Nagy bukás előtt áll a bitcoin?

Két hihetetlenül pozitív hír után is 40 ezer dollár alatt toporog a bitcoin árfolyam. Hiába jönnek a bitcoin alapú nyugdíj alapok és a kripto fedezetű kölcsönök a bankoknál, a kriptopiac nem tud magára találni.

Itt a medve piac alja? Vagy mehet még lejjebb is a bitcoin?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Bitcoin fedezetű kölcsönt kínál a Goldman Sachs. A Goldman bankárai elárulták, hogy a multinacionális befektetési bank történetében először adott kölcsön pénzt egy hitelfelvevő tulajdonában lévő bitcoin (BTC) fedezet ellenében. A forrás hozzáteszi, az ügylet különösen érdekes a szerkezete és a 24 órás kockázatkezelése miatt. A kölcsön lehetővé teszi egy bitcoin tulajdonos számára, hogy fiatpénz alapú, mint amilyen az amerikai dollár is, hitelt vegyen fel, mialatt fedezetként BTC-t helyez letétbe. Az ilyen típusú hitelek kifejezetten kockázatosak a BTC árfolyam volatilitása miatt: ha a bitcoin ára túlságosan leesik, a hitelfelvevőnek növelnie kell a fedezetét, különben az likvidálásra kerül.

A Fidelity Investments befektetési alapja mostantól lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy nyugdíjmegtakarítási portfóliójukhoz bitcoint adhassanak. A Fidelity az Egyesült Államokban több, mint 20 millió ember nyugdíjmegtakarításait kezeli. Egyben az első számú nyugdíjpénztári alapnak tekinthető. A befektetési alap egyik vezetője szerint azért döntöttek a bitcoin lehetősége mellett, mert egyre több ügyfelük részéről merült fel erre vonatkozóan igény. A bejelentés alapján az ügyfelek még az idei év során valamikor később már a nyugdíjalap-hozzájárulásukat bitcoinba is tehetik a cégnél.

A bitcoin árfolyama egyelőre stabilabb, mint a részvényeké

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao legutóbbi nyilatkozatában elmondta, szerinte sok technológiai óriásvállalat részvényei – köztük a Tesla és az Apple értékpapírjai – jóval volatilisebbek, mint a bitcoin. Ha megnézzük az adatokat, a bitcoin stabilabb, mint a Tesla, és stabilabb, mint az Apple.”

CZ megállapításai a hét végére ismét aktuálissá váltak. Az Amazon részvényeseit is utolérte a hirtelen halál. A várakozásoktól elmaradt bevételek az AMZN elmúlt 8 év legnagyobb napközbeni veszteségét eredményezte. Az S&P 500 1%-ot, míg a Nasdaq 100 0,9%-ot esett a hét végére.

A Bitcoin pénteken követte a Wall Street mozgását, de közel sem esett annyit az árfolyam, mint az Amazoné.

Annak ellenére, hogy az amerikai dollár könyörtelen bikafutása alábbhagyott, a Bitcoin alig mutatott erősödési jeleket. Egyelőre megingathatatlanul 40 000 dollár alatt mozog az árfolyam.

A hetek óta tartó lefelé csorgást a hét eleji kisebb felívelés sem tudta megállítani. Elon Musk Twitter felvásárlása pozitív irányba lökte ugyan az árfolyamot, azonban a befektetők szinte napon belül profitot realizáltak. A 38 ezer dolláros mélypont után ugyan megindult felfelé az árfolyam, az RSI azonban nem mutat jelentős növekményt még.

Az RSI-nek egy magasabb mélypontot kellene hoznia

Az RSI-nek egy magasabb mélypontot kell hoznia annak érdekében, hogy a piac számára elegendő üzemanyagot biztosítson a rövid időn belüli kitöréshez. Ha ez elmarad, akkor továbbra sem beszélhetünk trendfordulóról. Sőt.

Nagy bukás előtt áll a bitcoin?

A Bitcoin egy ritka árfolyam jelenséggel néz szembe, amely a múltban 50%-os árcsökkenést eredményezett egyes elemzők szerint.

A Bitcoin egy ritka árfolyam jelenséggel néz szembe

Története során mindössze harmadszor fordul elő most, hogy a Bitcoin 20 és 50 hetes mozgóátlaga (WMA) egyaránt lefelé kezdett esni.

Bár ez ránézésre ártalmatlannak tűnhet, az első két esemény során – 2014 végén és 2018 végén – a BTC/USD több mint 50%-ot vesztett értékéből.

Mindkettő hasonló pontokon jelentkezett a Bitcoin négyéves felezési ciklusa alatt, és bár kissé megelőzte az esemény a korábbi időpontokat, mostanra majdnem ennyi idő telt el a 2018-as zuhanás óta.

Március közepén a 20-WMA már keresztezte az 50-WMA-t, amit az elemzők egymás között csak „halálkeresztnek” neveznek. A jelenség a neve ellenére nem mindig járt jelentős veszteséggel. Sok pozitívummal azonban nem kecsegtet, főleg, hogy a mozgóátlagok továbbra is lefelé haladnak.

