Hogyan lehet a világ vezető blokkláncai között tokeneket mozgatni?

A bitcoin 2009-es indulása óta nagyon sok jelentős blokklánc emelkedett fel, és foglalt el erős pozíciókat a kriptoszférában. Az Ethereum, Cardano, Polkadot, Polygon és a többi okosszerződéses platform térnyerésével azonban töredezetté vált a kriptoiparág, ahol az egyes blokkláncok elszigetelt egységként vannak jelen. Ez sajnos azzal járt, hogy a különböző blokkláncok nem képesek egymással hatékonyan kommunikálni. Ez a nehézkes felállás nem kedvez a kriptobefektetőknek és kereskedőknek, akik azt szeretnék, hogy a digitális tokenjeiket könnyen tudják mozgatni a blokkláncok között. Ez elmúlt években azonban több DeFi megoldás és tőzsde jelent meg, amik szolgáltatásaik között kínálják a tokenek transzferjét egyik blokkláncról a másikra.

A Bitcoin után az Ethereum a második legnagyobb és legnépszerűbb blokklánc, amely a hátterét biztosítja a DeFi szektornak és NFT piacoknak is.

Azonban ahogy a Bitcoinnak, úgy az Ethereum blokkláncnak is megvannak a maga hátrányai. Ezek közül az egyik legnagyobb hátrány a magas tranzakciós díjak és alacsony áteresztőképesség. Ennek a kiküszöbölésére jöttek létre az olyan blokkláncok mint a Binance Smart Chain (BSC) és Polygon.

Mai cikkünkben a három blokklánc közötti tokentranszfer lehetőségét tekintjük át.

Átjárás az Ethereum és BSC között

Ahhoz, hogy el tudjuk indítani a Bitcoin, Ether, USDT és ADA tokenek transzferjét az Ethereum blokkláncról a BSC-re, ehhez szükségünk lesz a Binance Bridge megoldásra. A Binance Bridge lehetővé teszi bárki számára, hogy a tokeneket átkonvertáljuk wrapped (becsomagolt) vagy pegged (rögzített) verzióba, ami aztán felhasználható a Binance Chain és Binance Smart Chain platformokon.

Ehhez szükséged lesz a MetaMask vagy Binance Smart Chain tárcára. Ha ezek telepítve vannak, akkor indulhat az interakció a BSC központú eszközökkel.

Binance Bridge

Nyisd meg a Binance Bridge oldalt, és csatold fel a tárcádat.

Binance Bridge

Ahogy a fenti képen is látható, a Binance Bridge jelenleg 4 hálózatot támogat: Ethereum, Tron, Binance Chain és Omni hálózatok. Az utolsó azonban jelenleg fel van függesztve.

Ha már csatoltad a tárcádat, válaszd ki a hálózatot, ahová a tokenjeidet át szeretnéd helyezni, és válaszd ki a kriptovalutát is, amit migrálni szeretnél.

Binance Bridge

A művelet befejezéséhez azonban a tranzakciós díjat meg kell fizetni. Mivel ez a művelet a Binance hálózaton zajlik, ezért a díjat is a platform natív tokenjében, a BNB-ben kell rendezni.

A tranzakció sikerességét le is lehet ellenőrizni a BSCScan oldalon rákeresve a tranzakció azonosítójára.

Átjárás a BSC és Polygon között

A BSC platform mellett a Polygon blokklánc is nagyon nagy fejlődésen esett át az elmúlt években. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy az egyik legalacsonyabb tranzakciós díjakat számolják fel. A tokenek transzferje a Binance Smart Chain-ről a Polygon hálózatra nagyon hasonlóan működik, mint ahogy feljebb már leírtuk. Fontos azonban kiemelni, hogy jelenleg még nem mindegyik láncok közötti híd támogatja a Polygon cserét. Például a Binance Bridge megoldásban sincs meg ehhez a támogatás.

Viszont van jópár megoldás, ahol viszont már ez a funkció is elérhető. Egyik közülük a RelayChain, amely a legnépszerűbb decentralizált tőzsdék és dApp-ok számára is kínálja a Bridge szolgáltatást. Már több mint egy éve a RelayChain áll a Zero Exchange DEX tőzsde mögött, amely mára már több mint 70 millió dollár értékben kezel digitális eszközök, és több mint 1 milliárd dollár értékben bonyolított le tranzakciókat.

A BSC-Polygon token transzfer a következő lépésekből áll.

Cross Chain Bridge

Ehhez a művelethez is szükséges lesz egy MetaMask tárca. Ellenőrizd, hogy legyen elegendő egyenlegedet, ugyanis a gas díjakat is fizetned kell.

Nyisd meg a Relay Bridge oldalt, és párosítsd a MetaMask tárcát. Válaszd ki az értéket és a tokent, amit át szeretnél helyezni. Ez lehet BNB, zUSDT vagy zETH. Válaszd ki azt a blokkláncot, ahová a tokeneket küldeni akarod. A mi esetünkben ez most a Polygon. Az átlagos tranzakciós idő 2 perc, de néha 15 percet is igénybe vehet.

Átjárás az Ethereum és Polygon között

Végezetül áttekintjük az Ethereum és Polygon közötti tokentranszfer lehetőségét. Fontos kiemelni, hogy a felsorolt megoldásokon kívül rengeteg más láncok közötti híd szolgáltatás is működik.

Polygon

A Binance-hez hasonlóan a Polygon is rendelkezik saját Polygon Bridge megoldással. Itt is nagyon egyszerűen működik a folyamat a korábban leírtakhoz hasonlóan. Itt azonban három típusú tárcát is illeszteni tudunk a Bridge-hez: MetaMask, mobiltárca és Coinbase tárca. Az ezt követő lépések megegyeznek a fent leírt lépésekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük