Mik azok a Web3-as böngészők és hogyan működnek?

Tim Berners-Lee, aki korábban a svájci Genfben található CERN (The European Organization for Nuclear Research) munkatársa volt, 1989-ben találta fel a webet. Azóta Berners-Lee aktívan irányítja a webes szabványok fejlesztését, és szorgalmazta a szemantikus web, más néven Web3 létrehozását.
A “Web3” kifejezést a web interakciójának és használatának többféle fejlődési útvonalon történő jellemzésére használják, beleértve a térbeli web létrehozását, a mesterséges intelligencia eszközeinek felhasználását és a tartalmak elérhetővé tételét számos nem böngésző típusú alkalmazáson vagy Web3-as böngészőn keresztül. A Web3-as böngészők a decentralizált alkalmazások (DApp) és a digitális gazdaságok új világába vezeti be a felhasználókat.

Ez a cikk a Web3 alapjait, a Web3-as böngésző legfontosabb jellemzőit, és a Web3-as böngészők működését tárgyalja.

Mi az a Web3-as böngésző?

A Web3-as böngészők segítenek a felhasználóknak a blokklánc technológiára épülő decentralizált alkalmazásokkal való interakcióban. Az olyan Web3-as technológiák, mint az elosztott főkönyvek, a mesterséges intelligencia, és a metaverzum célja a következő generációs internet létrehozása, amely mindenki számára elérhető, és újszerű előnyöket kínál.

A Web3-as böngészők legfontosabb jellemzői a következők:

  • Megváltoztathatatlan ökoszisztéma, azaz bizalom abban, hogy az emberek úgy töltik le a digitális terméket, ahogyan azt az eredeti alkotó elképzelte.
  • Fokozott átláthatóság és biztonság
  • Gyorsabb böngészési teljesítmény
  • Teljes felhasználói anonimitás és teljeskörű bizalom
  • Kriptotárcák integrálása több blokklánccal
  • Teljes kontroll a tartalom felett a decentralizációnak köszönhetően.

Hogyan működik egy Web3-as böngésző?

A DAappok és a digitális gazdaságok világát a Web3 internetböngészők teszik elérhetővé a felhasználók számára. A kriptográfia és a publikus blokkláncok kihasználásával a Web3-as böngésző a felhasználók kezébe adja az irányítást, kiiktatva a folyamatból a centralizált intézményeket. Emellett a fogyasztókat pénzügyileg is jutalmazzák a decentralizált közösségi médiaplatformokon és a Web3-as böngészőkön a tartalmakkal való interakcióért vagy a gondosan kiválasztott hirdetések megtekintéséért.

De hogyan változtatják meg a Web3-as böngészők az online élményt? A Web3 böngészők lehetővé teszik a felhasználók számára a böngészők standard funkcióinak használatát is. Lényegében ezek decentralizált alkalmazások, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megtartsák a privát adataik feletti kontrollt, és megosszák az azokból származó bevételeket. A Chrome egy Web3-as böngésző? Nem, a Chrome egy Web2-es böngésző, ugyanúgy mint a Firefox és a Safari. A felhasználók azonban Web2-es böngészőkkel is elérhetik a Web3-as alkalmazásokat egy olyan Web3 tárca segítségével, mint a MetaMask.

Hogyan kell használni a Web3-as böngészőt?

A Web3-as tárcákat be lehet építeni a hagyományos webböngészőkbe, és így DApp böngészőfunkciókat biztosítanak. Ez lehetővé teszi a decentralizált alkalmazásokhoz való rugalmas hozzáférést más közvetítők alkalmazása nélkül, miközben az eszközök és az adatok teljes tulajdonjoga megmarad a felhasználónál. Ennek köszönhetően a felhasználók anélkül férhetnek hozzá a Web3-as gazdasághoz, hogy bármilyen ügyfélismereti (KYC) vagy pénzmosás elleni (AML) eljáráson keresztül kellene menniük. Ezen túlmenően a kriptoeszközöket a Web3-as tárcák segítségével hatékonyan lehet tárolni és menedzselni is.

A legnépszerűbb Web3-as böngészők

Opera böngésző

Opera Web3-as böngésző

Mind az amatőr kriptokedvelők, mind a blokklánchoz professzionális szinten értő felhasználók zökkenőmentes, privát és biztonságos Web3-as élményt kapnak az Opera Crypto Browserrel. A böngésző olyan egyedi funkciókkal rendelkezik, mint az adathalászat elleni védelem, a biztonságos vágólap, a rosszindulatú címek ellenőrzése és a Wallet Selector, az iparág első több kriptotárcáját kezelő eszköze. Az Ethert, az ERC-20 és ERC-721 tokeneket támogatja a beépített kriptotárca és több blokklánc támogatása is biztosított, köztük az Ethereum Virtual Machine (EVM) kompatibilis láncok, a Bitcoin és a layer-2-es megoldások is. Emellett az Opera nagyon erős partnerhálózattal rendelkezik a kriptoszektorban is, mint a Solana vagy a Polygon fejlesztői közösségek.

