Egy totális tiltás Indiában csak a kriptók malmára hajtaná a vizet

Tegnap a bitcoin és altcoin közösség egységesen érzett kényszert egy Bloomberg Quinten megjelent cikk kommentálására, miszerint Indiában egy törvénytervezet értelmében akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak a kriptovaluták használói és a kriptovállalkozások.

Mindeközben az indiai jegybank egy digitális rúpia bevezetését is fontolóra venné, hogy a tiltás hatására keletkező űrt, amit a bitcoin hagy, kitöltse.

A közösség egyes tagjai szerint, ha a törvényt életbe léptetik, akkor azzal csak a decentralizált digitális eszközök malmára hajtják a vizet.

Küzdj ellene, tiltsd be, végül úgy is feladod

Ahogy végigfutott a hír a ‘KriptoTwitteren’, sokan a pozitív következményeit igyekeztek kihangsúlyozni a tiltásnak. A kriptósok jelentős porciója anarchokapitalista és libertariánus nézeteket vall és a kormányokat megvetéssel kezeli. Changpeng ‘CZ’ Zhao, Binance CEO szerint az indiai tiltás a titkoscoinok felértékelődését vonhatja maga után.

Senki se tudja megmondani mekkora az indiai kriptoközösség, de feltételezések szerint az alulbankolt több százmilliós populáció következtében több milliósra tehető. A tiltással a felhasználók a bitcoin helyett a titkoscoinok, mint Monero, ZCash, Grin felé fordulnának vagy elkezdenének anonim tranzakciókat kínáló bitcoin technikákat alkalmazni, hogy így védjék tranzakcióik privátságát.

Lesz-e belőle törvény Indiában?

A Bloomberg Quint egy jó hírnevű megbízható hírforrásnak számít, de a cikkével bakot lőhetett, mert tartalma nem több, mint egy pletykán alapuló FUD, ahogy azt a Twitteren többen meg is jegyezték. Ötletszinten felmerülhetett az indiai döntéshozókban, hogy betiltsák a Bitcoint, de hogy komolyan fontolóra vegyék egy lehetetlennek tűnő tiltás betartatását, amely könnyen visszaüthet, az kétséges. Sőt, egy a cikket megelőző június 4-ei indiai jegybanki közlemény szerint nincs tudomásuk egy ilyen törvénytervezet létezéséről.

Tegyük fel a törvénytervezet ott hever a döntéshozók asztalán és állítsuk párhuzamba Kína bitcoin tiltásával, aminek zéró hatása volt a helyi kriptofelhasználókra, maximum annyi, hogy az userek szofisztikáltabbak lettek a kínai restrikciók kikerülésében. A kínai tőzsdék jüanhoz rögzített stabilcoinokkal, közép-latin-amerikai székhelyű vállalkozásokon keresztül ugyanúgy szolgálják a kínai befektetőket. A Diar egy friss jelentése szerint például a Tether (USDT) tranzakciók túlnyomó része Kínából ered. És ez még csak a jéghegy csúcsa Kínában, és nem veszi figyelembe a színfalak mögött zajló tőzsdén kívüli kereskedelmet, amelynek volumene a legvadabb becsléseket is meghaladhatja.

Egy indiai tiltásból tehát akár még jól is jönne ki a BTC és a privátcoinok. Azt se feledjük el, hogy a Facebooknak is szerepe lehet a bitcoin tiltás körüli pletykák szárnyra kapásában, hiszen a hamarosan induló Globalcoinjának tesztterepe India lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük