A pénzügyi tanácsadók portfóliójában is ott van már a kriptovaluta

A kriptovaluták még messze van attól, hogy tömeges elfogadásról beszéljünk. Azonban egyre több bankban a pénzügyi tanácsadók a kriptovaluta, mint eszközosztály, piacérettsége és a 2019-es kedvező hozamok miatt tervezi a befektetési portfóliójába allokálni.

A Bitwise Asset Management, egy kriptovaluta befektetési vállalat, nemrégen készített egy új felmérést, ahol több mint 400 pénzügyi tanácsadót kérdezett meg a kriptovalutákról. A felmérés többek között azt állapította meg, hogy a megkérdezett pénzügyi tanácsadók 13%-a fogja beilleszteni a kriptókat a befektetési portfólióba 2020-ban, szemben a tavalyi 6%-os értékkel.
Ennek pedig a legfőbb oka: a kriptovaluták kiváló hozama. A felmérésben résztvevők 54%-a jelölte meg ezt okként, amiért beteszik a digitális valutát a portfólióba. Ez tavaly még csak 47% volt.

A hozam jellegét és nagyságát nehéz lenne ignorálni,” mondta Matt Hougan, Bitwise ügyvezető igazgatója. “Nehéz találni bármilyen más eszközt most a részvény- és kötvénypiacon, amely magasabb hozammal kecsegtetne.

Ha visszatekintünk 2017-re, akkor a világ nem tudott betelni a kriptovalutákkal. Ahogy a bitcoin árfolyama napról-napra feljebb kúszott, a téma mindenhol előjött a golfpályáktól kezdve a gyári munkásokig.

Ahogy egyre több legenda született a hihetetlen meggazdagodásokról, úgy lépkedett feljebb a Bitcoin ára egészen 20 000 USA dollárig. A szabályozók is ekkor figyeltek fel a kriptovalutákra, de ekkor jelentek meg először a borús felhők is. A sok kezdeti érmekibocsátásból (ICO) néhány átverés lett, és sok befektető vesztett azon, hogy soha végen nem érő árfolyam emelkedésre játszottak. A bitcoinra és más kriptovalutákra esett a választás, amikor a befektetők a részvények és kötvények mellett más kitettséget is kerestek.

pénzügyi tanácsadók

Hogyan alakult 2019 a pénzügyi tanácsadók körében?

2019-ben aztán minden megváltozott, az árfolyam újra növekedni kezdett köszönhetően annak, hogy a Fidelity Investments és a CME belépett a piacra. Ez beigazolást hozott az eszközosztályok tekintetében, és az árfolyamot még feljebb lökte. A Bitcoin árfolyama aztán év végére 90%-kal volt feljebb év elejéhez képest, és az idei évet is emelkedéssel kezdte. Ezek a pozitív fejlemények nem kerülték el a pénzügyi tanácsadók figyelmét sem, és ők is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a kriptovaluták iránt.

De akkor hogyan vásárolnak be a pénzügyi tanácsadók kriptovalutákból, ha egyenlőre nem létezik a digitális valuták ETF piaca? Hougan elmondása alapján vannak, akik még csak tanácsadói szerepkörben segítik az ügyfeleiket, és megmutatják nekik, hogyan tudnak biztonságosan és ellenőrzött keretek között kriptót venni. Mások befektetnek olyan piaci alapokba, mint a Grayscale Bitcoin Trust, amivel tőzsdén kívül lehet kereskedni. Vannak olyanok is, akik részesedést vesznek privát alapokban, amelyek hozzáférést biztosítanak  kriptovalutákhoz, ilyen például a Bitwise 10 Large Cap Crypto Index.

A pénzügyi tanácsadók optimista jövőképet rajzolnak fel a kriptovalutáknak. A felmérésben résztvevők 64%-a várja a bitcoin árfolyamának további növekedését a következő öt évben. Ez 55%-kal több mint tavaly ilyenkor. A 34%-uk szerint pedig az árfolyam megduplázódik 2024-ig.

A kriptók továbbra is ott lesznek a tanácsadók fejében, amikor új és korrelálatlan forrásokat keresnek a hozamok növeléséhez,” fejtette ki Tom Lydon, az ETF Trends alapítója és igazgatója egy sajtóközleményben, ami a felmérésre reagált. “A felmérés eredményei egyértelműen jelzik a kriptók iránti növekvő érdeklődést a pénzügyi tanácsadók és az ügyfelek oldaláról is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.