Továbbá a felhasználók gyorsan elérhetik a WhatsApp, Telegram, Discord, Twitter és több közösségi alkalmazást az asztali Crypto Browser oldalsávjában, és így mindig kapcsolatban maradhatnak a közösségeikkel. Ezenkívül a felhasználók az integrált Crypto Corner segítségével azonnal hozzáférhetnek a jövőbeni airdropokhoz, iparági frissítésekhez és eseménynaptárakhoz, gas költségekhez, oktató tartalmakhoz és nagyon sok egyéb érdekes tartalomhoz.

Ha szeretnéd használni az Opera Web3 böngészőt, akkor először le kell töltenie az Opera Crypto Browser-t Androidra, Windowsra vagy Macre (az iOS verzió hamarosan megjelenik). Ezután, ha már rendelkezel kriptotárcával, akkor integrálhatod azt, vagy létrehozhatsz egy Opera kriptotárcát a fent említett funkciók kihasználásához.

Puma böngésző

Puma Web3-as böngésző

Jurij Dybszkij ukrán-kanadai fejlesztő 2019. januárjában alapította a Puma Browser-t. A böngésző hozzáférést biztosít az Ethereum Name Service (ENS) és Handshake (HNS) domainekhez és az InterPlanetaryFileSystem (IPFS) rendszerhez. Emellettt zökkenőmentes fizetéseket kínál a tartalomkészítők, alkalmazás- és játékfejlesztők számára a Coil Content Network és az Interledger Protocol segítségével.

A Puma böngésző használatával a webes monetizáció a következőképpen működik:

  • A Coil-tagok havi 5 dolláros díjat fizetnek a felhasználók által létrehozott tartalmakhoz való hozzáférésért.
  • Az érdeklődő felhasználók digitális kriptotárcát hoznak létre, és pénzt keresnek a tartalmaikból. Minden óra, amit egy Coil-tag a felhasználók tartalmának megtekintésével tölt, 0,36 dollárt fizet neki a Coil által.
  • Miközben a Coil-tagok élvezik a felhasználók tartalmát, a Coil pénzt utal a tárcájukba.

Brave

Brave Web3-as böngésző

A Brave egy nyílt forráskódú szoftver, amely adatvédelmi funkciókat kínál egy ingyenesen használható üzleti modellel együtt. Ingyenes videohívások, teljesen önálló keresés, offline lejátszási listák és még személyre szabott hírfolyam is bővíti a felhasználók böngészési élményét. A Brave alapértelmezés szerint tiltja a tracker-eket és az obszcén hirdetéseket minden weboldalon, amelyet a felhasználók felkeresnek. Ezen túlmenően a Brave vadonatúj, NFT galéria funkciója egyszerűsített felületet biztosít a felhasználók számára az NFT-gyűjtemények megtekintéséhez és kezeléséhez.

Emellett a hirdetések megtekintésével passzív jövedelemre lehet szert tenni Basic Attention Token (BAT) formájában. A Brave Web3-as böngésző másik figyelemre méltó jellemzője a beépített IPFS funkció, amely lehetővé teszi a beépített decentralizált fájltárolást, és csökkenti az adatkoncentrációt a fájl mentések világhálón való elosztásával.

Beaker böngésző

A Beaker böngésző lehetővé teszi a peer-to-peer weboldal hostingot, az úgynevezett Hyperdrive-ot privát módban. Csak azok férhetnek hozzá a weboldalhoz, akik rendelkeznek a Hyperdrive-hoz vezető linkkel. A Beaker böngésző a host nélküli alkalmazások létrehozásához új API-kat kínál, miközben továbbra is kompatibilis a web többi részével.

A Beaker egy GitHub-szerű formátumban jeleníti meg a teljes webhely szerkezetét, szemben a legtöbb böngészővel, amely az oldal forráskódját mutatja meg a webhely látogatóinak.

Osiris

Osiris böngésző

A világ első net-neutrális böngészője, az Osiris azt reméli, hogy megszabadítja az embereket a kommercializmus, a cenzúra béklyóitól és az internetbe bekúszó elfogultságtól. Az Osiris azt is állítja, hogy ez egy blokklánc-alapú böngésző, amely alapértelmezésben tilt minden reklámot és trackert, és büszke arra, hogy a reklámpénzek nélkül is önfenntartó.

Az Osiris Armor segítségével a felhasználók konfigurálhatják az adatvédelmi beállításokat, és megtekinthetik a már betiltott reklámok számát. Ezen kívül egy Metawallet nevű multi-tárcát is kínál, amely a böngészőbe beágyazva működik. Több kriptovalutát is támogat, hogy javítsa a Web3-as élményét a blokklánc-felhasználók számára.