Tényleg olyan rosszul teljesített a bitcoin az elmúlt egy évben?

Az elmúlt héten a teljes kriptovaluta piac mintegy 30 milliárd dollárt veszített az értékéből. A legtöbb akció tegnap zajlott, ami némileg várható is volt. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala ugyanis csütörtökön publikálta a fogyasztói árindex számokat.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Google lehetővé teszi bizonyos vevői számára, hogy felhőszolgáltatásokért a Coinbase segítségével kriptovalutával fizessenek majd a jövő évtől kezdődően. Az alku keretében a Coinbase az adatokat kezelő applikációit az eddigi Amazon Web Services felhőszolgáltatótól a Google-höz viszi át. A Google kezdetben csak ügyfélkörének egy kis részéből fogad el kriptofizetést, ami a Coinbase Commerce szolgáltatás integrációjának segítségével lesz elérhető. De később többen csatlakozhatnak majd.

Oroszországban március 9-e óta korlátozások vannak érvényben a készpénzfelvételre vonatkozóan. A központi bank megakadályozta, hogy az oroszok több mint 10 000 dollárt vagy ennek megfelelő összeget vegyenek fel euróban. Sok orosznak van “befagyasztott” pénze a bankszámláján, emellett a helyzetet súlyosbítja az is, hogy a készpénz dollárban és euróban történő behozatala Oroszországba tilos. Ezért az oroszok most már az utcán cserélik a kriptovalutáikat fiat pénzre, még akkor is, ha ez rendkívül kockázatos.

Új tulajdonosa van a Huobi tőzsdének

A Huobi Global kriptotőzsde, az ázsiai piacok egyik legnagyobb token kereskedési platformja a múlt héten jelentette be, hogy megállapodott a hongkongi székhelyű befektetési társaság, az About Capital Management M&A menedzsmentjével arról, hogy a befektetési társaság felvásárolja őket. A hivatalos bejelentésre a hónapok óta tartó spekulációk és pletykák után került sor. Ezek szerint az alapító Leon Li vevőt keresett a Huobi közel 60%-os részesedésére, és legalább 1 milliárd dollárt kért érte.

Justin Sun – a Tron Network alapítója – elárulta, hogy ő az egyik legnagyobb Huobi Token tulajdonos. Azt mondta, hogy több tízmilliója van belőle. Néhány nappal ezelőtt a Huobi kriptotőzsde elindított egy Globális Tanácsadó Testületet. A testületbe az iparág prominens neveit hívta meg tanácsadóként. Az egyik ilyen személy pedig nem más, mint maga Justin Sun volt. Sun elmondta, hogy nagy megtiszteltetést jelent számára, hogy tagja lehet a szervezetnek, és segítheti majd annak jövőbeni fejlődését.

A bejelentés hírére a Huobi token árfolyama 12%-ot erősödött. Azonban elképzelhető, hogy ezzel már túlvetté vált az érme, a hosszútávú trend ugyanis továbbra is lefelé mutat.

Ismét inflációs hírre mozdult meg a bitcoin árfolyama

A Bitcoin a hét nagy részét szép lassú kivérzéssel töltötte. A kriptovaluta egyáltalán nem mutatta az erősödés jeleit, csak több kisebb-nagyobb fájdalmas esést, ami néhány alkalommal 19 000 dollár alá vitte az árfolyamot.

néhány alkalommal 19 000 dollár alá került az árfolyamot

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala tegnap tette közzé a szeptemberi fogyasztói árindex számait. Ez a leggyakoribb mutató, amellyel a befektetők mérik az inflációt. Értéke pedig 0,1% ponttal magasabbra sikerült, mint amit a befeketők vártak. Ez persze a piacot hatalmas volatilitásba hozta. A számok közzététele utáni másodpercekben a Bitcoin ára 18 000 dollár irányába zuhant, de nem sokkal később helyre is állt – sőt.

Kevesebb mint egy óra eltelte után a kriptovaluta már a 20 000 dollárt tesztelte. Így pedig több tízmillió értékű pozíció vált kényszer likvidálás áldozatává.

a bejelentés a piacot hatalmas volatilitásba hozta

Cathie Wood továbbra is kitart az 1 millió dolláros bitcoin árfolyam jóslata mellett

Cathie Wood, az ARK befektetési alap vezetője ismét optimizmusáról adott hangot mind Bitcoin, mind a kriptovaluta piac egésze terén. Úgy gondolja, hogy egy évtizeden belül 60-szorosára képes majd a bitcoin árfolyama emelkedni majd.

Cathie Wood ragaszkodik az 1 00 000 dolláros Bitcoin árfolyam előreljezéshez, és elmagyarázza, miért hiszi, hogy az elkövetkező 5-10 évben az intézményi és a szuverén alaptőke hatalmas pénzügyi beáramlását fogjuk látni a szektorba.

A jelenlegi makrogazdasági környezetben, ahol az intézményi befektetők menekülnek a kockázatos eszközök elől – a bitcoin tartja magát. És hogy mennyire komoly a jelenlegi kockázatkerülő környezet, amit magas infláció és magas kamatok jellemeznek? A jelenlegi kötvény piac 1788 óta (200 éve!) nem volt ilyen mélyrepülésben. Az év első felében a részvények pedig 1970 óta nem látott esésen mentek keresztül.

És hogy mit csinált eközben a bitcoin? Tartotta magát. A bitcoin volatilitása július óta mélyponton áll.

A nagy intézményi befektetők továbbra sem pártoltak el a kriptopénztől. Emlékezzünk csak az elmúlt hetekben bejelentett BlackRock – Coinbase partnerségre, aminek köszönhetően most már a hagyományos eszközkezelők is hozzáférhetnek a kriptopénz befektetésekhez. Wood szerint, ha a nagy eszközkezelők mindössze az eszközállományuk 2,5%-át rakják bitcoinba, az már önmagában megduplázná az árfolyamot.

A befektetési alapok azonban csak az egyik csoport, aki a bitcoin befektetések felé kacsingat.

Van egy sor olyan feltörekvő gazdaság, ahol az infláció hatalmas problémákat okoz. Elég csak körbenézni a magyar boltokban, hogy zsugorodik napról napra szinte már a vásárlóértéke a forintnak. Ha egyik oldalról nézzük a 70 ezer dollárról 20 ezer dollárra csökkent bitcoin árfolyam nagy korrekciónak tűnik. De ez még mindig nem változatja meg azt a tényt, a Bitcoin matematikailag deflációra, azaz az infláció ellentéteként van felépítve. És az emberek tartják az érméiket, még a legnagyobb esésben is. Emiatt a valós likvid készlet még a 21 millió darab BTC-t sem éri majd el. Wood szerint inkább beszélhetünk majd egy 3 millió darabos likvid bitcoin készletről a jövőben. És pontosan emiatt is várja, hogy a bitcoin árfolyam jóval feljebb emelkedhet majd, idővel elérve az 1 millió dollárt is.

Altcoin hírek

BNB hard fork és token égetés

Ahogy még a múlt héten írtunk róla, egy kritikus sebezhetőséget kihasználva a Binance Smart Chain láncok közötti hídjában, egy máig ismeretlen támadó több mint 100 millió dollárnyi BNB tokent lovasított meg. Akkor időlegesen le is állították a láncot, hogy így vegyék elejét az esetleges további visszaéléseknek. Szerda hajnalban pedig élesbe ment a Moran névre hallgató hard fork frissítés a láncon, amely elhárította a fentebb említett kritikus sebezhetőséget. A hard fork segítségével a Binance Smart Chain újraindíthatta Token Hub hídját.

Időközben a Binance végrehajtotta a tervezett BNB-égetést. 575 millió dollár értékben semmisített meg tokeneket, amiket örökre kivont a forgalomból. A legutóbbi negyedéves BNB-égetésben a tőzsde közleménye szerint különösen érdekes, hogy az érmék közül csaknem 5000 a Pioneer Burn Programon keresztül égett el.

A nagyjából két éve bevezetett program lehetővé teszi azoknak a felhasználóknak, akik tévedésből elküldték néhány tokenjüket, hogy címeket égessenek el, hogy azok egy részét lekérjék.

Elon Musk cége, a The Boring Company Dogecoin-ért árul parfümöt. A The Boring Company legfrissebb bejelentése után a Dogecoin árfolyama 2%-kal megugrott – sokakat meglepett a hír. Az Elon Musk által alapított infrastruktúra- és alagútépítési vállalat ugyanis elfogadott fizetőeszközzé tette a mémcoint platformján.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A műsor eheti vendége Bernáth Roland, e-kereskedelmi és üzleti tanácsadó, a Unit Network társalapítója. Roland neve talán ismerős sokak számára, hiszen mára több, mint kilencvenezer követője van az egyik legnépszerűbb közösségi média platformon, a TikTok-on. Nemzetközi és online vállalkozó, kínai üzleti és online vállalkozás mentor, legújabban pedig a tokengazdaságot építő DAO-val, a Unit Network-kel foglalkozik.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!