Mit tudnak a stabilcoinok, és milyen pozícióval rendelkeznek ma?

A stabilcoinokhoz kötődnek a kriptoiparág legnagyobb vitái, mégis sorra jelennek meg az újabbnál újabb stabilcoinok. Mégis milyen koncepció áll mögöttük, és minek köszönhetik a sikerüket?

A stabilcoin egy olyan kriptovaluta, amelynek az árfolyamának relatív értelemben állandónak kell lennie, és tipikusan egy ország által kibocsátott fiatvalutához, pl. az amerikai dollárhoz van kötve az értéke. A stabilcoinok üzenete is egyértelmű. Lépj be a kriptopiacra egy stabilcoinnal, és ezzel elkerülheted a volatilitást, mint ami a Bitcoint is jellemzi.

Az egyik legismertebb stabilcoin a Tether. A kezdetekben azt állították róla, hogy 100%-ban amerikai dollárral van fedezve, de most már a Tethert kiadó társaság bevallja, hogy a dollár mellett kereskedelmi papírok és más eszközök is állnak fedezetként. Pont ehhez kapcsolódik az egyik legnagyobb vita is, hogy akkor mégis milyen eszközök és milyen arányban állnak fedezetül a Tether mögött.

A Tether mellett nagyon ismert és népszerű stabilcoin még a Circle által kiadott USDC és a decentralizált DAI stabilcoin.
Viszont a stabilcoin háborút manapság két fő versenytárs vívja – a Tether vs. Circle. De egyre több feltörekvő stabilcoin hasít ki egyre nagyobb szeletet a tortájukból

Tether: a koronázatlan stabilcoin király?

A Tether az a kriptoeszköz a teljes kriptoszektorban, amivel a legtöbbet kereskednek. Még a Bitcoinnál is több kereskedést bonyolítanak le vele. Az elmúlt 24 órában a Tetherrel 24 milliárd dollár értékben bonyolítottak le kereskedést, míg a Bitcoinnal 28 milliárd értékben.

A Tether (az anyavállalatot is így hívják) állítása szerint a Tethert (USDT) mint stabilcoint bármikor be lehet váltani amerikai dollárra. Ennek eredményeképpen a Tetherrel lehet más volatilis kriptovalutákat is vásárolni, mivel a stabilcoin megőrzi a befektetők pénzének az értékét.

Pont ebből jön a Tetherrel szembeni legnagyobb kritika és a kérdőjelek sokasága jelenik meg a társaság neve mellett.
Ugyanis pont idén májusban a Tether társaság megosztotta a fedezetének a listáját. Ebből az derült ki, hogy értékének kevesebb mint 3%-át fedezi készpénz, ebből pedig következik, hogy a társaság valójában nagyon kevés dollárral rendelkezik tartalékként.

A Tether jogi képviselője, Stuart Hoegner azzal védekezett, hogy félrevezető lehet, ha csak a készpénzre fókuszálunk.
Hoegner védekezése ellenére a kritikusok legnagyobb félelme, hogyha a Tether befektetők egyszerre szállnának ki a stabilcoinból, akkor a társaság nem tudná készpénzre váltani nekik, mert nagyon kevés a tartalék.

Pont ezek az ellentmondások vezettek egy másik stabilcoin, az USDC megerősödéséhez, amely egyre jobban fenyegeti a Tether status quo pozícióját.

Circle a stabilcoin fedezeti bank?

 

A bostoni székhelyű Circle, amely a kriptoiparág legöregebb vállalatai között tartanak számon, alkotta meg az USD Coin-t (USDC) a Coinbase kriptotőzsdével közösen.

A Circle az idei év legnagyobb húzásait hozta össze. Májusban partnerségre lépett az FTX kriptotőzsdével az USDC támogatásának növelése érdekében. Két hónappal később bejelentették, hogy egy SPAC deal részeként tőzsdére mennek majd. Ebben a hónapban pedig a Circle vezérigazgatója, Jeremy Allaire jelentette be, hogy egy teljes értékű tartalékkal rendelkező bankká szeretnének válni. Ez azzal is jár, hogy a társaságnak ez miatt rengetek szabályozásnak kell majd megfelelnie. Viszont ha a Circle végigviszi ezt a folyamatot, akkor hatalmas lépést tesz afelé, hogy letaszítsa a Tethert a trónról.

De sajnos a Tetherhez hasonlóan a Circle-t sem kerülték el az ellentmondások.

A Tetherhez hasonlóan a Circle is kiadott egy jelentést, amely alapján kiderült, hogy az USDC mögött sem áll teljes mértékben fedezetként készpénz, hanem államkötvények és kereskedelmi részvények is vannak a tartalékok között. Ez rögtön megkérdőjelezi az USDC-t mint stabilcoin legitimitását.

Vannak tehát még kérdőjelek és ellentmondások a két legnagyobb stabilcoin mögött, nézzük meg tehát hogy közben mit csinálnak a versenytársak.

Paxos: A Paypal mögött is álló társaság

Pax stabilcoin

A Paxos stabilcoinja a PAX, azaz Pax dollár, amely egy ERC20 token. A társaság azt állítja róla, hogy teljes mértékben amerikai dollár fedezet áll mögötte.

A Paxos a stabilcoin mellett a Paypal kriptotörekvései mögött álló társaságként is ismert, mert ők biztosítják az infrastruktúrát a PayPal-nak. Tehát a Paxos felel teljes mértékben a PayPal platformján bonyolított kriptotranzakciók működéséért.

Az idei évben a Paxos is új erőre kapott. A társaság áprilisban jelentette be, hogy egy D szériájú befektetési körben 300 millió dollárnyi tőkét vont be. Ezzel a társaság értékelése már meghaladja a 2.4 milliárd dollárt.

Közben a Paxos megszerezte az USA-ban a banki licenszet a bankokat felügyelő Office of the Comptroller of the Currency (OCC) szabályozótól.

Habár nem a Paxos az első kriptotársaság, amely megszerezte a licenszet, a társaság legitimitását mégis nagyban növelte, és ez egy erős megkülönböztető jegyet jelent nekik a versenytársakkal szemben.

De mint mindenhol, itt is vannak fekete foltok.

A CoinMetrics által kiadott jelentés szerint a stabilcoinhoz sok illegális tevékenység tartozik. A jelentés kiemelte, hogy a PAX kereskedési volumen 40%-a egy feltehetőleg ponzi játszámához kötődik.

Közben a társaság partnerségre lépett a Binance kriptotőzsdével is, és közösen elindították a tőzsdén a BUSD stabilcoint.
Habár a BUSD is az amerikai dollárhoz van kötve, ez az árfolyamban nem mindig jelenik meg, mert az árfolyama a megjelenése óta 0.90 USD és 1.15 USD tartományban mozog.

Filecoin és az ösztönzői

Filecoin

A Filecoin nem olyan régen indította el a saját stabilcoinját oneFIL néven.

A oneFIL használatával a Filecoin tárhelyet vásárlók és szolgáltatók rengetek kedvezményhez és ösztönzőhöz jutnak a Filecoin ökoszisztémában belül.

A tokenjük missziója, hogy megvalósítsák Satoshi Nakamoto eredeti misszióját, és egy peer to peer elektronikus pénzrendszert hozzanak létre. Röviden összefoglalva tehát, a oneFil stabilcoint arra tervezték, hogy csereeszköz legyen mint a többi stabilcoin, de egyben egy egyedi csereeszköz szerepét is betöltse a Filecoin közösségen belül. Ezzel tehát egy olyan eszközt akarnak megvalósítani, ami mindent tud, DeFi tranzakcióként lehessen fizetni a hardver és tárhely szolgáltatásokért is.

A Facebook Libra Diem

Facebook stabilcoin

A Facebook rögös útja a saját kriptovaluta megvalósításáig akadályokkal és nagyon sok kanyarral van kikövezve.
2019. októberében az eBay, Mastercard, Stripe és Visa kiszálltak a Facebook által vezetett Libra Szövetségből, miután az amerikai szabályozók erős nem tetszésüket fejezték ki a projekttel kapcsolatban.

2020. decemberében a Libra Szövetség bejelentette, hogy átkeresztelték a kriptovalutájukat Diem névre, de akkor még nem volt stabilcoin. Egy hónappal később elindult a Diem testnet 50 millió tranzakcióval. Viszont a tranzakciók feldolgozási sebessége jóval elmaradt az olyan versenytársaktól is mint a Bitcoin és Ethereum.

Idén márciusban, Kevin Weil, Facebook igazgató, aki a Diem projektet is vezette, elhagyta a társaságot. Két hónappal később pedig a Facebook bejelentette, hogy egy globális kriptovaluta helyett egy US stabilcoint fognak elindítani még a 2019-es nyári terveknek megfelelően. Ennek hatására a társaság székhelye is átkerült Svájcból az USA-ba.

Habár nagyon kacifántos a történet, mégis úgy tűnik, hogy a Facebook egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elindítsa saját stabilcoinját. Pont ebben a hónapban jelentették be, hogy a társaság kriptotárcája Novi néven készen áll az indulásra és megjelenésre a piacon.

Mi vár a stabilcoinokra?

A Tether és a Circle egyelőre még dominálják a stabilcoinok piacát a kriptoszférán belül. De a többi projekt is bebizonyította már, hogy nagyon erősen jönnek fel rájuk, és minden szinten képesek a keresletet kielégíteni.

Közben zajlanak a történések a világban. Salvadorban hivatalos fizetőeszközként fogadták el a Bitcoint, és már bárki fizethet vele a sarki kisboltban is. Közben sajtóhírekből kiszivárgott, hogy az ország elnöke Nayib Bukele kormánya azon is dolgozik, hogy bevezessenek egy stabilcoint, amivel tovább szeretnék erősíteni a kriptovaluták szerepét az ország pénzügyi rendszerének a működésében. Kormányzati szintű dokumentumok alapján az ország nemzeti valutájának a digitális verziójának a megvalósításán dolgoznak.

Ha igazak a hírek, akkor hamarosan egy újabb stabilcoin jelenik meg az ökoszisztémában, és ez mögött most majd egy teljes nemzet pénzügyi infrastruktúrája áll majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.