Bálnák szerint már eljött a medve piac alja

A Whalemap on-chain elemző platform adatai azt mutatták, hogy a vásárlási magatartás jelenleg a 2018 végi medvepiaci mélypontot tükrözi.

Az 1000 és 10 000 BTC közötti egyenleggel rendelkező bálnák a BTC olyan mértékű felhalmozását mutatják, mint amikor a BTC/USD 2018 decemberében elérte a 3100 dollárt. A mennyiségek még a 2020 márciusában bekövetkezett 3600 dolláros összeomlást is felülmúlják.

Ezekben a tárcákban 40–400 millió dollárnyi bitcoin van. 2018-ban ez még “csak” 4–40 millió dollár volt. Ráadásul ezek nem intézményekhez tartoznak, ők magánbefektetők.

És valóban zajlik a felhalmozás nagy ütemben. A világ harmadik legnagyobb bitcoin bálnája a múlt héten több mint 117 millió dollárért vásárolt a kriptovalutából, ezen a héten pedig újabb 71 millió dollárért vett BTC-t. A BitInfoCharts szerint a bálna az elmúlt hét napban hatalmas mennyiségű bitcoint, összesen 1800 BTC-t vásárolt. Ez az akkori árfolyammal számolva 71 millió dollárt jelent.

Altcoin hírek

A Telegram felhasználók most már kriptot is küldhetnek az appon belül. A The Open Network (Nyílt Hálózat) azaz TON, egy teljesen decentralizált, egyes rétegű blokklánc, amelyet a Telegram hozott létre. A célja az volt, hogy sok milliárd felhasználót tudjon bevonni a blokkláncok világába, köszönhetően a gyorsaságának, könnyű használhatóságának és olcsóságának. A hálózat a héten jelentette be, hogy egy olyan botot adnak az apphoz, amely lehetővé teszi, hogy a Telegram több mint 550 millió felhasználója kriptovalutát küldhessen más felhasználóknak chaten keresztül. Az úgynevezett “tárcabot” bevezetésének első fázisában a felhasználók egyelőre csak toncoinokat küldhetnek egymásnak.

Megnőtt az altcoinok iránti érdeklődés az ethereum kiáramlása miatt. Az elmúlt három hetet figyelembe véve az ethereum kiáramlásának értéke megközelítette a 17 millió dollárt. Nemcsak az ETH esetében történt jelentős csökkenés. A piacot tekintve a heti kiáramlás értéke 7,2 millió dollár, három hét alatt összesen 219 millió dollárnyi kriptovaluta áramlott ki. Az olyan altcoinok, mint az Algorand, Solana, Terra és az Avalanche egyre nagyobb érdeklődésnek örvendhet, mivel az említett eszközökbe együttesen 3,5 millió dollár áramlott be.

Dogecoin kitörés előtt

De mind közül talán a Dogecoin körüli felhajtás okozhat még igazi meglepetéseket idén. Több piaci katalizátor azt mutatja, hogy a Dogecoin (DOGE) legalább 50%-kal emelkedhet 2022 harmadik negyedévének végére.

A Dogecoin 2021 májusa óta lefelé mutató ék alakzatot mutat a hosszútávú grafikonokon.

Csökkenő ékek akkor jelennek meg, amikor a trend csökken egy két csökkenő, konvergáló trendvonal által meghatározott tartományon belül. Előfordulásuk egybeesik a kereskedési volumen csökkenésével, ami arra utal, hogy a szűkülő ársáv miatt lassul a kereskedési aktivitás.

A felfelé irányuló ék áttörése a kereskedési volumen növekedésével párosulva az eszköz kitörését jelzi. A technikai elemzés szabálya szerint egy leeső ékkitörés akár a szerkezet felső és alsó trendvonala közötti maximális távolsággal is felfelé tolhatja az árat.

A klasszikus elmélet Dogecoinra történő alkalmazása azt sugallja, hogy az árfolyam 0,40 dollár fölé emelkedne, ha a kitörés a 0,14 dolláros szint közelében történik.

A klasszikus elmélet Dogecoinra történő alkalmazása

Ráadásul a héten a Twitter bejelentette, hogy elfogadta Elon Musk ajánlatát a közösségi média platform megvásárlására. A Dogecoin ára durván pozitívan reagált. Sokan ugyanis úgy vélik Musk a DOGE-t a Twitter előfizetési szolgáltatásainak egyik hivatalos fizetési médiumaként integrálja majd a jövőben.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. Horváth Örs Apor, etikus hacker, az OR Security alapítója, aki arról mesél hogyan lesz valakiből hacker, hogyan vált belőle gyakorlatilag a kibertér kidobófiúja, és mikor fordult vele nagyot a világ, amikoris a sötét oldalról a napos oldalra került, és etikus hacker vált belőle.