A pénz szaga: JPMorgan ügyfelei között a Coinbase és Gemini tőzsdék

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Friss jelentések szerint a JPMorgan amerikai befektetési bank már kriptotőzsdéket is az ügyféllistáján jegyez. Nagyot fordult a kocka 2017 óta, mikor a kriptókat és a komplett szektort csalásnak titulálta az ügyvezető, Jamie Dimon.

A Wall Street Journal cikke szerint az első kriptovaluta profilú kliensei a JPMorgan-nak a Coinbase és Gemini, állítja a hírszolgáltató “ügyben járatos személyekre” hivatkozva.

A két vezető tőzsde számláját a banknál a múlt hónapban hagyták jóvá és már tranzakciók lebonyolítását is lehetővé tették, áll a cikkben. A Coinbase és a Gemini nem kommentálta egyetlen portálnak se a kiszivárgott hírt, de az még kiderült, hogy a JPMorgan készpénzkezelési szolgáltatásokat nyújt a kriptotőzsdék számára a dolláralapú tranzakciók kezelése mellett. Elektronikus átutalásokat, letétkezelést és készpénzfelvételt szintúgy biztosítani fog az Automatizált Klíringház (ACH) hálózaton keresztül.

A bankok eddig inkább arról voltak ismertek, hogy ha tehetik, kerülik a kriptovaluta vállalkozásokkal történő együttműködést, szóval a tegnapi hír jelentős fejlemény a kriptopénz szektor számára.

A Barclays például múlt évben függesztette fel banki szolgáltatások biztosítását a Coinbase-nek, és hasonlóképpen cudar a helyzet a magyar kereskedelmi bankok körében, többségük hallani sem akar a kriptovaluta vállalkozások számlanyitásáról.

“Véleményem szerint ez elég jelentős hír”nyilatkozta egy bankár (ki is pontosan?) a The Block-nak. “A banki és ACH utalások feldolgozásával kapcsolatos díjakban kevés az üzlet, inkább arra számítanék, hogy a JPM-nek más kapcsolódó előnyei is származnak a kapcsolt banki szolgáltatásokból, további együttműködés lehetősége a két tőzsdével, potenciális jövőbeli IPO levezénylése vagy más hasonló szempont, mint például a JPM coin elfogadása platformjaikon.”

A bitcoin felezés előtt Paul Tudor Jones legendás alapkezelő-befektető jelentette be, hogy nyit a kriptovaluta határidős befektetések felé, most pedig a JPMorgan küldött egy hiperpozitív jelet ezzel még tovább emelve a szektor kredibilitását.

Jamie Dimon: mégse csalás a bitcoin?

A JPMorgan ügyvezetője, Jamie Dimon a bitcoin és a kriptovaluták Nouriel Roubini szintű kritikusa többször is csalásnak titulálva a legnagyobb piaci értékű kriptót.

Mindezek ellenére a kenyéradó bankja nem rest kísérletezni a bitcoin open source blokklánc technológiájával: a bank egy olyan blokklánc-alapú fizetési hálózatot működtet, az úgynevezett Bankközi Információs Hálózatot, amely lehetővé teszi a tag bankok számára a nemzetközi fizetésekkel kapcsolatos információk cseréjét. A hálózat tagja például a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada and Australia, valamint a New-Zealand (ANZ) Banking Group.

Ezen kívül a tokenfejlesztés területén is aktív, saját kriptója, a JPM Coin azonnali utalást tesz lehetővé az intézményi fiókok között.

ingyenbitcoin lastbit

Balaxi

Balaxi 2013 óta követi szoros figyelemmel a Bitcoin és kriptovaluta ökoszisztéma fejlődését. A BitcoinBazis.hu kriptovaluta piaci szak- és média portált 2016-ban alapította többedmagával. Az oldal azóta Magyarország vezető, elsősorban digitális pénzügyi eszközökkel, bitcoinnal, decentralizációval és technológia témákkal foglalkozó portállá nőtte ki magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.