Mire készülnek a törökök? El Salvadorral tárgyal Erdogan

Nayib Bukele salvadori elnök a héten Törökországba utazott, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, a beruházások fellendítése érdekében kölcsönös együttműködésről tárgyaljon. Vajon mire készül Törökország? Érintheti lépése valamilyen módon a kriptovaluta szektort?

A két elnök találkozására tegnap, valamint a mai napon kerül sor Ankarában, mely folyamán a salvadori elnök török üzletvezetőkkel is találkozik, valamint virágot helyez el Mustafa Kemal Atatürk „törökök atyja”, a Török Köztársaság alapítójának emlékhelyénél.

El Salvador feltérképezte a török cégek számára a salvadori befektetésekből származó lehetőségeket, különösen az energiaellátás és a turizmus területén, ismertetve a Surf City néven futó tengerparti stratégia előnyeit” – áll a salvadori kormány hivatalos közleményében.

A kritikusok mind a veterán török elnököt, mind pedig a rendkívül ambiciózus salvadori elnököt az elmúlt időszakban azzal vádolták, hogy túlzott hatalomkoncentrációra törekednek, avagy aláássák a hatalmukkal kapcsolatos intézményi ellenőrzéseket, valamint az egyensúly megteremtését. Erdogan mindezek ellenére rendkívül sikeres volt a választásokon, Bukele pedig a közvélemény-kutatások szerint az egyik legnépszerűbb vezető Amerikában.

Ami pedig a kriptovalutákat illeti, köszönhetően a líra gyengeségének és az infláció fojtogatásának, a bitcoin és több kriptó is rendkívül népszerű Törökországban. A szomorú igazság azonban, hogy a szektor iránti megnövekedett érdeklődést Erdogan nem igazán nézi jó szemmel.

További érdekes cikkeink: