lesz a harmadik bányászjutalom-feleződés az érme történetében, és 2023 nyarára tervezhető.

Ezt követően az LTC-bányászoknak a tranzakciók blokkláncon való rögzítéséért fizetett jutalom a jelenlegi 12,5 LTC/blokkról 6,25 LTC/blokkra csökken. (Ezzel csökken az érme kibocsátása, az “infláció”.) Érdemes megjegyezni, hogy a 2015-ös és 2019-es két korábbi Licecoin felezési időpont előtti hónapokban az LTC esésből emelkedésbe váltott – írja a Cryptopotato.

Csúcson a bányászati nehézség

A rendszer hash-rátája is új és új csúcsra érkezett, a Litecoint menedzselő alapítvány posztjai szerint meghaladta a 600 TH/s-t.

Ez azt jelenti, hogy a hálózat biztonságosabb, mint eddig bármikor – tették hozzá.

A litecoin-érmék 84 millió darabos maximális mennyiségéből egyébként már 71,7 milliót bányásztak ki. A rendszer 2011 októberében indult, és 2,5 percenként keletkezik egy blokk. A nehézségi fok is csúcson van, közelít a 20 millióhoz.

Kapcsolódó cikkeink:

Top 5 litecoin pénztárca a legmagasabb biztonsági szinttel

A Binance kriptotőzsde letiltott bizonyos Litecoin tranzakciókat

A Litecoin okosszerződésekkel bővül a Flare Networks által

Partnerségre lépett a litecoin a világ legnagyobb üzletláncával [FRISSÍTVE]

Címlapkép forrása: Pixabay.com