Paul Krugman: a bitcoinnak több haszna van mint az aranynak

A pillanatnyilag Las Vegasban zajló ChainXchange blokklánc konferencián Paul Krugman a Nobel-díjas közgazdász és ádáz bitcoin szkeptikus meglepően lágy hangot ütött meg a bitcoin jövőjével kapcsolatban.

Egy panel beszélgetést megelőzően Krugman egy kiselőadást tartott a pénz történetéről és fejlődéséről amelynek végkövetkeztetése a bitcoinnal való kapcsolatuk volt. Nem kell félteni Krugmant, nem tért meg mint Jamie Dimon az álmában (se), továbbra is egyike a leghangosabb bitcoin trolloknak, de prezentációjában volt pár nagyon ígéretes mondat a kriptovaluta forradalom elindítójáról.

Krugman a beszédét és kritikáját egy mosom a kezemmel kezdte miszerint “Bitcoin az egyetlen, amit csak félig ért.” Miután beavatta közgazdászokból, kriptopénz hívőkből, devekből stb. álló publikumot a pénz alapjaiba és a társadalom fejlődésébe évezredeket átívelve, Krugman a bitcoinhoz szükséges óriási energiát az aranybányászatéhoz hasonlította. Félig viccesen megjegyezte a bitcoin tulajdonképpen visszarepít minket pár száz évet a múltba.

Az előadása során igyekezett végig egy kritikus szerepet felvenni a kriptovalutákkal szemben, de volt pár elszólása, ami figyelemreméltó egy ilyen keményvonalas régi iskolástól. Krugman  leszögezte, nem szeretné keverni a blokkláncokat ( amihez elmondása szerint fikarcnyit se konyít és agnosztikus irányába) vagy az altcoinokat a bitcoinnal. A legfőbb baja a bitcoinnal a a fizetőeszközbéli karakterisztikájával van, de extra konstruktív véleménye nincs bitcoinról vagy az altcoinokról és mint hasznossági eszközökre tekint rájuk.

A szóló performanszát követő panel beszélgetés során a téma Krugman, Tom Lee (Fundstrat) és Cory Johnson Ripple-pribék és ex-Bloomberg riporter között a felek kriptopénz szkeptikussága (vagy támogatása) körül zajlott. Mikor a trialógus az arany versus bitcoin kérdésre terelődött, a közgazdász elejtett egy nagyon is meglepő kommentet:

Az arany halott… A bitcoinnak több haszna van mint az aranynak. Van rá esély, hogy a bitcoin értékes lesz a jövőben.”

Krugman a bitcoint a 100 dolláros bankjeggyel is összehasonlította mondván, a 100 dollárosoknak csökken az elfogadottsága. A kormány elfogadja mint adó, ami szerinte segít az értéke megőrzésében, de a való gazdaságban egyre kevesebb kereskedőnél vagy üzletben fizethetsz vele. Tengerentúli drogbáróknak, véli Krugman, a bitcoin használata könnyebb mint kitömött pénzeszsákokat rejtegetni a pincében.

Amikor megkérdezték mit változtatna meg a kriptovalutákon azt felelte, “Ha a tranzakciós költségek ésszerűek lennének, az azonnal neutralizálná legfőbb ellenérvemet ellenük.”

Amit a bitcoin közösségben már mindenki sejt és senki se árult el Paul Krugman Nobel-díjas közgazdásznak, a blokklánc 3.0 fókuszpontja pontosan a méretezhetőség kialakításán van részben a tranzakciós és egyéb díjak redukálása révén. Akár a bitcoin Lightning hálózaton keresztül, akár altcoinok révén a masszív skálázhatóság megteremtése a küszöbön van.

(Forrás: nulltx.com)

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük