Itt a vége, fuss el véle – 2020-as hírösszefoglalónk a kriptovaluták világából

Elérkezett 2020 utolsó napja és most is, mint minden évben egy részletes összefoglalóval kedveskedünk Nektek arról, hogy mi minden is történt idén a kriptovaluták világában. Habár a koronavírus-járvány jól összekuszált mindent, a kripto és blokklánc ökoszisztémában rengeteg érdekes eseménynek lehettünk a szemtanúi. Így december 31-én visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a pandémia még kedvezett is a kriptovaluta iparának. Nézzük hát meg, hogyan telt el az elmúlt 12 hónap!

A január elég döcögősen indult, de már akkor több jóslat született arról, hogy 2020 lehet a DeFi éve. Az akkori orákulumok bizony bejöttek, ugyanis a decentralizált pénzügy területén több száz projekt indult el idén, a DeFi protokollok szinte ‘felperzselték’ a kriptoszektort. Habár az első kezdeményezések sok nehézséggel néztek szembe, év végére nagyot fordult a világ, hiszen ma már több mint 15 milliárd dollárnyi tőke van lekötve DeFi protokollokban.

Január 4-én ünnepelte a bitcoin a tizenegyedik születésnapját. Ezen jeles alkalomból több statisztika is napvilágot látott melyekből az derült ki, hogy egyre több az aktív és új BTC cím. Ekkor már többen árjóslatokba bocsátkoztak a májusban esedékes bitcoin blokklánc jutalom feleződése miatt.

A központi bankok válságra figyelmeztető pánikhangulata már év elején érződött, holott a koronavírus-járványnak még híre-hamva nem volt. Egyre több nemzeti bank kezdett el foglalkozni a CBDC kibocsátásának lehetőségével, hiszen a banki szakemberek is látták a kriptovaluták előrenyomulását. Újabbnál újabb elméletek születtek Satoshi Nakamoto kilétére és természetesen egyre több extrém árjóslat született a bitcoinnal kapcsolatban.

Történelmi pillanatként megemlítendő, hogy végre együtt ebédelt Justin Sun és Warren Buffet, a közösen eltöltött időnek azonban nem sok haszna volt, hiszen a milliárdos Buffet azóta is ekézi a kriptovalutákat.

Aztán februárban lecsapott Európára is a koronavírus, és valóságos lavinát indított el a világ összes iparágában. A pandémia először negatívan érintette a kriptoipart is. Február végén a BTC árfolyama komoly zuhanást szenvedett el, habár sokan még mindig több millió dolláros bitcoin árat jósoltak a május 12-én bekövetkező felezés hatására. Az arany hasított, több országban valóságos aranyláz tört ki, így egyre több tanulmány született arról, hogy milyen hasonlóságokat vélhetünk felfedezni a bitcoin és arany között. Eközben Németországban jogi szempontból pénzügyi eszköznek ismerték el a digitális valutákat, köztük a bitcoint, az ethert és az összes többi altcoint.

Március közepén a bitcoin brutális áresését élhettük meg, egészen 3700 dollárig zuhant a vezető kriptovaluta. A mainstream média természetesen már temette, hiszen akkor még nem tudhatta, mit tartogatnak az elkövetkező hónapok.

Kína elkezdte aktívan tesztelni a digitális jüant, a FED és a többi központi bank pedig óriási mennyiségű pénzt pumpáltak a gazdaságba. A gazdasági és pénzügyi válság kezdett elhatalmasodni, ahogy egyre több ország rendelt el korlátozó intézkedéseket. Eközben több vállalkozás nehéz helyzetbe került, többek között a Telegram is, mely tokenét földbe döngölte a SEC.

Az áprilist a Binance nagy bejelentésével indítottuk, miszerint CZ kriptotőzsdéje megvásárolta a CoinMarketCap-ot, a világ legismertebb kriptovaluta index weboldalát. Áprilisban úgy tűnt, hogy a válság és az elbocsátások mégsem érintették túlzottan a kriptoszektort, hiszen sok vállalkozás jelentett be bővítést, munkaerő-felvételt, illetve új szolgáltatásokat.

Májusban aztán bekövetkezett a négy éve várt bitcoin blokkjutalom felezés. A több százezer dolláros jóslatok nem jöttek be, a BTC 8700 dollár körül mozgott a felezés és az azt követő napokban. Több bitcoin bányász bitcoin cash és bitcoin SV bányászatára állt át, a bitcoin tranzakciós díjak pedig brutálisan felmentek.

A BitMEX nyakába pert akasztottak, illegális pénzügyi tevékenységek folytatásának gyanújával, többek között zsarolással, pénzmosással és piaci manipulációval vádolták a kriptotőzsdét. Idén május 22-én pedig a tíz éves évfordulóját ünnepelhettük annak, hogy Hanyecz László magyar származású Floridában élő fejlesztő 10 000 bitcoint fizetett két Papa John pizzáért.

Júniusban rajtolt a Wirecard-botrány, miután kiderült, hogy a fintech cég 1,9 milliárd eurós készpénztartalékot hamisan tüntetett fel mérlegkönyvében. A hatóságok letartóztatták a cég vezérigazgatóját, a brit leányvállalat működését pedig felfüggesztették. Ebben a hónapban robbant be a köztudatba a Black Lives Matter mozgalom, amely komolyabb tiltakozási hullámot indított el. Ez természetesen a kriptoszektorba is beszivárgott.

Júliusban már javában zajlott az amerikai elnökválasztási kampány, ahol elnökjelöltként került a figyelem középpontjába a bitcoint támogató Kanye West és a Tether, valamint az EOS token társalapítója, Brock Pierce. A hónapot sajnos befeketítette egy sor hackertámadás, többek között a Twittert ért kibertámadás is, és egyre több elképesztő részlet látott napvilágot a OneCoin kriptocsalással kapcsolatban.

Augusztusban a Facebook lekapcsolta az oldalunkat, mely döntéssel szemben többször fellebbeztünk, mindeddig hiába. A közösségi média óriás indoklás nélkül blokkolta a profilunkat, melyet több ezer felhasználó követett. Eközben Fehéroroszországban Lukasenko elnök megválasztása után az állampolgárok az utcára vonultak és tömegek demonstráltak az elnök lemondását követelve. A tüntetések elmérgesedtek, a hatóságok az internetet lekapcsolták, a folyamatos zavargások miatt a Bittrex lekapcsolta szolgáltatásait az országban.

Szeptemberben arconcsapásként ért sok kriptotradert a KuCoin hackertámadása. A kriptotőzsde 46 milliárd forint (150 millió dollár) értékű digitális eszköz kiutalást észlelt a forrótárcáiból. A hónap egy másik kellemetlen eseményt is tartogatott, hiszen a Panama Papers-hez hasonló botrány rázta meg a bankszektort. A Buzzfeed News jelentést tett közzé arról, hogy a világ legnagyobb bankjai miként engedték meg a pézmosást a legismertebb terrorista szervezeteknek, kábítószer-kartelleknek, észak-koreai hackereknek vagy éppen a szovjet oligarcháknak.

A következő hónapban sem maradtunk izgalmas hírek nélkül, hiszen október elején több éves menekülés után letartóztatták Spanyolországban John McAfee-t, a McAfee vírusirtó vállalat ellentmondásos alapítóját, miután adóelkerüléssel és hatóságilag nem regisztrált kriptovaluta értékesítéssel vádolták meg. McAfee többször tweetelt a börtönből, úgy tűnik humora és jó kedve a rácsok mögött sem lankadt. Október leggrandiózusabb eseménye egyértelműen az volt, hogy a legnagyobb online e-fizetési platform, a PayPal bejelentette, hogy az ügyfelei bitcoint és más digitális eszközöket vásárolhatnak, értékesíthetnek és tárolhatnak a PayPal számláikon keresztül. A hír megmozgatta a kriptoszektort, a bitcoin és az altcoinok ára meglódult, egyre több intézményi befektető fordult a kriptovaluták felé.

Novemberben a hosszadalmas elnökválasztási kampány után, Joe Biden lett az Egyesült Államok 46. elnöke. A hírre a bitcoin ára megbicsaklott, de később ismét magára talált a vezető kriptovaluta és olyan lendületet vett, hogy november 30-án új árfolyam csúcsot döntött.

Decemberben aztán a BTC elképesztő menetelésbe kezdett. Számos mainstream hírportál hozta le címlapon a bitcoin árfolyam alakulását. December közepén átlépte a 20 000 dolláros lélektani határt, innen pedig megállíthatatlan haladt előre. Jelenleg 28 000 dollár felett kereskednek 1 BTC-vel, sokan abban reménykednek, hogy az új évre sikerül elérni a 30 000 dollárt is. Nemcsak a BTC-nek volt kiváló hónapja, hanem az Ethereumnak is. A hónap elején sikeresen elindult a várva várt Ethereum 2.0, hiszen a letéti okos szerződésben több, mint 900 000 ETH-et zároltak a befektetők, ami bőven elég volt az induláshoz megkövetelt 524 288 ETH-hoz képest. Az új proof-of-stake konszenzusra való váltás hírére az ether ára is kilőtt, sajtóidőben több mint 740 dollárt ért 1 ETH.

A kriptoszektort így év végére egy negatív esemény zárja azonban. A SEC a Ripple-el szemben eljárást indított, mely következtében a korábban harmadik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta árfolyama elképesztő zuhanásba kezdett. A kriptotőzsdék sorra jelentik be az XRP kereskedésének felfüggesztését a bizonytalan körülményekre hivatkozva. Az első SEC kontra Ripple meghallgatás 2021. február 22-én lesz, így az XRP kereskedők még egy darabig izgulhatnak a kriptovalutájuk jövőjét illetően.

Az biztos, hogy egy izgalmakkal teli évet zárhatunk, de reméljük 2021 még több érdekes és leginkább pozitív eseményt tartogat a számunkra. Ezúton kívánunk minden kedves Olvasónknak nagyon boldog, egészségben, sikerekben és kriptovalutákban gazdag új évet! Tartsatok velünk jövőre is! 🙂